روایت زندگی در نبود امکانات اولیه
پنلهای خورشیدی به عشایر نرسید
تهران (پانا) - زندگی عشایر و آداب و رسوم آنها هر چند از زیبایی های خاصی برخوردار است اما نبود امکانات اولیه و به انجام نرسیدن وعده ها در برخی نقاط خراسان جنوبی موجب سختی زندگی آنها شده است.
بهگزارش مهر، از روستای شاخن بیرجند ده کیلومتر که بهسمت دشت و کوه برویم منظرههای زیبا و چشمنواز از زندگی مردمانی میبینیم که با همت بینظیر در فصلهای سرد و گرم سال با قشلاق و ییلاق برای یافتن چراگاه دام خود تلاش کرده و بخشی از چرخ اقتصاد جامعه را میچرخانند.
بیشک حتی دیدن منظره زیبا و فرح بخش چادرهای عشایر، دامهای رها شده در دشتهای سرسبز، کودکانی که بدونترس از خطرات زندگی شهری بهتفریح و بازی مشغول هستند برای انسان آرامش بخش است.
کمی که در کنارشان باشیم، در مییابیم که مهماننوازی با زندگی عشایری عجین شده و با همه داشتههای خود از مهمان خویش پذیرایی کرده و در اکرام وی سنگ تمام میگذراند.
پای صحبت این عشایر مهماننواز مینشینیم و از آنان میخواهیم که از زیباییها و سختیهای زندگی عشایری برایمان بگویند.
بانوی عشایری که فاطمه الهیاری نام دارد، میگوید زندگی در طبیعت و دشت بهواسطه هوای پاکیزه و استفاده از مواد غذایی طبیعی بسیار خوب است اما همه همین زیباییها را میبینند و به سختیهایی که با آن دست و پنجه نرم میکنیم توجه ندارند.
بارندگی برای ما مصیب است
او اظهار کرد: جاده ما تا روستای شاخن خاکی است و این وضعیت در موقع بارندگی یعنی مصیبت چرا که نمیتوانیم با احشام و دام خود از جاده گلی بگذریم.
این بانوی عشایر بیان کرد: در موقع بازندگی مجبوریم پیاده و با سختی فراوان مسیر را طی کنیم و این در حالی است که فرزندان ما در مدرسه روستا تحصیل میکنند.
قلیپور از دیگر عشایر منطقه است که درباره زندگی عشایری گفت: در سالهایی که بارندگی بسیار خوب است ما از ۱۴ فروردین تا اواسط اردیبهشت ماه به منطقه زیرکوه میرویم و زندگیمان را اینگونه میگذرانیم.
او با اشاره به اینکه همه این ییلاق و قشلاقها برای یافتن چراگاه دام و برای تولید گوشت و سایر محصولات دامی است، اظهار کرد: اگر منطقه ما یک شرکت تعاونی مستقل برای فروش محصولات داشته باشد بیشک از لحاظ درآمدی برای ما بهتر خواهد بود.
محصولات را خردهفروشی میکنیم
قلیپور بیان کرد: این در حالی است که در حالحاضر بیشتر بهصورت خردهفروشی محصولات خود را میفروشیم که شاید درآمد چندانی برای ما نداشته باشد.
صغری غمین از دیگر بانوان عشایر منطقه دهستان شاخن با اشاره به مشکل برق عشایر منطقه گفت: تا چاه عمیق برق آمده است ولی اگر تا چادرهای ما برقرسانی شود از جهات مختلف چون نگهداری محصولات در امکانات سرمایشی بهتر خواهد بود.
او نیز به مشکل راه و جاده خاکی اشاره و بیان کرد: فرزندان ما در روستای شاخن به مدرسه میروند و در زمستان و بارندگی رفت و آمد در این جاده گلی بسیار سخت و طاقت فرسا است.
شبهایمان در کنار چراغ دستی میگذرد
غمین افزود: این خاکی بودن راه موجب افزایش گرد و خاک منطقه هم شده و نبودن برق تا چادرها در این در این روزگار ما را مجبور به استفاده از چراغ دستی در شبها میکند.
این بانوی عشایر افزود: تولیدات ما کشک، شیر، ماست، دوغ، قره قروت و گوشت است که بیشتر خرد خرد و به مشتریان خانگی میفروشیم در حالیکه داشتن شرکت تعاونی مستقل میتوانست در این راستا به ما کمک کند.
درخواست عشایر امکانات اولیه زندگی است
نکته قابل تأمل این است که خواست و درد دل عشایر نه برای امکانات ویژه، بلکه در راستای امکاناتاولیه یک زندگی معمولی چون برق و راه آسفالت است. آسفالت راهی که فرزندان آنان را به محل تحصیل علم میرساند.
وقتی از این عشایر عزیز و مهماننواز میپرسیم که با این بیبرقی در صورت نیاز به نگهداری محصولاتی در یخچال چه میکنید، پاسخ میشنویم که به روستای شاخن رفته و در آنجا محصول را در یخچال به امانت میگذارند.
حسین حسینپور، مدیرکل عشایر خراسانجنوبی در زمینه برنامههای در نظر گرفته شده برای رفع مشکلات عشایر خراسانجنوبی و منطقه شاخن گفت: شکلگیری شرکت تعاونی عشایری یکسری ضوابط دارد.
او با بیان اینکه در جهت ارائه خدمات به حوزه عشایری منطقه معذوریتی نداریم، بیان کرد: چرا که شرکت تعاونی عشایری داریم که حوزه شهرستان خوسف و بیرجند (منطقه شاخن در این محدوده است) را از منظر خدمترسانی تحت پوشش قرار میدهد.
مدیرکل عشایر خراسانجنوبی ادامه داد: اگر ظرفیت، سرمایه و تعداد افراد متقاضی بهحد مطلوب رسید امکان تشکیل شرکت تعاونی مستقل برای عشایر منطقه وجود دارد تا در آن زمان خرید نهادهها را نیز داشته باشند.
اجرای تفاهم نامه برقرسانی خورشیدی به جامعه عشایر را پیگیری میکنیم
حسینپور با اشاره به اینکه موضوع برقرسانی تا چادرهای عشایری در دستور کار است، افزود: تفاهمنامهای بین سازمان امور عشایر ایران با شرکت توزیع نیروی برق به امضا رسیده که در خراسانجنوبی اجرای این تفاهم نامه را رصد میکنیم.
او گفت: با این پیگیریها امیدواریم بتوانیم بر اساس نیاز جامعه عشایری خراسانجنوبی از طریق پنلهای خورشیدی برق مورد نیاز مردم را تأمین کنیم.
مدیرکل کل امور عشایری خراسانجنوبی اظهار کرد: البته از محل مالیات بر ارزش افزوده که از محل حوزه فرمانداری شهرستانها در اختیار ما است برق خورشیدی برخی از مناطق عشایری را حل کردهایم و امیدواریم برای سایر مناطق نیز این اتفاق رخ دهد.
حسینپور یادآور شد: با توجه به قول فرماندار بیرجند در صورت تأمین اعتبار فاز یک جاده منطقه را پیگیری میکنیم.
عشایر از جمله کمتوقعترین مردمان این سرزمین هستند که طبیعت بیظیر و آب و هوای سالم و تمیز و محصولات طبیعی آنان را از امکانات مصنوعی زندگی شهری بینیاز کرده است و از این جهت انصاف حکم میکند که در راستای اجرایی شدن درخواستهای اولیهای که دارند نهایت تلاش را داشته باشیم.
ارسال دیدگاه