سرپرست اداره کل حریم تهران: حدود ۳۰ روستا از حریم تهران عبور کرده و به پایتخت منتقل شده است
تهران (پانا) - سرپرست اداره کل حریم تهران با بیان اینکه مدیریتهای شهری گذشته برای حفظ حریم تهران به خوبی عمل نکردهاند، گفت در سالهای گذشته حدود ۳۰ روستا از حریم تهران عبور کرده و به تهران منتقل شده است.
به گزارش روابط عمومی شهرداری تهران، مجتبی شکری، سرپرست اداره کل حریم تهران در همایش «حرین تهران، بایدها و نبایدها» گفت: اکنون در بحث حریم تهران الزاماتی وجود دارد که باید به تمام آنها رسیدگی و جوانب آن سنجیده شود. سالهاست درباره حریم تهران جوانب سنجیده شده و اقدامات لازم صورت گرفته است و توانستیم برنامههای خود را طی زمانبندی مشخص پیش ببریم.
سرپرست اداره کل حریم تهران گفت: حریم تهران یک هزار و ۳۲۷ کیلومتر مربع است و ۱۱ منطقه شهرداری و ۲۸ ناحیه را درگیر مسائل جانبی خود کرده است تا بتواند با بررسی و انجام کارهای مطالعاتی از سرریز جمعیت به داخل شهرها جلوگیری کند.
شکری ادامه داد: در سالهای گذشته حدود ۳۰ روستا از حریم تهران عبور کرده و به تهران منتقل شده است و باید بگوییم در بحث حفظ حریم تهران، مدیریتهای شهری گذشته به خوبی عمل نکردهاند.
وی افزود: شاهد انقباض جمعیت در مناطق جنوبی و غرب تهران هستیم، به طوری که در جنوب و غرب تهران جایی برای نفس کشیدن نیست.
سرپرست اداره کل حریم تهران ادامه داد: مهمترین انگیزه ما برای برگزاری این همایش چالشی بود که در بحثهای مختلف حفظ حریم پایتخت و بایدها و نبایدهای آن وجود داشت و میطلبید مدیریت شهری با برنامهریزی مشخص و راهبردی بتواند از سرریز جمعیت به داخل پایتخت جلوگیری کند.
شکری خاطرنشان کرد: یکی دیگر از چالشهای موجود در بخش حریم پایتخت وجود موانع حقیقی و حقوقی پیش پای برخی از مدیران مناطق است که این امکان را نمیدهد در بحث حفظ حریم تهران با تمام ظرفیت و با ۱۰۰ درصد امکانات اقدام کنند.
وی افزود: حریم تهران چیزی نزدیک به دو برابر عرصه کل شهر تهران است و ما وظیفه داریم که از حریم یک هزار و ۳۰۰ کیلومتری پایتخت صیانت کنیم و اگر در این راستا برنامهای نداشته باشیم، پایتخت آسیب جدی خواهد دید.
سرپرست اداره کل حریم تهران با اشاره به دیداری که با شهردار تهران داشت، گفت: در جلسه همفکری و هماندیشی که در حضور آقای حناچی بودیم تأکید شهردار تهران بر این موضوع بود که دیگر در حریم تهران هیچگونه ساخت و ساز و تراکمی نداشته باشیم و اگر قرار است ساخت و سازی در حریم تهران اتفاق بیفتد، این ساخت و ساز فقط از روی الزام باشد.
شکری ادامه داد: حریم تهران با فرمانداری ری، پردیس، شهر قدس و کن در ارتباط است. حریم مثل بخشی از زندگی است و باید گفت حریم یعنی جوانی، زندگی و اگر ما آن را بفروشیم و از بین ببریم، به طور حتم پشیمان خواهیم شد.
سرپرست اداره کل حریم تهران خاطرنشان کرد: همکاری جدی و تنگاتنگی با همه دوستان خود در همه مناطق درگیر حریم پایتخت داریم تا بتوانیم بحث بایدها و نبایدهای حریم را پیش ببریم و به اهداف خود برسیم که در این راستا جلساتی نزدیک به ۵۰ ساعت با کارشناسان شهرسازی برگزار کردیم و توانستیم مشکلات و چالشهای پیش رو را شناسایی و برای رفع آنها برنامهریزی کنیم.
شکری ادامه داد: برنامه ریزیها به شکلی انجام شده است که با تمام همکاران و ذی نفعان در بحث حریم تعامل و همکاریهای لازم را داشته باشیم و تنها به این موضوع بسنده نمیکنیم که بخواهیم با مناطق در ارتباط باشیم.
وی افزود: باید بگویم اگر روستای خوبی نداشته باشیم، شهر خوبی نخواهیم داشت که مرز بین روستا و شهر حریم شهری است که باید، بایدها و نبایدهای حریم تهران مورد توجه مدیران و مسئولان قرار گیرد که در مدیریت قبلی شهرداری تهران شاهد بودیم با نبود برنامهریزی مناسب، سرریز جمعیتی کنترل نشد و رشد بیرویه شهرها اتفاق افتاد.
شهردار منطقه ۲۲ تهران: قوانین اجرایی مدیریت حریم باید بازنگری شود
در این همایش هم چنین علی نوذرپور، شهردار منطقه ۲۲ گفت: ما تاکنون بیشتر درباره نبایدهای حریم صحبت کردهایم و باید این رویکرد را تغییر داده و بر بایدهای حریم متمرکز شویم. در چندین محور باید در اداره و برنامههای حریم شهر تهران تغییر ایجاد شود و تهیه سند آسیبشناسی حریم شهر تهران یکی از اولویت های این تغییرات است که این موضوع جهت افزایش مشارکت شهروندان با اهالی روستاهای حریم ،واجب است.
نوذرپور ادامه داد: مناطق دارای حریم باید با دهیاریهای روستاهای حریم خود در راستای مأموریتهای اجرایی هماهنگ باشند و بدین جهت شورای هماهنگی عمران و خدمات شهری و روستایی در منطقه ۲۲ در راستای هماهنگی با دهیاریهای روستاهای حریم، ایجاد شده است و در احصاء و حل مشکلات فی ما بین برنامهریزی و تصمیمگیری میکنند.
شهردار منطقه ۲۲ با بیان اینکه مغایرت مساحتی، که بین شورای شهرسازی و معماری و سایر سازمانها وجود دارد باید به یک رقم ثابت برسد، گفت: در غیر این صورت در آینده درباره حریم تهران با مشکلات اساسی روبرو خواهیم بود.
احداث بدون مجوز ۵۰۰ بنا در حریم منطقه ۲۲
نوذرپور با بیان اینکه برای محدوده حریم شهر تهران باید طرح و برنامه داشته باشیم، افزود: بالغ بر ۵۰۰ بنا در حریم منطقه ۲۲ بدون مجوز احداث شده است و با برنامهریزیهای انجام شده تمام آنها برای تعیین تکلیف به کمیسیون ماده ۱۰۰ ارسال شده است.
وی افزود: قوانین اجرایی مدیریت حریم باید بازنگری شود و شرح وظایف ادارات حریم مناطق باید بازنگری شود و مناطق در مسائل خدمات شهری،حمل و نقل،پسماند و ...حریم ورود پیدا کنند.
همچنین در ادامه این مراسم، زهرا نژادبهرام، عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز گفت: اقتصادی شدن حاشیه حریم یکی از دلایل مهمی است که باعث شده ما سالها درگیر مسأله حریم تهران باشیم. بعد از گزارشی که در این همایش ارائه شد، نظرم درباره حریم تغییر کرد و متوجه شدم که چقدر مجموعه شهر به بلوغ رسیده و ارتباطات شبکهای، بین تهران و شهرهای پیرامونی شکل گرفته است.
این عضو شورای شهر تهران افزود: فکر میکنم میتوانیم به مسأله حریم از منظر تعاملی نگاه کنیم چرا که شبکه ارتباطی به وجود آمده بین تهران و شهرهای پیرامونی علاوه بر تأمین نیازهای خود میتواند بخشی از نیازهای شهر تهران را تأمین کند، بنابراین همین الگو میتواند در حفظ حریم موثر باشد.
رئیس کمیته معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه این شبکه ارتباطی قادر است علاوه بر نیازهای اقتصادی و اجتماعی نیازهای فرهنگی و اوقات فراغت را پوشش بدهد،گفت: لازم نیست در موضوع حریم به شهرهای پیرامونی احساس تحکم القا کنیم و آنها را به تقابل وادار کنیم، زیرا اکنون ۱۳۰۰ کیلومتر حریم تهران به منطقهای پر از تعارض تبدیل شده است.
وی افزود: تبصرهای داریم مبنی بر اینکه هشتاد درصد درآمد تولید شده در حریم باید صرف توسعه حریم بشود. بنابراین با الگوی پیشنهادی میتوانیم جهت پیوستگی در تعامل مشترک بین تهران و شهرهای پیرامونی برای حفظ حریم اقدام کنیم.
محمد سالاری، رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای اسلامی شهر تهران نیز در ادامه این مراسم گفت: اگر مسأله حوزه کلان نظامات تصمیمگیری و تصمیمسازی حریم تهران حل نشود و مجموعه حاکمیت به یک تصمیم مشترک و مبتنی بر پیوستهای مطالعاتی و آسیبشناسی نرسند، فضای پیش رو نگران کننده خواهد بود.
سالاری افزود:مجموعه سرزمینی ظرفیت محدودی دارد، اما سند آمایش سرزمینی منجر به چنین انباشت جمعیتی در تهران شده است که هدف آن توزیع عادلانه ثروت و امکانات بوده اما محقق نشده است و مردم را به سمت مناطق برخوردار کوچانده است.
سالاری گفت: مطالعات نشان داده است مسأله حریم تهران این است که اگر مشکل تفرق سیاسی و بخشینگری را حل نکنیم، مسأله حریم تهران حل نمیشود.
وی افزود: تا زمانی که نتوانیم مشکلات را به دغدغه عموم تبدیل کنیم، نمیتوانیم آن را حل کنیم بنابراین باید به سمت مدیریت هماهنگ شهری حرکت کنیم و این به معنی دادن اختیار شهرهای اقماری به شهر تهران نیست گرچه کارنامه شهرداری تهران به دلیل وجود دیده بانهای شهری موفق تر بوده است.
معاون شهردار تهران: در معاونت شهرسازی و معماری، حساسیت درباره حفظ حریم را بالا بردیم
عبدالرضا گلپایگانی، معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران نیز گفت:هر کدام از نکاتی که در این همایش مطرح شد دامنه وسیعی از اقدامات را پیش روی ما قرار میدهد. ما در معاونت شهرسازی و معماری در وهله اول تلاش کردیم حساسیت درباره موضوع حریم را بالا ببریم. چرا که تداوم تعارضات و تقابلات بین شهرداری تهران و شهرهای پیرامون سم مهلکی است که از جنبههای اجتماعی اقتصادی و زیست محیطی برای این بخش از پیکره زیست محیطی سرزمین ما خطرناک است و باید اقدامی جدی صورت بگیرد.
وی افزود: عمده مسائلی که درباره حریم پایتخت مطرح شد به بازیگران اصلی این بخش یعنی شهرداری،وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی و شورای عالی شهرسازی و معماری برمیگردد و نهاد شورای اسلامی شهر تهران،ری و شمیرانات و تجریش به عنوان یک نهاد فرابخشی در این زمینه موثر است.
گلپایگانی گفت: پیشنهاد میکنم مشابه مدلی که در نهاد راهبری و پایش طرح تفصیلی شهر تهران پیش بردیم و احیا کردیم، در کنار سایر نهادها در یک مقیاس کوچکتر نهادی ایجاد کنیم تا این نهاد با همکاری وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، شورای شهر و شهرداری تهران ذیل کمیسیون تهران و کلان شهرها یا به موازات آن اقدامات نرم افزاری برای رفتن به سمت یک مدیریت هماهنگ انجام بدهد.
وی افزود: این نهاد نوعی مدیریت هماهنگ و نه لزوماً یکپارچه در مجموعه شهری به هم پیوسته و با سرنوشت واحد ایجاد می کند چرا که سرنوشت کشور به سرنوشت مدیریت این مجموعه گره خورده است.
معاون شهرسازی و معماری شهر تهران همچنین از مهندس شکری سرپرست اداره کل حریم خواست کارگروهی با مشارکت شهرداران مناطقی که حریم دارند، ایجاد کند تا به صورت مرتب در این زمینه تبادل نظر و تجربه داشته باشند.
گلپایگانی گفت: ما علاوه بر تکمیل طرح ساختاری تهران در بحث انتقال تجارب و هم چنین مذاکره، گفتوگو و پیگیری نهادهایی که در این زمینه موثر هستتد، نیاز به همکاری های مشترک داریم.
ارسال دیدگاه