گلایه مرغداران مرغ تخمگذار از توزیعنشدن مناسب نهادهها
مرغهای تخمگذار در آستانه کشتار
معاون جهاد کشاورزی: به همه مرغداران تضمین میدهیم هیچ مشکلی در تامین نهادهها وجود ندارد
تهران (پانا) ـ از مدتی قبل زمزمههایی مبنیبر وجود آشفتگیهایی در بازار نهادههای دامی از گوشهوکنار کشور بهگوش میرسید. این آشفتگیها بهحدی رسیده است که تعدادی از مرغداران بهدلیل اختلالات شدید در بازار نهادهها و عدمتحویل نهاده توسط فروشندگان، تعداد زیادی از مرغهای خود را به کشتارگاه میفرستند. اقدامی که در آیندهنزدیک باعث کمشدن جمعیت مرغهای تخمگذار میشود و در نهایت به اوجگیری مجدد قیمت تخممرغ میانجامد.
بهگزارش خراسان، در ماههای پایانی سالگذشته بود که نحوه تحویل نهادهها که در سطح کشور در انحصار دو شرکت بود، باعث ایجاد نارضایتیهایی در بین مرغداران مرغ تخمگذار کشور شد و تعداد زیادی از این مرغداران تاخیر چندماهه در تحویل نهادهها را دلیل اصلی کشتار زودهنگام مرغهای تخمگذار اعلام کردند؛ موضوعی که در آنزمان به گرانتر شدن قیمت تخممرغ دامنزد. در نتیجه این اعتراضات بود که در اسفندماه سالگذشته دولت برای خارج کردن واردات نهادههای دامی از حالت انحصاری وارد عمل شد و در ۱۶ اسفند سالگذشته دستورالعملی را ابلاغ کرد که طبق این دستورالعمل پشتیبانی امور دام کشور بهعنوان عامل توزیعملی معرفی و قرار براین شد که بعد از واردات کنجاله سویا از سوی این دو شرکت، نهادهها توسط پشتیبانی امور دام خریداری و به استانها ارسال شود و جهاد کشاورزی با صدور نامهای این مرغداران را به شرکت اصلی توزیعکننده معرفی کند. اما امروز با گذشت حدود سهماه از تاریخ اجراییشدن این ابلاغیه، تعدادی از مرغداران مرغ تخمگذار در تماستلفنی با روزنامه خراسان از حل نشدن بسیاری از مشکلاتشان پرده برداشتند و اعلام کردند که هنوز مرغداران مرغ تخمگذار بهدلیل تامیننشدن نهادهها در حد نیازشان، مجبور به کمکردن از حجم گله مرغ در مرغداریها و ارسال حجم زیادی از مرغها به کشتارگاه بهدلیل نبود نهادهها هستند؛ موضوعی که در آیندهنزدیک به اوجگیری مجدد قیمت تخممرغ در کشور میانجامد.
حرکت شتابزده دولت و ضرر مرغداران
رئیس هیئتمدیره شرکت تعاونی مرغداران مشهد یکی از منتقدانی است که تا امروز انتقادات زیادی به نحوه توزیع نهادههای دامی داشته است. سیدهادی سعیدموسوی در اینباره میگوید:دولت با هدف خارجکردن نهادهها از انحصار یک یا دو فرد در بدترینزمان ممکن و در اواخر سالقبل، با شتابزدگیتمام به این موضوع ورود کرد و بهدلیل اینکه زیرساختها آماده نشده بود، مرغداریهای زیادی تحتفشار قرار گرفتند و کار بهجایی رسید که تا مدتها بهدلیل نبود سویا در انبارهایشان، سویا را از فرمول غذایی مرغها حذف کردند که این موضوع باعث افتشدید و ضرر و زیان آنها شد. او میافزاید:همه مرغداران استان سالهای سال نهادهها را از یک واردکننده تهیه میکردند و همیشه بارگیریها بهنوبت انجام میشد و وقتی دولت بهاین موضوع ورود کرد، بههر دلیلی بارگیری بارهای خریداری شده قبل از اجرای این ابلاغیه متوقف شد و دولت اعلام کرد بهصورت قطرهچکانی سویا را به مرغداران واگذار میکند. شاید در آینده نهاده داشته باشیم و عملا مشکلی وجود نداشته باشد اما ترس از اتفاقات گذشته و کمبود نهادهها باعث شده است برخی مرغداران در زمینه جوجهریزی در آینده با احتیاط بیشتری
وارد شوند. رئیس هیئتمدیره شرکت تعاونی مرغداران مشهد اظهار میکند: امروز از هر ۱۰ پروندهای که برای جوجهریزی به ممیزی استان میآید پنج مرغداری بهصورت کامل خالی از جوجه است و در بقیه موارد واحدهای ۱۰۰ هزاری درخواست جوجهریزی با تعداد ۱۵ هزار را ارائه میدهند و این یک اتفاق وحشتناک است. پیشبینی میکنم با این روند در تولید تخممرغ در آینده از صادرکنندهای بزرگ به واردکنندهای بزرگ در منطقه تبدیل شویم.
ایجاد رانت جدید در باربریها با اجرای ابلاغیه دولت
او در ادامه صحبتهایش به ایجاد رانتهای جدید بعد از اجراییشدن ابلاغیه دولت در زمینه نهادهها اشاره میکند و میافزاید: هماکنون اعلام شده است که مرغدار باید برای دریافت نهاده و حملونقل آن نامهای از جهاد کشاورزی دریافت کند و باربری با دریافت این نامه نهادههای خریداری شده را آزاد میکند که اینکار زمانزیادی را از مرغداران میگیرد. در این میان تعدادی از افراد منفعتطلب ورود کردهاند و رانتجدیدی ایجاد شده است و از باربری با مرغدار تماس میگیرند و اعلام میکنند با دریافت یکمیلیون تومان بدون نامه جهاد کشاورزی حواله شما را آزاد میکنیم و مرغداران هماکنون از سر اجبار این مبالغ را پرداخت میکنند اما ماجرا به همینجا ختم نمیشود و تورمهایی در حملبار بهوجود آمده است. او خاطرنشان میکند:ماهم خواستار از میان برداشتن انحصار در توزیع نهادهها هستیم تا نهادهها با قیمتواقعی بهدست تولیدکنندهها برسد و باید در اینزمینه از اتحادیهها مشورت بگیرند و اگر دولت بخواهد جلوی رانت را در نهادهها بگیرد باید با برنامهریزی دقیقتری وارد شود.
کارشکنی واردکنندگان در تحویل نهادهها
مدیرعامل اتحادیه شرکتهای تعاونی مرغداران مرغتخمگذار استان نیز درباره کمبود نهادههای دامی و کنجالهسویا که مشکلاتی را برای مرغداران ایجاد کرده است ضمن تایید ایننکته که مرغداران زیادی بهدلیل کمبود نهادههای دامی مجبور به کشتار مرغهای تخمگذار در حجموسیع در سطحکشور شدهاند، میگوید: اگرچه دولت برای جلوگیری از قاچاق نهادههای دامی اعلام کرد نهادههایی که با ارزدولتی وارد میشود، باید با تایید جهاد کشاورزی باشد و مدتیقبل جهاد کشاورزی با واردکنندههای نهادهها قرارداد منعقد کرد، اما واردکنندگان نهادهها، کارشکنیهایی را انجام دادند و مرغداران برای تهیه نهادههای دامی با مشکلاتجدی مواجهند. سیدحسین موسوینژاد میافزاید:ذرت را پیشخرید میکنیم و واردکنندگان بعد از چندماه نهادهها را با قیمتروز بهما تحویل میدهند و در اینزمینه هیچ نظارتی وجود ندارد. این افراد باید زمانی حقفروش داشته باشند که در کشور کالا را داشته باشند نهاینکه با پول مرغدار چندماه کارکنند و بعد از چندماه کالا را با قیمت بالا به مرغدار تحویل دهند. او در ادامه به ابلاغیه دولت برای خروج نهادهها از انحصار دو واردکننده عمده در کشور
اشاره میکند و میافزاید:در کل این ابلاغیه بهصلاح مرغدار است و در آن شکی نیست اما نیاز به اصلاحاتی دارد.
تهیه کنجاله سویا در استان با هدف کاهش هزینه و رفع کمبودها
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان هم در پاسخ به انتقادهای واردشده میگوید: این طرح دولت با هدف توزیع نهادهها بین مرغداران واقعی، جلوگیری از خرید نهادهها توسط دلالان و همچنین جلوگیری از تشنج بازار ابلاغ شد و ماهم قبول داریم که هر طرحی در ابتدای اجرا اشکالاتی دارد ولی قطعا این روش تامین نهادهها از روش اولیه که دلالها از واردکننده نهادهها را میخریدند و با قیمتی بالا بهمرغدار میفروختند، بهتر است. سعادت علینیا میافزاید:در زمینه ترخیص بار بدوننامه جهادکشاورزی نیز در همه استانها هر واردکنندهای بدوننامه جهادکشاورزی نهاده را تحویل مرغدار دهد در زمان انجام محاسبات ارزی با مشکل مواجه میشود و با این افراد بهشدت برخورد میکنیم. همچنین امروز مشکلاتی در زمینه باربری نهادهها وجود دارد که باید به آن پرداخته شود و ماهم از این موضوع باخبریم، مبلغی که دولت برای باربری هر تن اعلامکرده ۱۸۰ هزار تومان است؛ در حالیکه امروز تا ۳۵۰ هزار تومان برای هر تن بار برای پشت بارنامه توسط رانندگان دریافت میشود و این موضوع قابل بررسی است. او ادامه میدهد: در مورد هراس مرغداران از نبود نهاده در آینده هم به
مرغداران حق میدهیم؛ چون در سال گذشته اعتصاب کامیونداران و نوسانات ارزی مشکلاتی را برای مرغداران بهوجود آورد و منشأ این هراس از آنزمان ایجاد شد ولی ما بههمه مرغداران این تضمین را میدهیم که هیچمشکلی در تامین نهادهها وجود ندارد و در اینزمینه اقداماتلازم با نظارتهای لازم انجام میشود. معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهادکشاورزی استان خاطرنشان میکند:طرحی را ارائه دادهایم که از ظرفیتهای کارخانههای روغنکشی در استان بهمنظور تهیه کنجالهسویا برای مرغداران استفاده کنیم و بهجای انتقال بار از بندرامام، از نیشابور نهادهها را بارگیری کنیم که مشکلاتی از قبیل تاخیر در زمان بارگیری و کرایه حمل تا حدود زیادی از بین میرود.
ارسال دیدگاه