سفر از سبد هزینه خانوار ایرانی سفر می‌کند؟

تهران (پانا) ـ همزمان با افزایش نرخ ارز و رشد هزینه‌های سفر، تعداد سفرهای ایرانی‌ها به‌صورت محسوس کاهش یافته است، یکی از کاربران تاثیرگذار اینستاگرامی با داشتن ده‌ها هزار دنبال‌کننده، به جویندگان سفر مشاوره داده و کسب و کار خانگی خوبی به هم زده است.

کد مطلب: ۹۱۵۱۲۴
لینک کوتاه کپی شد
سفر از سبد هزینه خانوار ایرانی سفر می‌کند؟

به گزارش روزنامه ایران، او می‌گوید: «این روزها، تعداد کسانی که دنبال نقطه‌ای خوب برای سفر می‌گردند، کاهش یافته، چون که از افزایش هزینه‌ها گلایه دارند.»

۲ میلیون تومان، حداقل قیمت بلیت هواپیما برای سفرهای خارجی
خارجی یا داخلی فرقی نمی‌کند، هزینه سفر افزایش یافته است. آنهایی که معمولاً مسیرهای خارجی را به مقاصد داخلی ترجیح می‌دهند، می‌گویند که در تعطیلات خرداد، سفر ۴ روزه به استانبول، با وجود اینکه ارزش لیر به دلار کاهش یافته است، برای هر نفر تنها با در نظر گرفتن قیمت بلیت هواپیما و هتل دو ستاره از ۴ میلیون تومان شروع می‌شود. هزینه سفر به دوبی در این تاریخ نیز از همین حدود شروع می‌شود و...
خبرنگار ما گزارش می‌کند که پیشنهاد آژانس‌های گردشگری برای سفر به روسیه نیز از ۲۵ میلیون تومان شروع می‌شود. حتی در تاریخ‌های عادی به‌جز تعطیلات نیز هزینه سفر خارجی برای هر نفر حداقل ۴ میلیون تومان تمام می‌شود.
به این ترتیب، در سال ۹۸ کمترین قیمت بلیت پرواز خارجی رفت و برگشت به کشورهای همسایه، دو میلیون تومان است. با این قیمت‌ها، هزینه ۷ روز سفر به استانبول و اقامت در هتل سه ستاره، برای هر نفر حدود ۱۰ میلیون تومان تمام می‌شود، اما تعداد کسانی که به مقاصد داخلی سفر می‌کنند، بیش از افرادی است که خارج را بر داخل ترجیح می‌دهند.
هزینه سفرهای داخلی نیز بالا رفته است.رعنا، دختر ۲۹ ساله‌ای که در یک شرکت استارتاپی کار می‌کند، می‌گوید: «ما ماشین نداریم و تنها هزینه بلیت هواپیما برای دو نفر تا شیراز، ۱ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان می‌شود. حتی اگر هاستل بگیریم و نه هتل، حداقل هزینه شبی ۲۰۰ هزار تومان است. و سایر شهرها هم به‌همین منوال...»

۱.۹ درصد، سهم تفریح و امور فرهنگی در سبد هزینه خانواده‌ها
براساس آخرین گزارش بانک مرکزی، رستوران و هتل ۲.۱ درصد از کل هزینه خانوار را به‌خود اختصاص می‌دهد. تفریح و امور فرهنگی هم ۱.۹ درصد در سبد هزینه خانوار جای دارد.
به این معنا که خانواده‌های ایرانی در کل یک‌سال از میانگین درآمد ۴۳ میلیون تومانی خود، تنها ۹۰۰ هزار تومان برای رستوران و هتل و ۸۰۰ هزار تومان برای تفریح و امور فرهنگی هزینه کرده‌اند. بیشتر این میزان را هم به رستوران‌ها پرداخته‌اند و هزینه برای هتل و مسافرخانه بدون تور، ۰.۱ درصد از کل هزینه‌های خانوار بوده است.

۱۷۰ هزار تومان، متوسط هزینه سفر داخلی برای هر نفر
مرکز آمار ایران هفته پیش گزارشی از سفر ایرانی‌ها منتشر کرد که به بررسی اوضاع سفرهای بهاری خانوارها در سال ۹۷ می‌پرداخت. در این زمان، ۱۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار سفر داخلی انجام شد که نسبت به بهار سال پیش از آن ۹.۳ درصد افزایش یافت. هزینه سفرهای داخلی با اقامت شبانه برای یک نفر حداقل ۱۷۰ هزار تومان تمام می‌شود.
در کل در بهار ۹۷ از حدود ۲۵ میلیون خانوار ایرانی، بیش از ۱۷ میلیون خانوار به سفر رفته و نزدیک به ۸ میلیون خانوار هم به سفر نرفته‌اند. آمارهای سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز نشان می‌دهد که تعداد گردشگران خروجی از ایران در سال ۹۷، سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر کاهش داشته است.
در این سال، ۷ میلیون و ۴۲۴ هزار نفر سفر خارجی رفته‌اند. تا پیش از سال ۹۷، ترکیه اولین مقصد سفر خارجی ایرانی‌ها بود اما حالا عراق جای آن را گرفته است. آخرین آمارها از سفرهای نوروزی در سال ۹۸ هنوز به‌طور دقیق اعلام نشده است.

یک‌بار حداقل در سال
میثم موسایی، استاد گروه برنامه‌ریزی و رفاه اجتماعی دانشگاه تهران است که در مطالعات خود روی بحث اقتصاد گردشگری نیز تمرکز دارد. او جایگاه سفر در سبد هزینه خانوار را چنین توضیح می‌دهد: «در محاسبه خط فقر نسبی، گردشگری را هم به‌حساب می‌آوریم. سفر جزو کالاهایی است که حداقل یک‌بار در سال ضروری است و بیش از آن کالای لوکس تلقی می‌شود. با هر یک درصد افزایش درآمد، انتظار داریم که هزینه سفر در سبد خانوار بیش از یک درصد افزایش پیدا کند ولی این اتفاق در کشور ما نیفتاده است. یک دلیل آن است که درآمد حقیقی کاهش پیدا کرده است. اگرچه به‌میزان دستمزدهای اسمی اضافه شده، ولی درآمدهای حقیقی نسبت به‌قدرت خرید کاهش پیدا کرده است.»

۵۶ درصد، افزایش گردشگران ورودی به ایران
در شرایطی که سفرهای خارجی برای ایرانی‌ها سخت شده، میزان ورودی گردشگر به کشور افزایش یافته است. براساس اعلام ولی‌الله تیموری، معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری در اوایل اردیبهشت ماه، تعداد گردشگران ورودی در سال ۹۷ به ۷ میلیون و ۸۰۴ هزار و ۱۳ نفر رسید و نسبت به سال قبل، ۵۲.۶ درصد رشد داشت.
این جامعه شناس اقتصادی درباره میزان گردشگران ورودی می‌گوید: «به خاطر تفاوت نرخ دلار در داخل و خارج از کشور، میزان گردشگر ورودی در یک‌سال اخیر رشد پیدا کرده ولی به آن میزانی که ما انتظار داشتیم، نبوده است. هزینه سفر برای خارجی‌ها و حتی برای همسایگان ما مثل عراقی‌ها، بسیار ایده‌آل شده است. اما در مورد سایر عوامل این‌طور نیست.» موسایی درباره اهمیت جذب گردشگر به‌داخل کشور می‌گوید: «در حال‌حاضر که با محدودیت در منابع ارزی مواجه هستیم، جذب گردشگر برای جذب دلار و ارزهای خارجی حیاتی است. هزینه سفر به ایران هم برای آنها بسیار پایین است ولی به‌خاطر مسائل سیاسی، هنوز نتوانسته‌ایم از این فرصت اقتصادی برای ارزآوری استفاده کنیم.»

یارانه خواری شرکت‌های هواپیمایی در عین آزاد‌سازی نرخ‌ها
افزایش قیمت بلیت هواپیما، مهم‌ترین عامل افزایش سرسام‌آور هزینه‌های سفر است. از سال گذشته، ایرلاین‌ها با آزادسازی نرخ، قیمت بلیت‌ها را شناور کردند و قیمت هر بلیت دو برابر شد. این در حالی است که براساس گزارش بانک مرکزی، شرکت‌های هواپیمایی داخلی از ابتدای فروردین تا نیمه دوم دی‌ماه سال گذشته در مجموع ۱۴۰ میلیون دلار ارز ۴۲۰۰ تومانی و ۱۹۶ میلیون دلار ارز نیمایی دریافت کردند.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار