چین و ایران به دنبال توسعه مبادلات
تهران (پانا) - سفر دو روزه «فرهاد دژپسند» وزیر امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران به چین در حالی بامداد چهارشنبه پایان یافت که او پیش از ترک پکن تاکید کرد ایران به دنبال گسترش همکاری های علمی، فنی، آموزشی، اقتصادی، تجاری و انرژی با چین است.
به گزارش ایرنا دژپسند که یک بار دیگر در معیت علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی ایران ماه گذشته به چین سفر کرده بود، در نشست های مختلف با مقام های چینی درباره راه ابریشم، همکاری های اقتصادی و تجاری دو کشور، سرمایه گذاری چینی ها در ایران و مقابله مشترک با تحریم های آمریکا رایزنی کرد.
وزیر امور اقتصادی و دارایی و هیات همراه بامداد امروز چهارشنبه از طریق فرودگاه پکن، چین را به مقصد تهران ترک کردند.
نشست کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و چین
یکی از بزرگترین و مهم ترین برنامه های سفر وزیر اقتصاد کشورمان به چین برگزاری هفدهمین اجلاس کمسیون مشترک اقتصادی دو کشور در پکن بود.
هفدهمین اجلاس مشترک دو کشور از اهمیت ویژه ای برخوردار است زیرا در جریان آن طرفین بار دیگر بر روابط راهبردی تاکید کردند و مسایل بسیار مهمی در عرصه های فوق در آن مطرح شد.
دژپسند در همین اجلاس اظهار امیدواری کرد جلسات کمیسیون مشترک نقش مهمی در تحقق این خواسته ها داشته باشد و گفت: بهترین تحول و نقطه عطف در روابط دو کشور، سفر سال ۲۰۱۶ 'شی جین پینگ' به تهران با امضای ۱۷سند همکاری بود و اکنون معتقدیم این اسناد باید با سرعت عملیاتی شود و اسناد جدید هم به امضا برسد.
هفدهمین کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و چین روز سه شنبه با حضور وزرای امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران و وزیر بازرگانی جمهوری خلق چین در پکن برگزار شد.
در این اجلاس وزیر اقتصاد کشورمان و «ژانگ شان» وزیر بازرگانی چین، راهکارهای گسترش همکاری های جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین در حوزه های سرمایه گذاری، تجاری، مالی و بانکی، ارتباطات، انرژی و محیط زیست، کشاورزی، علمی، آموزشی، فرهنگی و گردشگری را بررسی کردند.
دو طرف در این نشست ضمن تاکید بر توسعه و تقویت روابط دو جانبه، خواستار رفع موانع احتمالی بر سر راه توسعه روابط تجاری و اقتصادی دو کشور شدند.
در حاشیه این نشست، دو یاداشت تفاهم همکاری میان اتاق بازرگانی چین و ایران و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق صادر کنندگان و وارد کنندگان دارو چین امضا شد.
راه ابریشم چین
یکی دیگر از مباحثی که وزیر اقتصاد جمهوری اسلامی ایران بر آن تاکید کرد این بود که تهران قصد دارد با یک برنامه ریزی منسجم در برنامه راه ابریشم جدید چین، نقش شایسته ای ایفا کند.
اظهارات وزیر اقتصاد کشورمان در ملاقات با وزیر بازرگانی و معاون وی و رییس اتحادیه بین المللی تجاری چین همگی در همین راستا بود و اینکه ایران می خواهد در راه ابریشم همکاری قوی و نزدیک با چین داشته باشد.
وزیر اقتصاد ایران از اینکه کشورهای مختلفی به این مسیر مرتبط شده اند ابراز خرسندی کرد و راه ابریشم را یک مسیر مهم صلح آمیز توصیف کرد که همکاری های فنی، زیربنایی، ترابری و انرژی میان کشورها را تقویت می کند.
به گفته وی ایران قصد دارد با یک هیات بلند پایه در دومین اجلاس بین المللی همکاری راه ابریشم که به ریاست شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین در ماه آوریل برگزار می شود، شرکت کند.
رییس جمهوری چین از ایران به عنوان یک کشور بسیار مهم در برنامه راه ابریشم یاد کرده است که در نقش یک گذرگاه ترانزیت کالا می تواند عواید زیادی از راه ابریشم داشته باشد.
نشست فرصت های سرمایه گذاری در ایران
یکی از برنامه های مهم وزیر اقتصاد ایران در چین حضور در نشست فرصت های سرمایه گذاری با حضور شماری از شرکت های بزرگی از چین و سرمایه گذاران برجسته این کشور بود.
وزیر اقتصاد در این نشست بارها تاکید کرد که تحریم های آمریکا نباید مانع گسترش روابط اقتصادی ایران و چین شود و شرکت ها و موسسات چینی نیز لازم نیست نگرانی از بابت سرمایه گذاری در ایران داشته باشند.
وی به آنها اطمینان داد با توجه به ایجاد سازمان سرمایه گذاری و حمایت فنی و اقتصادی در ایران، از سرمایه گذاران و شرکت های خارجی حراست خواهد شد و سود آنها به مراتب بیش از زیان آنها است.
او در نشست «فرصت های سرمایه گذاری و تجاری» ایران و چین در پکن با اشاره به قدمت روابط دو کشور گفت: در عصر جدید نیز دولت های دو کشور با بهره گیری از سرمایه های اجتماعی و فرهنگی دو ملت و برپایه صلح و استفاده از منافع متقابل در تلاش هستند تا علاوه بر همکاری در سایر حوزهها، ظرفیت ها و فرصت های اقتصادی میان دو کشور را توسعه دهند.
وی گفت: صنایع نفت و گاز و پالایشگاه و پتروشیمی، سیمان، فولاد، خودرو، صنایع دوستدار محیط زیست و طیف وسیعی از زیرساختها مانند راه و راه آهن، حمل و نقل و صنایع هوایی، ساخت فرودگاه، ارتقا فناوری صنایع سبک و هر آنچه کشور ۸۰ میلیونی ایران در میان بازار ۳۰۰ میلیونی منطقه میتواند تولید و مصرف نماید، از جمله پتانسیلهای سرمایهگذاری است که در دسترس کارآفرینان و فعالان اقتصادی چینی است.
دژپسند افزود: آمادگی داریم سرمایه گذاری در بخش های مختلف از جمله سیستم فاضلاب حدود ۱۰۰ شهر در ساحل شمال و جنوب و شیرین کردن آب را به سرمایه گذاران چینی واگذار کنیم.
به گفته وی با اعلام ابتکار یک پهنه یک راه از سوی 'شی جین پینگ' رییس جمهوری چین و پتانسیل های سرشار جمهوری اسلامی ایران برای مشارکت در این طرح، زمینه برای توسعه همکاری ها از گذشته نیز مساعدتر شده است.
وزیر اقتصاد افزود: جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری اثرگذار و مهم در جاده ابریشم باستانی، همواره خود را مرتبط با ابتکار یک پهنه - یک راه می داند و از ابتدا به این موضوع علاقه مند بوده است.
به گفته وی ایران در زمینه تامین امنیت انرژی برای کشورهای حوزه یک پهنه - یک راه با توجه به منابع سرشار نفت و گاز و فرصتهای گستردهای که در این بخش برای سرمایهگذاران خارجی فراهم میآورد از جمله در صنایع بالادستی، میان دستی و پایین دستی بخش نفت و گاز، می تواند به عنصری کلیدی در این طرح مبدل شود.
نیاز بازار چین به کالاهای ایران
مقام های اقتصادی و بازرگانی چین از جمله وزیر و معاون وزارت بازرگانی چین هم در نشست هایی که این دو روز با وزیر اقتصاد و هیات ایرانی داشتند تاکید کردند که بازار چین به کالاهای ایرانی از جمله در زمینه انرژی و پتروشیمی نیاز مبرم دارد.
از جمله 'چیان که مینگ' معاون وزیر اقتصاد چین، دوشنبه شب در نشست «فرصت های سرمایه گذاری و تجاری» ایران و چین در پکن، ایران را یک شریک بسیار مهم چین در منطقه خاورمیانه دانست و افزود: سطح مبادلات تجاری دو کشور در سال گذشته میلادی ۳۵ میلیارد دلار بود که بخش مهمی از آن واردات ایران به چین بوده است.
او گفت: دو کشور ایران و چین دارای روابط بسیار دیرینه و همکاری های بسیار نزدیک تجاری و اقتصادی هستند و این تعاملات تحت اراده دو کشور افزایش خواهد یافت.
معاون وزیر بازرگانی چین گفت: سفر وزیر امور اقتصادی و دارایی ایران به چین نشان می دهد که تهران در کنار پکن برای گسترش روابط دو کشور عزمی راسخ دارد.
'چیان' با اشاره به روابط بسیار خوب تهران و پکن و سفرهای مختلف هیات های دو کشور گفت: از جمله آنها می توان به سفر سال ۲۰۱۶ میلادی شی جین پینگ رییس جمهوری خلق چین به ایران اشاره کرد که بر اساس آن روابط راهبردی متقابل میان دو کشور ایجاد شد.
به گفته معاون وزیر بازرگانی چین، سفر حسن روحانی رییس جمهوری ایران در سال ۲۰۱۸ میلادی به چین برای حضور در اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای و دیدار سال جاری میلادی علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی و ملاقات آنها با رهبر چین نشان می دهد که دو کشور در سایه همین ارتباطات و تاکید رهبران و مسئولان، همکاری ها را گسترش می دهند.
معاون وزیر بازرگانی چین تصریح کرد: با این حال روابط تجاری چین و ایران با مشکلات و چالش هایی هم روبرو است اما باید با نگاه به آینده و با تعمیق مناسبات در قلمروهای مختلف، همکاری ها را به سطحی بالاتر ارتقا دهیم و از موانع با همکاری و اشتراک نظر و تعامل عبور کنیم.
وی از شرکت های تجاری چین و ایران به عنوان پیشگامان روابط دو کشور یاد کرد و افزود: باید این موسسات به هر شکل برای مساعدت به توسعه روابط تشویق شده و مورد حمایت قرار گیرند.
'چیان' ابراز امیدواری کرد که شرکت ها و موسسات چین و ایران با گسترش اعتماد متقابل، روابط را تعمیق بخشند با همکاری و دست در دست یکدیگر و با یافتن راهکارها از موانع و چالش ها عبور کنند و سهم شایسته خود را در رشد روابط تجاری و اقتصادی ایفا کنند.
به گفته وی ایران دارای روابط و جایگاهی بسیار مهم و راهبردی در منطقه است و همین باعث می شود تا دو کشور مکمل یکدیگر باشند و برای تامین منافع ملی دو کشور و تحقق اهداف تعیین شده از سوی رهبران دو کشور، با تلاش مشترک به سوی آینده گام بردارند و یقین داریم روابط دو جانبه چین و ایران سیر صعودی خواهد داشت.
سفر پربار وزیر اقتصاد ایران به چین
سفر وزیر اقتصاد و دارایی ایران به چین از لحاظ عملیاتی نیز بسیار پربار بود از جمله اینکه دو کشور دو یاداشت تفاهم همکاری میان اتاق بازرگانی چین و ایران و اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران و اتاق صادر کنندگان و وارد کنندگان دارو چین امضا کردند.
دو طرف برای حضور هیات ایرانی در اجلاس بین المللی راه ابریشم با یکدیگر رایزنی کردند و قرار شد ایران در راس یک هیات بلند پایه در نشست ماه آوریل شرکت کند.
همزمان طرفین در نشست ها و اجلاس های یاد شده راهکارهای گسترش همکاری های ایران و جمهوری خلق چین در حوزه های سرمایه گذاری، تجاری، مالی و بانکی، انرژی و کشاورزی، علمی، آموزشی و فرهنگی در قالب کمیته های تخصصی را مورد بحث و رایزنی قرار دادند.
قرار بر این شد که چین نیز طرف های خود و از جمله موسسات و شرکت ها را برای سرمایه گذاری در ایران تشویق کند و قلمروهای سرمایه گذاری کشورمان را برای آنها تشریح کند.
در همین حال اعلام شده است که ایران و چین در حال رایزنی برای انعقاد قرارداد دو جانبه پولی و مالی هستند تا بتوانند معاملات دو جانبه را با ارز ملی دو کشور انجام دهند.
دو طرف در کنار مباحث مذکور درباره پیشبرد طرح های در حال اجرا در دو کشور نیز با یکدیگر گفت و گو کردند و مقرر شد که موسسات چینی با سرعت بالاتری طرح های در دست اجرا در ایران را به اتمام برسانند.
دژپسند در همین راستا به طرف های چینی گفت: اراده نظام بر ایجاد رابطه راهبردی و استراتژیک با چین است و چین دارای شرکت ها و سرمایه گذاران متعددی است که از توان مالی و تکنولوژی بالای برخوردارند و باید آنها را برای حضور در ایران تشویق کنیم.
ارسال دیدگاه