تصویب قطعنامه پیشنهادی ایران در نشست سازمان همکاریهای اسلامی
تهران (پانا) - چهلوششمین نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی در ابوظبی قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در زمینه ارتقاء همکاریهای چند جانبه در سازمان همکاری اسلامی را با اجماع تصویب کرد.
این قطعنامه برای اولین بار توسط هیات شرکت کننده از جمهوری اسلامی ایران به نشست مقامات ارشد سازمان همکاری اسلامی که در اواخر دی ماه سال جاری در جده برگزار شد، ارائه شد که پس از تایید آن توسط کمیته ویژه سازمان به منظور تصویب نهایی توسط نشست شورای وزیران امور خارجه در ابوظبی مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
بدین ترتیب سازمان همکاری اسلامی ایران برای اولین بار موضوع تقویت همکاریهای چند جانبه میان کشورهای عضو خود از جمله با هدف مقابله با اقدامات قهرآمیز یکجانبه شامل تحریمهای غیرقانونی یکجانبه برخی کشورها را به صورت متنی جامع و مستقل در قالب قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران به تصویب رساند.
تصویب این قطعنامه که با رد اقدامات یکجانبه گرایانه بر لزوم حرکت کشورهای اسلامی در مسیر تقویت همکاریهای خود در چارچوب چند جانبهگرایی تاکید میکند، از موفقیتهای قابل توجه جمهوری اسلامی ایران در سطح بینالمللی در زمینه مقابله با اقدامات غیرقانونی قهرآمیز آمریکا علیه دیگر کشورها به شمار میرود.
در شرایطی که برخی از اعضای سازمان همکاری اسلامی با سوءاستفاده از موقعیت خود در صدد بهرهبرداری از امکانات این سازمان در جهت منافع فردی خود هستند و در این راستا در مسیر فعالیت کشورهای مستقلی مانند جمهوری اسلامی ایران در سازمان همکاری اسلامی مانع تراشی می کنند، تصویب این قطعنامه از نگاه کارشناسان و تحلیلگران موفقیت بزرگی برای سیاست خارجی کشورمان و هیات شرکت کننده از ایران اسلامی در این نشست به شمار میرود.
تایید نیاز به یافتن راهحلهای صلحآمیز و منصفانه از طریق توسل به گفتوگو و به کارگیری ابزار دیپلماتیک برای حلوفصل کلیه مسائل موجود در سطوح ملی، منطقهای و بینالمللی، شناسایی خطر و تهدید جدی ناشی از اقداماتی که در صدد تضعیف حقوق بینالملل و موازین حقوقی بینالمللی هستند، تاکید بر ضرورت توسل به اقدامات چندجانبه به منظور دستیابی به راهحلهای موثر برای چالشهای فراروی جامعه بشری، تایید ضرورت حفظ، تقویت و نمایش اتحاد و همبستگی میان کلیه اعضای سازمان همکاری اسلامی به ویژه آن دسته از اعضایی که در اثر پیامدهای منفی اقدامات قهرآمیز یکجانبه در سطوح سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در شرایطی رنجآور به سر میبرند و تاکید بر حاکمیت مطلق و آزادی عمل هر کشور در بهرهمندی از کلیه ثروتها، منابع طبیعی و فعالیتهای اقتصادی خود از جمله محورهای مهم قطعنامه پیشنهادی ایران اسلامی محسوب میشود.
تصویب قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در زمینه تقویت چند جانبهگرایی با هدف مقابله با پیامدهای اقدامات غیرقانونی یکجانبهگرایانه علیه کشورهای اسلامی با رای اجماعی کلیه ۵۷ دولت عضو آن در شرایط جاری منطقهای و بینالمللی به ویژه با وجود برخی اختلاف نظرها و مواضع متفاوت جمهوری اسلامی ایران با شماری از اعضای مهم این سازمان، حاوی پیامی مهم مبنی بر وحدت نظر اعضای سازمان همکاری اسلامی در زمینه ضرورت تقویت همکاری های چند جانبه خود به منظور ایجاد شرایط بهتر برای برخورد با سیاستهای یکجانبهگرایانه ارزیابی میشود.
اعضای سازمان همکاری اسلامی در این قطعنامه ضمن تاکید بر کار مشترک به منظور تقویت تعهدات جهانی و تاکید بر همکاری بهجای تقابل در کلیه امور جهانی، بر ضرورت دو چندان ساختن کوششهای خود در کلیه سطوح به منظور تصویب اقداماتی در جهت ممانعت و محدود کردن آثار منفی ناشی از اتخاذ تدابیر غیرقانونی که ایجاد روابط آزاد، باز و شفاف میان آنها را با مانع روبرو میکند، تصریح کردند.
استقبال از ابتکارات اعضای سازمان همکاری اسلامی در زمینه ارتقاء و تقویت همکاری در زمینههای گوناگون اقتصادی، مالی و تجاری در سطح کشورهای عضو آن در سطوح دو جانبه و چندجانبه از دیگر محورهای مهم قطعنامه پیشنهادی کشورمان است که مورد حمایت کشورهای اسلامی قرار گرفت.
عزم راسخ کشورهای عضو برای همکاری نزدیک در زمینه تدوین برنامههای مناسب و موثر برای کمک به تقویت همکاریها در کلیه عرصههای تحت پوشش دستور کار توسعهای سازمان و تایید مجدد حق دولتهای عضو برای تولید، صادرات، واردات و نگهداری کلیه کالاهای مورد نیاز خود به منظور تضمین استانداردی قابل قبول برای زندگی و توسعه پایدار ملتها همزمان با تاکید بر ممنوعیت اعمال اقدامات تحدید کننده علیه کشورهای عضو سازمان از دیگر نکات قابل توجه قطعنامه پیشنهادی کشورمان است که مورد حمایت وزیران امور خارجه و مقامات کشورهای اسلامی شرکت کننده در نشست شورای وزیران امور خارجه سازمان همکاری اسلامی قرار گرفته و به تصویب رسید.
وزیران شرکت کننده در نشست سازمان همکاری اسلامی در ابوظبی در این قطعنامه تاکید کردند که مردم نباید تحت هیچ شرایطی از ابزار و امکانات مربوط به ادامه حیات و توسعه خود محروم شوند. وزیران امور خارجه کشورهای اسلامی همچنین با تاکید بر اهمیت همکاری و همبستگی میان دولتهای عضو سازمان برای جلوگیری از هر گونه اقدامات قهرآمیز که میتواند بر تجارت مواد غذایی و کالاهای اساسی اثر سوء بگذارد، حمایت کردند.
بند پایانی قطعنامه پیشنهادی کشورمان از دبیرکل سازمان همکاری اسلامی میخواهد تا طی ارائه گزارشی به نشست بعدی شورای وزیران امور خارجه، کلیه ابتکارات اتخاذ شده در چارچوب قطعنامه پیشنهادی شامل ابتکارات معرفی شده توسط دولتهای عضو، در زمینه ارتقاء نقش سازمان همکاری اسلامی در پیشبرد چند جانبهگرایی و همکاری در کلیه زمینههای توسعهای مطرح در دستور کار سازمان را تهیه و تنظیم کند.
کارشناسان سیاسی تصویب قطعنامه پیشنهادی جمهوری اسلامی ایران در زمینه تقویت همکاریهای چند جانبه و مقابله با اقدامات قهرآمیز یکجانبه را در فضای کنونی منطقهای و بینالمللی به ویژه با توجه به وجود تنشهای جدی بین جمهوری اسلامی ایران و برخی از کشورهای عربی و نیز سیاستهای منفی آمریکا علیه ایران از جمله اعمال تحریمهای غیرقانونی یکجانبه، موفقیتی بزرگ برای دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران در امر اجماعسازی در زمینه اقدام بینالمللی علیه سیاست سلطه گرانه آمریکا در خصوص اعمال اقدامات قهرآمیز شامل تحریمهای غیرقانونی یکجانبه ارزیابی میکنند.
هیات جمهوری اسلامی ایران به ریاست غلامحسین دهقانی، معاون حقوقی و بینالملل وزیر امور خارجه که به منظور شرکت در چهل و ششمین نشست شورای وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) در ابوظبی به امارات سفر کرده است، با خاتمه نشست عازم کشورمان خواهند شد.
ارسال دیدگاه