وزیر نفت: هدف دولت از اصلاح قیمت بنزین درآمدزایی نخواهد بود
تهران (پانا) - وزیر نفت میگوید برای ساماندهی و مدیریت مصرف بنزین تنها ۲ راه وجود دارد که یکی افزایش قیمت و دیگری سهمیهبندی است و تا جایی قیمت را میتوان بالا برد که مردم تحمل کنند. عدهای بهویژه در فضای مجازی از این گفته من برداشت بد کردند، در حالی که منظور من این بود که تا جایی که مردم قبول دارند، باید قیمت را بالا برد و همه هدف ما تامین منافع و رضایت مردم است.
به گزارش وزارت نفت، بیژن زنگنه صبح امروز (سهشنبه، ۱۶ بهمن) در نشست خبری ژدر پاسخ به پرسش خبرنگار «خبرگزاری موج» درباره نامه ۷۲ نفر از نمایندگان مجلس شورای اسلامی در مورد ادعای بیمیلی وزارت نفت برای مذاکره با کشورهای چین و روسیه درباره پروژههای نفتی ایران گفت: برخی ادعاهایی میکنند، اما هیچ دلیلی برای آن ارائه نمیکنند، مانند این موضوع که من درباره FATF به مقام معظم رهبری نامه نوشتهام که هر چقدر تکذیب میکنم، مورد قبول واقع نمیشود.
وی افزود: آنان که میگویند ما تمایلی برای همکاری با چین و روسیه نداریم، دلیلشان چیست؟ ما تنها یک قرارداد مهم در دوره پس از برجام امضا کردیم که مربوط به طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی با کنسرسیومی متشکل از شرکت فرانسوی توتال، شاخه بینالمللی شرکت ملی نفت چین (CNPCI) و شرکت پتروپارس ایران بود که سهم شرکت چینی در آن ۳۰ درصد بود و با اصرار هم آمدند.
وزیر نفت ادامه داد: اکنون که توتال طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی را ترک کرده است، شرکت چینی مجری طرح توسعه شده است و باز هم اصرار داریم که چینیها در این پروژه حضور یابند. برای توسعه بخش شمالی و جنوبی میدان آزادگان هم قبول کردیم که با شرکت ملی نفت چین (سیانپیسی) مذاکرات خارج از مناقصه انجام دهیم؛ برای میدان نفتی یادآوران هم قبول کردیم که با شرکت ساینوپک چین مذاکره خارج از مناقصه انجام دهیم، منتها آنها بنا به ملاحظات خودشان اکنون فعال نیستند و ما نمیتوانیم جواب فعال نبودن آنها را بدهیم.
زنگنه با اشاره به نامه ۷۲ تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی گفت: در این نامه درباره استقبال نامناسب از رئیسجمهوری چین مواردی مطرح شده است، من مسئولیتی در قبال استقبال از وی ندارم و نباید در این باره جوابگو باشم و ارتباطی به وزارت نفت ندارد و هر کشوری پروتکل استقبال خودش را دارد.
وی تاکید کرد: من به همکاری با چین و روسیه علاقهمند هستم، اما پیشتر هم گفتهام که برای امضای یک قرارداد دوطرفه هر دو طرف مذاکره باید رضایت داشته باشند و من نمیتوانم به جای هر دو طرف امضا کنم و با اطمینان به شما میگویم که کدام قرارداد بوده که طرف مقابل راغب به امضا بوده است و من امضا نکردهام.
تنها قراردادی را امضا میکنم که با عزت امضا شود
وزیر نفت تصریح کرد: من فقط در مقابل یک ملت تعظیم میکنم و آن ملت ایران است و در مقابل هیچ کشور، دولت و ملت دیگری تعظیم نمیکنم؛ من خدمتگزار مردم ایران هستم و اولویت من تامین حداکثری منافع ملت ایران است که برای این راه حاضرم از همه داشتههای خود، حتی آبرویم بگذرم؛ اما حاضر نیستم برای خوشایند دیگران از آبروی ملت ایران بگذرم و تنها قراردادی را امضا میکنم که با عزت و بر اساس منافع ملت ایران امضا شود؛ من در آخر عمر خود به دنبال این نیستم که از من تعریف و تمجید شود، بلکه فقط به دنبال تامین خواستههای ملت ایران و رضایت خداوند هستم.
زنگنه درباره بخشی از متن نامه نمایندگان مجلس شورای اسلامی مبنی بر «قرارداد سواپ نفت با روسیه» گفت: ما قرارداد معامله نفتی با کشور روسیه داشتهایم، اما هرگز برای سوآپ نفت با روسیه قراردادی نداشتهایم و نمیدانم چرا عدهای حرفهای بیپایه و اساس میزنند؟ البته نمایندگان مجلس شورای اسلامی وظیفه دارند دغدغههای خود را مطرح کنند، اما گلایه اصلی من از افرادی است که اطلاعات غلط به نمایندگان مجلس شورای اسلامی میدهند.
زنگنه افزود: مجلس شورای اسلامی برای ۱۰ سناریو در هفته پیش رایگیری کرد، اما هیچکدام در کمیسیون تلفیق مجلس شورای اسلامی رای نیاورد، دیروز هم طرح دیگری در کمیسیون انرژی مجلس رایگیری شد که با بیش از ۹۰ درصد مخالف رد شد؛ هدف دولت از اصلاح قیمت بنزین، درآمدزایی نیست، بلکه برنامه دولت جلوگیری از قاچاق و کاهش مصرف است؛ با تمهیداتی که اندیشیده شده است امسال از مهرماه بنزین وارد نکردهایم و تا سال آینده هم بنزین وارد نخواهیم کرد.
تهدید جلوگیری از واردات بنزین را برای همیشه برداشتیم
وی افزود: در دور نخست تحریمها یکی از نقاط هدفی که آمریکا بر پایه آن ملت ایران را تحریم کرد، تحریم بنزین بود و ما این تهدید جلوگیری از واردات بنزین به ایران را برداشتیم و خوشبختانه هیچ مشکلی در تامین بنزین کشور نداریم، خوشبختانه ذخایر بنزین وضع بسیار مطلوبی دارد و تولید خوبی هم داریم؛ اما باز هم تاکید میکنم مشکل بنزین باید در کارخانههای خودروسازی پیگیری شود و سرانه مصرف آن در خودروهای ما بالاست و باید در سامانه حمل و نقل آن را جستوجو کرد.
بنزین نباید دستمایه منفعتطلبیهای سیاسی قرار گیرد
زنگنه تاکید کرد: البته قاچاق وجود دارد و قاچاق گازوئیل بیشتر از بنزین است و قیمت گازوئیل تقریبا نزدیک به بنزین است و زیادتر هم قاچاق میشود و اگر یکی را به تنهایی اصلاح قیمت کنیم، فاصله بیشتر شده و باز هم قاچاق و فساد بیشتر میشود؛ بنابراین باید با برخورد یکپارچه همه ارکان نظام، این مجموعه را به صورت هماهنگ اصلاح کرد تا به نتیجه لازم دست یابیم و نباید مسئله بنزین را به عنوان وسیلهای برای تخریب جریانها علیه یکدیگر استفاده کرد.
وی با اشاره به این که روشهای غیرقیمتی نیز برای ساماندهی وضع بنزین وجود دارد، اما سخت و هزینهبر هستند، افزود: مصرف بنزین ما در کشور بالاست، اما مردم خودرویی را استفاده میکنند که به آنها عرضه میشود و سرانه مصرف در خودروهای ما بالاست؛ ما میتوانیم مصرف گاز طبیعی فشرده (سیانجی) را در کشور بالا ببریم، اما متاسفانه هیچ کارخانه خودروسازی در کشور حاضر نیست خودروی پایهگازسوز تولید کند.
کارشکنیها علیه کرسنت موفقیت در این پرونده را به تاخیر انداخت
وزیر نفت در پاسخ به پرسش خبرنگار «خبرگزاری ایسنا» درباره پرونده کرسنت و حواشی پیرامون آن گفت: موضوع کرسنت در مرحله نخست رای اعتماد من از مجلس شورای اسلامی مطرح شد و تمام فشار آن جلسه هم درباره این موضوع بود و من آن جا توضیح دادم و رای آوردم، در رای اعتماد دوم اما این موضوع مطرح نشد و من رای آوردم و امروز دوباره این موضوع دوباره مطرح شده است و باز هم من پاسخ میدهم.
زنگنه افزود: کرسنت پروندهای زنده است که عدهای با لجبازی و ندانستن قواعد بینالمللی در این موضوع ما را در یک چاه عمیق انداختند و من در این سالها با تلاش بسیار سعی کردم کشور را از این چاه عمیق بیرون بیاورم و ما در فرآیند داوری بسیار خوب عمل کردیم تا جایی که داوری نزدیک به صدور رای بود، اما کارشکنیهایی انجام شد که صدور رای برای چند ماه به تاخیر افتاد و من مجاز نیستم این جزئیات را شرح دهم، اما امیدواریم با اقدامهای حقوقی که دنبال میکنیم، وضع این پرونده دوباره به نفع ما شود و این اعدادی که برخی مطرح میکنند به نفع طرف کرسنت است و متاسفانه ما تا به موفقیت نزدیک میشویم، یک عده این اعداد را مطرح میکنند.
آمادگی برای حمایت از بخش خصوصی بهمنظور سرمایهگذاری در پالایشگاهسازی
وزیر نفت در پاسخ به پرسش «پایگاه خبری انرژینیوز» درباره برخی شایعات مبنی بر مخالفت وزیر نفت با پالایشگاهسازی و نیز تمایل نداشتن شرکتهای نفتی برای استخدام فارغالتحصیلان رشته مهندسی نفت دانشگاهها گفت: این که گفته میشود من دشمن پالایشگاهسازی هستم، به هیچوجه صحیح نیست، سیاستهای اصل ۴۴ و قانون به ما اجازه نمیدهد که پالایشگاهسازی در دولت دنبال شود و پالایشگاههای دولتی هم نیز واگذار شده است و بخش خصوصی باید در این زمینه سرمایهگذاری کند.
ما موافقت اصولی برای پالایش روزانه دو میلیون بشکه خوراک را داریم که ۶۰۰ هزار بشکه از این مقدار مربوط به پالایشگاههای کوچک برای پالایش نفتخام و میعانات گازی است و مجوزهای لازم در این بخش را اعطا و ظرفیتسازی نیز کردهایم و بخش خصوصی باید استقبال و سرمایهگذاری کند و ما آماده حمایت از بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در این بخش و حتی استفاده از ظرفیتهای صندوق توسعه ملی هستیم.
وی برخی از بندهای نامه نمایندگان مجلس درباره مجوز ندادن برای سرمایهگذاری در بخش شیرینسازی میعانات گازی را خندهدار خواند و گفت: آیا میعانات گازی شیرین مشکل صادرات ندارد و مشکل ما در این میان فقط ترش بودن میعانات گازی است؟! عملیات پالایشگاههای ستاره خلیجفارس و سیراف و پتروشیمیهای برزویه و بوعلی شیرینسازی میعانات گازی است که البته به اینها توجه نمیکنند.
خوراک پالایشگاههای داخلی را ۳۰۰ هزار بشکه افزایش دادیم
زنگنه با اشاره به این که عدهای به سادگی میگویند صادرات فرآورده سادهتر از نفتخام است و معلوم نیست با چه توجیهی این مطالب را مطرح میکنند، گفت: مگر مصرف فرآورده کشورهایی مثل افغانستان چقدر است و ما باید روزانه ۶۰ هزار تن صادرات فرآورده داشته باشیم و نخستین کاری که پس از تحریم انجام دادیم، افزایش ۳۰۰ هزار بشکهای خوراک پالایشگاههای داخلی بود که مساوی با تولید فرآورده بیشتر شد که باید بخشی از آن صادر شود و صادرات مرزی انجام میشود، اما نمیتوانیم آمار و اطلاعات و مقاصد آن را بیان کنیم.
وی همچنین تاکید کرد: عدهای میگویند چرا در کشورهای دیگر پالایشگاه خارجی خریداری نمیشود و به این موضوع توجه نمیکنند که پالایشگاهی که مالکیت آن در اختیار ما باشد، اما تحت حاکمیت کشور دیگری باشد، به صورت کامل در اختیار ما نیست و کشورها به راحتی میتوانند جلو فعالیت در کشور خودشان را بگیرند و این طور نیست که بگوییم ملک ماست و هر کاری دوست داریم انجام دهیم و دقت نمیکنند که مسئله حاکمیت با مالکیت متفاوت است.
زنگنه تصریح کرد: ما میدانی به نام رام در دریای شمال انگلیس داشتیم که این میدان با شرکت انگلیسی بیپی مشترک بود و وقتی که تحریمها اعمال شد، برای مدت چهار سال فعالیت این میدان متوقف شد و از دفتر کنترل سرمایههای خارجی (OFAC)، یکی از سازمانهای وزارت خزانه داری آمریکا، مجوز گرفتند تا بتوانند دوباره تولید از این میدان آغاز شود که باز هم در دوره تحریم پول را به ما ندادند.
اشتغال باید در بخشهای خصوصی دنبال شود
وزیر نفت درباره به کار نگرفتن فارغالتحصیلان رشته مهندسی نفت دانشگاهها در شرکتها و پروژههای نفتی گفت: اشتغال در صنعت نفت باید در زنجیره غیردولتی ایجاد شود، باید فعالیت و سرمایهگذاری وجود داشته باشد تا شاهد باشیم که شرکتهای خارجی و داخلی همه این مهندسان را با بهترین حقوق استخدام کنند و اگر تولید و سرمایهگذاری در کشور تعطیل شود، کجا باید این متخصصان به کار گرفته شوند و باید کار باشد که استخدام انجام شود، همه تلاش ما باید این باشد که صنعت نفت سرپا و زنده باشد تا کار و فعالیت هم وجود داشته باشد و هزاران کار ایجاد شود و انشاءالله با عبور از مشکلات، این متخصصان به کار گرفته شوند و البته عدهای از نخبگان را هم در وزارت نفت به کار خواهیم گرفت.
زنگنه در پاسخ به پرسش خبرنگار «روزنامه همشهری» درباره وضع سازوکارهای درنظرگرفته شده برای افزایش صادارت نفت ایران به کشورهای اروپایی گفت: من نمیتوانم عددی اعلام کنم، اما با اطمینان میگویم که اروپائیها تا امروز خریدی نداشتهاند، ربطی هم به SPV ندارد، دو کشور اروپائی یونان و ایتالیا مجوز دارند، اما نفت نمیخرند.
راهاندازی پالایشگاه ستاره خلیجفارس دستاورد برجام بود
وزیر نفت در پاسخ به ادعای خبرنگار «روزنامه کیهان» مبنی بر محقق نشدن وعدههای وزیر نفت برای کاهش نیافتن صادرات نفت ایران گفت: خوشبختانه آمار صادرات نفت ما در دوره برجام خوب بوده است و در این دوره ظرف چهارماه تولید نفت ما یک میلیون بشکه اضافه شد؛ اما برخی جریانها از جمله روزنامه کیهان با کارشکنی علیه برجام نگذاشتند که ما به صادرات نفت ادامه دهیم. صادرات ما در اردیبهشت ۹۷، روزانه دو میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه بود، اما با روی کارآمدن ترامپ در کشور آمریکا صادرات نفت ما تحت فشار قرار گرفت که ربطی به برجام نداشت و اتفاقا نشانه این بود که برجام موفق بود و پس از کناره گیری آمریکا از برجام، فشارهای زیادی علیه صادرات نفت ما صورت گرفت و ما هم با این فشارها مقابله کردیم و سر تسلیم فرود نمیآوریم.
زنگنه افزود: اگر برجام نبود، هرگز پالایشگاه ستاره خلیجفارس راهاندازی نمیشد و ما امروز کمبود بنزین داشتیم، اما اینکه خوشبختانه امروز میتوانیم روزانه ۳۷ میلیون لیتر بنزین یورو تولید کنیم، به خاطر برجام بود.
از پیشنهادها برای فروش نفت در بورس انرژی استقبال میکنیم
وی همچنین در پاسخ به پرسش دیگر «روزنامه کیهان» درباره حواشی عرضه بنزین در بورس انرژی مبنی بر بیمیلی شرکت ملی نفت ایران برای فروش نفت گفت: هر کس ادعایی برای فروش نفت دارد، میتواند مراجعه کند، زیرا شرایط عرضه ما از طریق شرکت بورس انرژی ایران اعلام شده و هر هفته نیز عرضه انجام شده است، اما موفقیتآمیز نبوده است و هر کس ادعایی میکند که با تغییراتی در اطلاعیه عرضه میتواند نفت بفروشد، میتواند مراجعه کند و ما استقبال میکنیم.
زنگنه افزود: اینکه میگویند وزارت نفت می تواند هفتهای یک میلیون بشکه نفت در بورس انرژی عرضه کند، اما عمدا نمیفروشد تا مقاومت ملت را در هم ریزد، این موارد کذب است و من در صف اول مقاومت هستم، زیرا این جا مسئله ملت ایران و ۴۰ سال خون شهداست که من نمیتوانم از آنها بگذرم و حداکثر کاری که میتوانم انجام دهم این بود که بگوئیم بیائید ریالی بخرید که مساوی با خروج سرمایه است، اما باز هم نتیجهای حاصل نشد.
وی شرایط وزارت نفت برای عرضه نفت در بورس انرژی را پرداخت پول و خراب نکردن بازار امور بینالملل شرکت ملی نفت ایران اعلام کرد و گفت: ما باید تفاوتهای فروش نفتخام و مواد غذایی را بدانیم، اما خیلیها میآیند و مذاکره میکنند، اما میروند و دیگر مراجعه نمیکنند.
زنگنه همچنین در پاسخ به انتقادهای خبرنگار «روزنامه کیهان» مبنی بر عطش خدمت وی و بهکارگیری بازنشستگان در رئوس صنعت نفت گفت: عطش من برای خدمت از آقای شریعتمداری بیشتر نیست، زیرا ایشان هم مدیر دولتی است و تفاوتی ندارد و مدیر ملتی نیست.
وی افزود: وقتی ما جوانها را معرفی میکنیم، از ما انتقاد میکنند که چرا جوان بیتجربه آوردید، وقتی که باتجربهها را به کار میگیریم باز هم انتقاد میشود و مشخص نیست تکلیف ما در این میان چیست و بهتر است شما به فرمایشات مقام معظم رهبری در درس خارج فقهشان مراجعه کنیم.
ارسال دیدگاه