بارگیری محموله 30 تنی کیک زرد اردکان برای ارسال به اصفهان
تهران (پانا) - دومین محموله کیک زرد تولید کشور به وزن 30 تن روز چهارشنبه طی مراسمی با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در مجتمع صنعتی شهید رضایینژاد اردکان یزد، بارگیری و به زودی به تاسیسات فراوری اورانیوم اصفهان ارسال خواهد شد.
این محموله از معدن اورانیوم ساغند اردکان استحصال شد که پس از مراحل فراوری شامل خردایش، لیچین ، فروشویی ، خالص سازی و رسوب گیری، بسته بندی و ارسال شد.
کیک زرد، خاک معدنی اورانیوم است که پس از گذراندن مراحل تصفیه و پردازشهای لازم، از سنگ معدنی آن در معدن اورانیوم ساغند استان یزد تهیه میشود.
استان یزد حلقه اول چرخه سوخت هستهای به شمار میرود و پروژه ساغند اردکان، مصداق عینی فعالیت در زمینه استحصال اورانیوم از منابع طبیعی است.
تأسیسات موجود در این کارخانه، اورانیوم را از عمق ۳۵۰ متری استخراج میکند.
اورانیوم استخراجی از معدن ساغند، در منطقه اردکان (جاده اردکان- چوپانان) در مجتمع شهید رضایینژاد پس از اعمال فرایندهای مختلف شیمیایی و فیزیکی به کیک زرد تبدیل میشود.
این محصول پس از تولید در اردکان در تاسیسات فراوری اورانیوم اصفهان معروف به کارخانه یوسیاف، خالصسازی نهایی و سپس جهت غنیسازی به کارخانه نطنز ارسال میشود.
محصول تولید شده در این کارخانه به شکل میلههای سوخت مورد استفاده نیروگاههای اتمی قرار میگیرد.
پیش از این نیز بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی در همین زمینه گفته بود که کار انتقال ۳۰ تن کیک اورانیوم با حضور رئیس سازمان انرژی اتمی انجام خواهد شد.
علیاکبر صالحی در همین زمینه و در تشریح جزئیات انتقال دومین محموله کیک زرد به اصفهان، اظهار کرد: «در ۴ تا ۵ سال گذشته با حمایت دولت و مجلس توانستیم مجدد کارخانه اردکان را راهاندازی کنیم و به وضعیت صنعتی برسانیم و این دستاورد را به مهندسان عزیز کشور تبریک میگویم. کارخانه اردکان (مجتمع شهید رضایینژاد) اولین کارخانه تولید کیک زرد در این حجم است که از ۱۳۷۱ بنای تأسیس آن گذاشته شد اما در ۴ الی ۵ سال گذشته تکمیل شد. ایران قبلاً از معدن گچین برای تولید کیک زرد استفاده میکرد که حجم آن ۱۲۰ تن بود اما با تمام شدن ظرفیت این معدن (روباز) دیگر بسته شده است.»
رئیس سازمان انرژی اتمی گفت: «در حال حاضر از معادن ساغند ۱ و ۲ برای تولید کیکزرد استفاده میکنیم البته معادن دیگری هم هست که بعداً اعلام خواهیم کرد. در عین حال یزد غنیترین استان کشور به لحاظ معادن اورانیوم است و استان دیگری که در این حد باشد نداریم.»
معاون رئیسجمهوری با تاکید بر اینکه صنعت هستهای بدون اورانیوم هیچ است، اظهار کرد: «اورانیوم ماده استراتژیکی است و اگر آن را نداشته باشیم هر چه قدر تأسیسات پیشرفته داشته باشیم، فایده ندارد. با اکتشافات هوایی که انجام شده است مقدار قابل توجهی اورانیوم کشف شده است و به وقت خود اعلام میکنیم. اکنون ۸۰ درصد ایران مورد اکتشفاف قرار گرفته است و ۳۵۰ هزار حفاری انجام دادهایم و این آمادگی را داریم که در یک چشمانداز ۵ تا ۶ ساله میزان ذخایر را به ۳۵۰ تن برسانیم. این کارخانه میتواند ۸۴ هزار تن کانسنگ اورانیوم را خردآیش کند و هرچه عیار سنگ بالا باشد میزان بالاتری از ذخایر را تولید خواهیم کرد. البته عیار سنگ کمتر به هزار میرسد.»
ارسال دیدگاه