مجمع تشخیص مصلحت روز شنبه جلسه فوقالعاده برگزار میکند
توکلی: رهبری هیچ نظری به مجمع تشخیص اعلام نکردهاند
تهران (پانا) - نشست فوقالعاده مجمع تشخیص مصلحت نظام در حالی روز شنبه برگزاری میشود که موضوع پالرمو در جلسه پیشین مجمع با حضور وزیر امور خارجه به نتیجه نرسید و شاید همین امر نیز باعث شد که نامه درخواست وزرای دولت به رهبری برای تسریح در تصویب پالرمو و CFT بعد از گذشته حدود سه ماه موردتأیید قرار گیرد.
اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام روز شنبه بالاخره وارد فرایند بررسی پالرمو، یکی از ۲ لایحه باقیمانده از ۴۱ توصیه مورد تاکید گروه ویژه اقدام مالی موسوم به FATF برای خارج کردن نام ایران از لیست سیاه، شدند که البته ناتمام ماند.
مجید انصاری یکی از اعضای مجمع تشخیص، در تشریح آنچه در نشست مجمع گذشت، گفت که بررسی لایحه الحاق دولت جمهوری اسلامی ایران به کنوانسیون مقابله با جرائم سازمان یافته فراملی به نشست بعدی مجمع تشخیص موکول شد چرا که کمیسیونهای «حقوقی و قضایی» و «سیاسی و امنیتی» درباره پالرمو به جمعبندی نهایی نرسیدهاند.
اما احمد توکلی، دیگر عضو مجمع تشخیص مصلحت، به ایسنا گفت که پالرمو در نشست مجمع تشخیص مصلحت نظام مطرح شد ولی از آنجا که اعضا به جمعبندی در این زمینه نرسیدند بنابراین بررسی این مسئله به نشستی دیگر موکول شد.
او همچنین گفت که مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشستی فوقالعاده روز چهارشنبه (سوم آبان ماه) دوباره پالرمو را بررسی میکنند.
این درحالی است که از امروز (سه شنبه، ۲ بهمن) تهران تنها ۲۶ روز تا پایان مهلت ۱۲۱ روزه گروه ویژه اقدام مالی برای تعیین تکلیف ۴ لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی، اصلاح قانون مبارزه با تروریسم، الحاق به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم و الحاق به کنوانسیون مقابله با جرائم سازمانیافته فراملی فرصت دارد.
نشست بعدی FATF از ۲۸ بهمن ماه تا سوم اسفند (۱۷ تا ۲۲ فوریه) در پاریس برگزار خواهد شد. تهران در طول این مدت دست از کار نکشیده و علاوه بر اصلاح قانون مبارزه با تروریسم که پیشتر به تصویب رسیده بود، لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی نیز با چاشنی اصلاح در مجمع تشخیص مصلحت نظام را نیز تصویب کرد. لایحه الحاق به کنوانسیون مقابله با تامین مالی تروریسم که یکی از جنجالیترین و مهمترین توصیههای FATF محسوب میشود نیز هماکنون در مجلس شورای اسلامی در دست بررسی است.
مجمع تشخیص مصلحت نظام در نشست پانزدهم دی ماه خود با شش اصلاح، لایحه اصلاح قانون مبارزه با پولشویی را به تصویب رساند (اینجا را بخوانید) و همین مسئله باردیگر با اعتراض اهالی حقوق و نمایندگان مجلس شورای اسلامی مواجه شد.
مخالفان معتقدند که قانون اساسی در هیچ کدام از اصول مرتبط با مجمع تشخیص مصلحت نظام اجازه اصلاح لوایح مصوب مجلس را به این مجمع نداده است بلکه تاکید شده است که مجلس شورای اسلامی یگانه ارگان دارای حق قانونگذاری در کشور است.
مجمع تشخیص مصلحت نظام در این حوزه و بر اساس قانون اساسی هیچگونه صلاحیتی برای دخل و تصرف در امر قانونگذاری ندارد
به نظر میرسد اگر پالرمو از مجمع تشخیص مصلحت نظام با موفقیت عبور کند و تصویب شود، بار دیگر شاهد اصلاحاتی خواهد بود کمااینکه آیتالله صادق آملی لاریجانی که اخیرا به ریاست مجمع تشخیص مصلحت نظام منصوب شده است در اظهاراتی که شبکه یک صداوسیما آن را منتشر کرد، درباره پالرمو میگوید: «مجمع تشخیص پس از اعلام نظر شورای نگهبان در نامه خود اشکالاتی بر این لایحه وارد کرده که از جمله آن مبهم بودن حق تحفظ و شروط ایران برای پیوستن به این کنوانسیون است. در نامه دوم هیات نظارت به صورت قطعی ذکر شده است که این شروط معتبر نیست ولی ما سندی برای عدم اعتبار و اعتبار این شروط پیدا نکردیم. خوب است در این زمینه بحث شود و آقایان متوجه جوانب موضوع باشند.»
با این وجود در حالی که اعلام جلسه فوق العاده مجمع برای روز شنبه اعلام شده است، احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام امروز در گفت و گو با اعتماد آنلاین درباره جلسات ویژه مجمع برای بررسی لایحه پالرمو گفت: «فردا مجمع جلسه عمومی فوقالعادهای ندارد. چهارشنبه جلسه کمیسیونهای تخصصی مجمع است تا تاخیر کمتری باشد و روند بررسی لایحه پالرمو تسریع بشود. جلسه عمومی فوقالعاده مجمع شنبه برگزار خواهد شد.»
این فعال سیاسی اصولگرا همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا فشارها و انتقادات و اظهارنظرات درباره پالرمو و CFT ممکن است بر نظرنهایی و تصمیم اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام تاثیرگذار باشد و نظر آنان برگردد یا تغییر کند، گفت: «هنوز نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام مشخص نشده است که بگوییم این نظر برگشته است یا برمیگردد. ولی تلاش هر دسته و هر گروهی و افراد به هرحال بیتاثیر نخواهد بود. فرقی هم ندارد که این تلاشها چه به این سمت و چه به آن سمت باشد.»
او افزود: «اعضای مجمع تشخیص مصلحت نظام انسانهایی هستند که مثل بقیه حرف میزنند، فکر میکنند، تاثیر میپذیرند، تاثیر میگذارند. مردم حق دارند تلاش خودشان را بکنند. گروهها حق دارند تلاش خودشان را بکنند تا نظرشان را به حاکمیت عرضه کنند. در مقابل نیز حاکمیت باید به این نظرات نگاه کند. این مسئولان که متصدی امر هستند باید بر اساس برداشت صحیح تصمیمگیری کند.»
توکلی ادامه داد: «من هم تلاشهایی که صورت میگیرد تا بر نظر مجمع تشخیص مصلحت نظام تاثیرگذار باشد را محترم میدانم و همینطور تلاش مجمع را برای آنکه تصمیم درستی بگیرد، تایید میکنم. در مجمع همه در تلاش هستند که تصمیمی را اتخاذ کنند تا به نفع همه مردم باشد که انشالله اینگونه نیز خواهد شد.»
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به این پرسش که فضای عمومی مجمع در حمایت یا مخالفت لوایح پالرمو و CFT است، تصریح کرد: «بهتر است که در این زمینه حرفی نزنیم. بهتر است صبر کنیم تا ببینیم تضارب آرا در این خصوص چه میگوید.»
او همچنین در پاسخ به این پرسش که تصاویر جلسه اخیر مجمع با حضور محمدجواد ظریف حکایت از آن داشت که فضای عمومی مجمع به نحوی بوده که ایشان نتوانسته است که مواضع خود نسبت به پالرمو و CFT دفاع کند، گفت: «این جلسه مباحثه نبود که کسی کم بیاورد. مثلا در یک جلسه که عقلای قم با هم حرف میزنند، فشار چه معنایی دارد؟ آیا مخالفت با نظر دیگران فشار است؟»
توکلی در پاسخ به اینکه تصاویر جلسه اخیر مجمع چنین برداشتی را به مخاطب القا میکرد که آقای ظریف نتوانسته است مجمع را قانع کند، گفت: «طبعا اگر اعضای مجمع قانع شده بودند که مجمع جلسه فوقالعاده نمیگذاشت. پس تا الان مجمع قانع نشده است که نیاز به جلسه فوقالعاده است. اگر منظور شما درباره تصاویر این است که بله آقای ظریف نتوانست مجمع را قانع کند ولی درباره فشار باید گفت که آقای ظریف باتجربهتر از آن است که میداند اگر جایی حرف میزند لزوما همه نباید قانع شوند. باید همه مسایل در جلسه عرضه شود و تضارب آرا و نظرات درباره آن صورت بگیرد. نه آنکه یک مسالهای مطرح شود و همه بگویند چشم. »
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام همچنین در پاسخ به این پرسش که آیا درباره لوایح پالرمو و CFT از جانب رهبری انقلاب توصیهای یا درخواستی به مجمع اعلام شده است، گفت: «نه هیچ نظری به مجمع تشخیص مصلحت نظام اعلام نشده است و مجمع طبق وظایف خودش عمل خواهد کرد.»
ارسال دیدگاه