سیدحسن خمینی: بهره نبردن از حوزه نیروی انسانی در جامعه از علائم فروپاشی است
هیچ تضمینی وجود ندارد که ما بمانیم و دیگران بروند
تهران (پانا) - یادگار امام با بیان اینکه زیربنای یک جامعه احساس رضایت مردم است،تاکید کرد که باید قواعد رفتار انسانها و علل سقوط و ثبوت را به دست بیاوریم تا در زندگی رعایت کنیم؛ و الّا هیچ تضمینی وجود ندارد که ما بمانیم و دیگران بروند. اگر قواعد را رعایت نکنید، عرصه را از شما میگیرند.
به گزارش جماران، حجت الاسلام سید حسن خمینی در مراسم دهمین سالگرد ارتحال آیتالله جمی در حسینیه جماران، با اشاره به روایتی از پیامبر اکرم(ص) در خصوص ثابت بودن روند زندگی بشر، بر توجه به سنّتهای تاریخی گفت: «باید قواعد رفتار انسانها و علل سقوط و ثبوت را به دست بیاوریم تا در زندگی رعایت کنیم؛ و الّا هیچ تضمینی وجود ندارد که ما بمانیم و دیگران بروند. اگر قواعد را رعایت نکنید، عرصه را از شما میگیرند.»
او ادامه داد: «یکی از این قواعد فرمایش امیرالمؤمنین(ع) در مورد چهار دلیل فروپاشی حکومتهاست؛ اولین دلیل مورد اشاره ایشان، تضییع اصول (ضایع کردن اصول اساسی) است. اگر ملتی به سراغ تمسّک به فروع رفتند، از بین خواهند رفت. اگر دیدید در جامعهای به جای اصول جامعه و امّهات مشکلات و زیر بنای روابط اجتماعی، فقط به ظواهر پرداخته میشود به فرموده امیرالمؤمنین(ع) این مسیری است که به بداقبالی دولتها میانجامد؛ البته این بدان معنا نیست که اصلا به فروع توجه نکنیم.»
یادگار امام با تأکید بر اینکه زیربنای یک جامعه اخلاق و احساس رضایت مردم است، گفت: «طبق روایتی از پیامبر(ص)، کسی که بیشتر مدارا را میکند بیشترین عقل را دارد؛ اجتماع بشری بر اساس وفق شکل گرفته است. پاره پاره کردن مداوم جامعه، پخش مکرّر کینه، انتشار مرتب نفاق، اینکه افراد در جامعه مجبور شوند شخصیت دوگانه داشته باشند و اینکه تک تک ما از صداقت دور شویم از نشانههای بداقبالی دولتها است. اگر دیدیم اصول ما از دست رفته و به فروعات میچسبیم زنگ خطری است که این جامعه دچار مشکل شده است.»
سید حسن خمینی ادامه داد: «در زبان ائمه (علیهمالسلام)، ظلم به عنوان مشکل اصلی جوامع عنوان شده است. احساس رضایت مردم، از اصول جامعه است. مردم به هر ترتیبی باید احساس رضایت کنند و تحمیل جایی در جامعه نداشته باشد. همانگونه که قرآن خطاب به پیامبر(ص) با آن شأن و منزلت میفرماید اگر تندخو بودی مردم از اطراف تو پراکنده می شدند.»
یادگار امام، تقدیم الاراذل وتاخیر الافاضل(فرومایگان را مقدم داشتن و فرزانگان را مؤخر قرار دادن) را از دیگر عوامل فروپاشی حکومتها از نگاه امیرالمومنین(ع) خواند و گفت: «امیرالمؤمنین(ع) میفرماید اگر دیدید جامعهای که از داشتههای خود در حوزه نیروی انسانی و افاضل بهره نمیبرد و آنها را عقب میاندازد، از علائم فروپاشی، مشکل دار بودن و بداقبالی است.»
او افزود: «یکی از توفیقات دفاع مقدس همین بحث است که در آن مقطع ما اصول جامعه را فراموش نکرده و فروع را جایگزین اصول نکرده بودیم.»
سید حسن خمینی اظهار کرد: «نقش بیبدیل آیتالله جمی و توفیقی که در آبادان پیدا کرده بودند به همین بر میگردد که در آن لحظات اصل مسئله گم نشده بود؛ ایشان جز کسانی بود که در حوزه مسئولیت خود فضیلت محوری را در نظر داشت.»
او گفت: «باید از روزی ترسید که جایگاهها به هم بریزد و نقشها دگرگون شود.»
ارسال دیدگاه