گزارش پانا از میزان اثرگذاری کاهش قیمت ارز بر بهای مسکن در کشور
آیا سقوط آزاد نرخ ارز باعث ارزانی مسکن میشود
تهران (پانا) - در وضعی که قیمت دلار عاملی برای افزایش بهای مسکن در ماههای گذشته بوده این پرسش به وجود آمده است که با کاهش قیمت ارزها از هفته گذشته و احتمال تثبیت آن در هفتهها و ماههای آینده میتوان به کاهش قیمتها دراین بازار امیدوار بود؟
کارشناسان معتقدند برای نتیجهگیری و قضاوت در خصوص تاثیر ریزشها بر بازار مسکن بسیار زود است زیرا نوع عملیاتی که در بازار ارز انجام میشود ماهیتا با آنچه در بازار مسکن اتفاق میافتد، تفاوت بسیاری وجود دارد.
به گفته کارشناسان بازار، بازدهی بازار مسکن در طولانیمدت اتفاق خواهد افتاد و خیلی تحت تاثیر نوسانهای روزانه قرار نمیگیرد. از سوی دیگر افزایش شدید قیمت دلار سبب بردن تقاضا به سمت بازار مسکن شده بود و با این تصور که با تورم شدید روبهرو خواهیم بود در واقع فروشندگان مسکن را متقاعد کرده بود که قیمتهای بالاتری ارایه دهند زیرا انتظار تورمی بالاتری به وجود آمده بود. اگر این انتظار تورمی یک مقدار تعدیل شود، انتظارهای فروشندگانی که قیمتهای بالایی برای فروش دادهاند، ممکن است تعدیل شود.
فروشندگان هنوز به کاهش نرخ ارز اطمینان ندارند
محمدعلی ربانی، عضو انجمن انبوهسازان مسکن، در گفت وگو با خبرنگار اقتصادی پانا اظهار کرد: بخش مسکن در یک ماه گذشته نیز با نوسانهای قیمتی همراه بوده است اما تعداد معاملات در این بازار در شهریور کاهش یافته است و فروشندگان به دلیل تردیدهایی که از قیمت ملک خود داشتند مصمم به فروش نبودند. کاهش نرخ دلار در روزهای اخیر هنوز نتوانسته است به بسیاری از بازارها از جمله مسکن این اطمینان را بدهند که از ثبات برخوردار خواهد بود و در نهایت منجر به کاهش قیمتها در این بازار میشود.
وی ادامه داد: در وضع فعلی باید به دو نکته مهم توجه داشت یکی اینکه باید بدانیم که قیمتها براساس اصل عرضه و تقاضا تعیین میشوند و دیگری آنکه میزان ساخت مسکن در سالهای گذشته کاهش داشته است درحالی که تقاضا در این بازار افزایشی بوده است و ضروری است که سرمایهگذاری در تولید مسکن افزایش یابد.
عضو انجمن انبوهسازان مسکن خاطرنشان کرد: عرضه مسکن باید براساس تقاضاهایی که هر سال به این بازار افزوده میشود روند رو به افزایش داشته باشد. خانههایی که در بافت فرسوده قرار دارند باید تخریب و بازسازی شود تا استانداردهای لازم را برای سکونت افراد در این بازار داشته باشد اما باید گفت که بازار مسکن اکنون از مدیریت درستی برای متعادلسازی و توازن در عرضه و تقاضا برخوردار نیست.
مداخله نکردن دولت در بازار به نفع این بخش نبوده است
وی ادامه داد: دولت با مداخلهنکردن در بازار مسکن کار را به دست بخش خصوصی داده است اما بازار و تولید مسکن دستخوش تغییرهای قیمتی است که در اقتصاد کلان کشور وجود دارد و متاسفانه تحول قیمتی در بازارهای کالایی به صنایع مرتبط با بخش مسکن نیز تسری یافته است و آشفته بازاری را در مورد مولفههای تاثیرگذار در قیمت تمامشده ساخت مسکن به وجود آورده است.
ربانی عنوان کرد: دربارهکاهش قیمت دلار باید گفت تولیدکنندگان مسکن هنوز اعتماد چندانی به ثبات بازار ارز ندارند و مطمئن نیستند که این کاهش قیمت دلار در بازار ادامهدار باشد به همین دلیل تاثیری بر قیمت مسکن و حتی بخش هیجانی بازار نداشته است.
وی ادامه داد: بازار مسکن تاثیر مستقیمی از بازار ارز نگرفته است و تنها تاثیر آن این است که فروشندگان و خریداران از معامله دست کشیدهاند و منتظرند ببینند ادامه روند کاهشی دلار تا کجا ادامه پیدا میکند.
عضو انجمن انبوهسازان مسکن با بیان اینکه افزایش قیمت مسکن از دی ماه گذشته تا کنون حدود ۴۰ درصد بوده است، اظهار کرد: بازار مسکن حدود ۵ سال از ثبات قیمتی برخوردار بوده است که البته با رکود هم همراه بوده است و افزایشهای چند ماهه قیمت مسکن نیز متناسب با سرمایهگذاری که در این بخش میشود نیست.
وی اضافه کرد: مردم به وضع اقتصادی اعتماد چندانی ندارند و فروشندگان واقعی مسکن قیمتهای بالایی برای املاک خود تعیین کردهاندکه ممکن است در توان خرید بسیاری از مردم نباشد.
ربانی با اشاره به اینکه در چند ماه اخیر بسیاری از مصالح ساختمانی با افزایش قیمت و کمبود مواجه شده است، اظهار کرد: لوله پولیکا در ۴۵ روز گذشته به سه برابر افزایش یافته است و فردی که امروز قرار است شروع به ساخت مسکن کند طبیعی است که باید با در نظر گرفتن این نابسامانی برای ساخت و تولید مسکن اقدام کند.
وی اضافه کرد: مسائل مربوط به صنایع کشور به طور مستقیم بر بخش مسکن تاثیرگذار است و حدود ۷۲ صنعت و ۴۰۰ حرفه به طور مستقیم با این بخش مهم اقتصادی در ارتباط است و هر تحولی در بازارها میتواند قیمت تمامشده بخش مسکن را دستخوش تحولهای قیمتی کند.
قیمت محصولات صنایع مرتبط با مسکن باید کاهش پیدا کند
عضو انجمن انبوهسازان مسکن اظهار کرد: با فرض کاهش قیمت ارز، ادامه آن در ماههای آینده و بازگشت قیمتی صنایعی که در ماههای گذشته افزایش قیمت داشتهاند میتوان این پیشبینی را داشت که قیمت مسکن نیز کاهش داشته باشد.
تاثیر کاهش نرخ ارزها بر مسکن کوتاهمدت نیست
مصطفیقلی خسروی، رئیس اتحادیه مشاوران املاک نیز در گفتوگو با خبرنگار پانا با اشاره به نقش موثر نقدینگی در ایجاد اخلال در بازارهای کالایی اظهار کرد: عدهای عجولانه صف کشیدند و دلار و سکه خریدند اما ما میدانیم که مسئولان کشور به مشکلات آگاهی دارند و به طور قطع راهکارهایی برای حل این مشکلات پیشبینی و زمینه ثبات قیمتی را ایجاد خواهند کرد تا مردم در رفاه بیشتری زندگی کنند.
وی افزود: کاهش قیمت دلار و ارز به این زودیها تاثیر خود را بر قیمت مسکن به دنبال نخواهد داشت و پس از طی مدت زمانی فروشنده و سازنده به این نتیجه خواهد رسید که ارزشگذاری ملک براساس نرخ بالای ارز نباید مبنای محاسبه قیمت مسکن باشد و بازار نیز به تدریج به سمت کاهش قیمتها پیش خواهد رفت.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک اظهار کرد: سازندگان مسکن اکنون این اطمینان را ندارند که آیا مصالحی که میخواهند املاک خود را با آن بسازند قادر هستند که آن را جایگزین کنند یا خیر.
رئیس اتحادیه مشاوران املاک تاکید کرد: نمیتوان به طور قاطع در مورد بازار مسکن اظهار نظر کرد و گفت که قیمت ملک در روزها یا هفتههای آتی کاهشی مییابد و طبیعی است که نمیتوان توصیهای هم به کسی داشت اما اگر این روند ادامهدار باشد بر کاهش نرخ مسکن تاثیرگذار است.
براساس گزارش بانک مرکزی از تحولات بازار مسکن شهر تهران در شهریور سال ۱۳۹۷ قیمت مسکن با تورم مواجه بوده است و این در حالی است که نسبت به مدت مشابه سال قبل معاملات حدود ۱۴ درصد کاهش نشان میدهند.
ارسال دیدگاه