در گفتوگو با شبکهMSNBC
شرمن: سالها زمان میبرد تا آمریکا از پیمان مودت با ایران خارج شود
ترامپ اگر میخواهد تحریمها علیه ایران موثر باشد باید دیگر کشورها را با خود همراه کند
تهران (پانا) - عضو تیم مذاکره کننده هستهای آمریکا در دوران رئیسجمهوری پیشین این کشور متذکر شد که خروج آمریکا از پیمان مودت با ایران به سالها زمان نیاز دارد.
به گزرش ایسنا، وندی شرمن معاون وزیر امورخارجه پیشین آمریکا در گفتوگو با شبکه اماسانبیسی درباره تصمیم دولت این کشور برای خروج از پیمان مودت با ایران پس از رای روز چهارشنبه دیوان بینالمللی دادگستری (لاهه) به نفع ایران، اظهار کرد: «این اتفاق عجیبی نیست. جان بولتون مشاور امنیت ملی نیز هیچ چیز بینالمللی را دوست ندارد.»
او ادامه داد: «هفته گذشته در سخنرانی ترامپ در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شنیدیم که او تنها به ملیگرایی و حاکمیت ملی اعتقاد دارد و هر چیز که در آن چند جانبهگرایی نقش دارد، چیزی نیست که او دوست داشته باشد. این تصمیم بهطور کامل با رویکرد دولتی مطابقت دارد که نمیخواهد با دیگران همکاری کند.»
شرمن، در ادامه ریشه این رویکرد دولت ترامپ را در مقالهای از مک مستر مشاور پیشین امنیت ملی کاخ سفید دانست که در آن گفته بود: «ما جامعه بینالملل نیستیم، ما ملتهای رقیب هستیم.»
او همچنین گفت: «آنچه ترامپ درک نمیکند این است که کشورهای دیگر هم منافعی دارند. تا آنجایی که من میدانم به خصوص درباره این پیمان (مودت) با ایران یک سال زمان میبرد تا از آن خارج شویم و این تصمیم کارساز شود.»
این دیپلمات آمریکایی با اشاره به تسخیر لانه جاسوسی آمریکا در تهران، از خروج دولت ترامپ از پیمان مودت با ایران انتقاد کرد و گفت: «آمریکا مکانیسمی را از دست داد که خود پیشتر از آن در ماجرای سفارت واشنگتن در تهران استفاده کرده بود. دولت همچنین اعلام کرده که قصد دارد از پروتکل انتخابی کنوانسیون وین خارج شود. از این رو، ایران و فلسطینیها دیگر نمیتوانند از آمریکا شکایت کنند. این کار دیپلماتهایمان را نیز در معرض خطر قرار میدهد. من نمیدانم که آنها چه چیز میخواهند از این (وضعیت) به دست آورند. رای دادگاه لاهه با برخی خواستههای ایران نیز مخالفت کرده و گفته است که آمریکا باید کانالهای (تامین) نیازهای بشردوستانه را حفظ کند. ما متعهد به این کار شدهایم.»
معاون وزیر امورخارجه پیشین آمریکا ابراز تاسف کرد که دولت ترامپ از فرصت کنونی تنها برای دمیدن در آتش تلاشهایش علیه ایران استفاده میکند.
او متذکر شد: «ما به ایران اعتماد نداریم، ایرانیها نیز به ما اعتماد ندارند اما ترامپ باید بداند که اگر میخواهد تحریمها علیه ایران موثر باشد باید دیگر کشورها را نیز با خود همراه کند و این یعنی چندجانبهگرایی اما او چند جانبهگرایی را دوست ندارد درحالی که حتی برای تحریم نیز به آن احتیاج دارد.»
به گزارش پانا، ساعاتی پس از اعلام رای دیوان بینالمللی دادگستری به نفع ایران که در آن از واشنگتن خواسته شده است تحریمهایی را که حوزه بشردوستانه شامل، تامین دارو و درمان، تجهیزات کشاورزی و خدامت و قطعات حمل و نقل هوایی را هدف قرار میدهد، لغو کند وزیر امورخارجه آمریکا گفت که این کشور از پیمان مودت با ایران خارج میشود.
پیمان مودت قراردادی است که میان ایران و آمریکا پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ به امضا رسید که مناسبات اقتصادی و دیپلماتیک ازجمله روابط کنسولی میان دو کشور را مشخص میکند و باوجود انقلاب اسلامی در ۱۳۵۷ این پیمان کماکان بین این دو کشور در جریان است.
جان بولتون نیز در کنفرانسی خبری پیرامون شکایت فلسطین علیه آمریکا برای خارج کردن سفارت این کشور از قدس، اعلام کرد که کشورش به دستور دونالد ترامپ از پروتکل الحاقی به کنوانسیون وین هم خارج میشود.
فلسطین روز شنبه در شکایتی به دادگاه لاهه با استناد به کنوانسیون سال ۱۹۶۱ وین، خواستار خروج دیپلماتهای آمریکا از قدس به عنوان پایتخت فلسطین شد.
این کنوانسیون مقرر می دارد که هر کشور ملزم به قراردادن سفارت خود در خاک کشور میزبان است؛ این در حالی است که رژیم صهیونیستی قدس را از طریق نظامی اشغال کرده و مدعی حاکمیت بر آن است و فلسطین میگوید که آمریکا باید دیپلماتهای خود را از این شهر خارج کند.
ارسال دیدگاه