رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد

حذف بودجه مدیریت پسماند در مجلس

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست: سالانه ۱۰ میلیون تن مواد تراریخته وارد می‌کنیم

تهران (پانا) - رئیس سازمان حفاظت محیط زیست گفت در قانون بودجه سال ۹۷، ۱.۳ میلیارد دلار از بودجه صندوق توسعه در لایحه دولت به مجلس برای پسماندهای کشور با اولویت دو استان شمالی کشور تقدیم شد که متاسفانه این میزان بودجه در مجلس حذف و به بخش دیگری داده شد و تقریبا تمام برنامه‌های دولت در این خصوص متوقف شد.

کد مطلب: ۸۴۱۹۶۸
لینک کوتاه کپی شد
حذف بودجه مدیریت پسماند در مجلس

به گزارش روابط عمومی سازمان محیط زیست، عیسی کلانتری، در یک میزگرد رادیویی درباره محیط زیست و آینده پیش روی آن در کشور اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست دارای سه قسمت محیط زیست طبیعی، دریایی و انسانی است. با توجه به توسعه و افزایش جمعیت به ویژه جامعه مصرفی در کشور در وهله اول بزرگترین چالش ما در حوزه محیط زیست انسانی است.

وی افزود: مهمترین مشکل ما مربوط به حوزه جغرافیایی و قرار گرفتن در منطقه خشک است. متوسط بارش از ۲۵۰ میلیمتر در گذشته به ۲۰۵ میلیمتر در پنج سال گذشته رسیده و کشور ما بیشتر از متوسط جهانی گرم شده است و بیش از ۲۵۰۰ میلیمتر تبخیر داریم که با وجود این آمار از بارش و تبخیر مشخص می‌شود که مشکل بزرگی دامنگیر کشور شده است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه مسئله و دغدغه اصلی محیط زیست کشور کمبود آب و در مرحله بعد مصرف بالای انرژی در قیاس با تولید است، گفت: کمیته سازگاری با کم آبی در بهمن ماه در دولت تشکیل شد. آئین نامه‌هایی در این کمیته وضع شده تا مصرف آب کشور ساماندهی شود.

کلانتری افزود: عمده تالاب‌های ما در انتهای حوضه‌های آبریز هستند. در نتیجه زمانی که رودخانه‌ها خشک می‌شوند هیچ آبی به این تالاب‌ها نمی‌رسد بنابراین پیگیر هستیم که بخش کشاورزی مصرف آب را کاهش بدهد زیرا تقریبا ۸۰ درصد آب کشور در این بخش صرف می‌شود.

وی با اشاره به اینکه بر اساس اصول بین‌المللی هیچ کشوری نباید بیش از ۴۰ درصد از آب‌های تجدیدپذیرش را مصرف کند که این عدد در ایران بالای صددرصد است،گفت: ۸۶ میلیارد مترمکعب آب تجدیدپذیر و بالای ۹۵ میلیارد متر مکعب مصرف داریم، در حالی که نباید بیش از ۴۰ درصد مصرف داشته باشیم زیرا باقی مانده این میزان حق محیط زیست است.

زباله‌های موجود در شمال کشور در حال نابود کردن محیط زیست این منطقه هستند و شیرابه‌های پسماندهای عمومی رودخانه‌ها تقریبا زندگی آبزیان را در این حوزه از بین برده‌اند که اگر این مشکل برطرف نشود محیط زیست شمال کشور به دلیل وجود آب و رطوبت به سمت نابودی می رود


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: خیزش ریزگردها در کشور ما ناشی از رفتار ۴۰ سال گذشته ما با طبیعت بوده است. به عنوان مثال با سدسازی روی رودخانه‌ها اگرچه از سیلاب جلوگیری می‌کنیم اما حق‌آبه‌ای را که سیل به طبیعت می‌دهد را از آن دریغ می‌کنیم در نتیجه تمام آب‌ها پشت سدها مهار و برای مصرف ذخیره می‌شود.

کلانتری در خصوص گرد وغبار خوزستان گفت: برنامه‌های نادرست سدسازی در خوزستان موجب شد آبی که سالی دو بار در دشت خوزستان پخش می‌شد و این دشت را به ارتفاع حداقل ۵ سانتیمتر سیراب می‌کرد، از بین برود. این امر موجب بهم پیوستگی خاک و مقاومت آن در مقابل باد می‌شد همچنین این آب موجب سبزشدن علف‌های بیابانی می‌شد که این عوامل می‌توانست در پیشگیری از خیزش گرد وغبار در شرایط کنونی موثر باشد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه گرد و غبارها ریشه در کم آبی و بد آبی دارند، اظهار کرد: در ابتدای انقلاب نظر بر این بود که تولید گندم اهمیت استراتژیک دارد و تمام مراتع را زیر شیب های ۵۰ درصد شخم زدیم که امروز همین امر برای ما معضل ایجاد کرده و جنگل‌های زاگرس قربانی این موضوع شده‌ و این جنگل‌ها گرفتار فرسایش خاک شده اند و صدها هزار جنگل خشکیده داریم که آماده آتش‌سوزی هستند.

وی افزود: در قانون بودجه سال ۹۷، ۱.۳ میلیارد دلار از بودجه صندوق توسعه در لایحه دولت به مجلس برای پسماندهای کشور با اولویت دو استان شمالی کشور تقدیم شد که متاسفانه این میزان بودجه در مجلس حذف و به بخش دیگری داده شد و تقریبا تمام برنامه‌های دولت در این خصوص متوقف شد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: زباله‌های موجود در شمال کشور در حال نابود کردن محیط زیست این منطقه هستند و شیرابه‌های پسماندهای عمومی رودخانه‌ها تقریبا زندگی آبزیان را در این حوزه از بین برده‌اند که اگر این مشکل برطرف نشود محیط زیست شمال کشور به دلیل وجود آب و رطوبت به سمت نابودی می رود.

کلانتری در ادامه گفت: در جهان بیش از ۲۰۰ میلیون هکتار و به ازای هر شهروند در حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ کیلو محصولات تراریخته تولید می‌شود. بیش از ۲۵ سال از تولید تراریخته ها در جهان می گذرد اما هنوز حتی یک مقاله مستند علیه محصولات تراریخته ارائه نشده است.

متوسط در ۱۵ سال گذشته تا ۴ سال پیش سالیانه ۴۰ سانتیمتر عمق دریاچه ارومیه کاهش پیدا کرده و بیش از ۸۰ درصد آن خشک شده است، اما علی رغم خشکسالی‌ها در چند سال اخیر ارتفاع آب این دریاچه ۳ سانتی متر بیشتر از چهار سال گذشته است


رئیس سازمان حفاظت محیط زیست افزود: نکته جالب اینجاست که در کشور ما تحقیق در خصوص تراریخته‌ها را ممنوع کرده‌اند در حالی که ما در سال ۱۰ میلیون تن مواد تراریخته وارد کشور می‌کنیم. در این راستا، صددرصد سویا و ۸۰ درصد ذرت و ۹۰ درصد روغن نباتی وارداتی تراریخته هستند.

وی در ادامه اظهار کرد: محصول ارگانیک را در جایی می‌توان تولید کرد که حداقل ۳ تا ۴ درصد مواد آلی در خاک موجود باشد. مواد آلی موجود در خاک‌های کشور ما متوسط کمتر از نیم درصد است و اگر بخواهیم در کشور محصولات ارگانیک کشت کنیم واردات مواد غذایی به جای ۴۰ درصد باید به ۹۰ درصد برسد.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص اقدامات این سازمان در زمینه آتش‌سوزی تالاب هورالعظیم توضیح داد: تالاب هورالعظیم در بخش ایران دارای آب است بنابراین در این خصوص نگرانی ما کمتر است اما تمام تلاش ما در ارگان‌های مختلف برای مهار آتش سوزی در عراق است. ما در حد محدودی می توانیم از این امر جلوگیری کنیم.

کلانتری با اشاره به دریاچه ارومیه تصریح کرد: متوسط در ۱۵ سال گذشته تا ۴ سال پیش سالیانه ۴۰ سانتیمتر عمق دریاچه ارومیه کاهش پیدا کرده و بیش از ۸۰ درصد آن خشک شده است، اما علی رغم خشکسالی‌ها در چند سال اخیر ارتفاع آب این دریاچه ۳ سانتی متر بیشتر از چهار سال گذشته است.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص انتقال آب به دریاچه ارومیه گفت: دربررسی‌های اولیه معتقد بودیم که آب دریاچه باید از خود این حوضه تامین شود که در این راستا در خصوص کاهش ۴۰ درصدی مصرف آب کشاورزی تصمیم گیری شد. تاکنون ۲۴ درصد این مصرف کاهش یافته است و توان احیای دریاچه با این موضوع وجود دارد.

وی در پایان تاکید کرد: محیط زیست کشور ما بسیار شکننده و آسیب پذیر است همچنین در حوزه مصرف انرژی در کشور نیز عملکرد ما مناسب نیست و در واقع در حوزه محیط زیست انسانی باید تلاش بیشتری داشته باشیم تا این موضوع را کنترل کنیم.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار