پروانه سلحشوری*
جام جهانی؛ فرصتی برای شکست تابوی ورود زنان به استادیومها در ایران
در پاسخ به انتقاد برخی فعالان سیاسی و رسانهای درخصوص سفر اینجانب به جامجهانی روسیه، نکاتی چند را جهت تنویر افکار عمومی عرض مینمایم. یادآوری میکنم که این دست انتقادها عمدتاً پس از خبر یکی از خبرگزاریهای اصولگرا آغاز شد و صد البته بهصورت زنجیرهای، صرفاً شخص پروانه سلحشوری مورد عنایات گروههای خاص قرار گرفت.
جهت اطلاع باید خدمت شما عرض کنم که نمایندگان به اقتضای کمیسیونی که در آن حضور دارند، به سفرهای مرتبط اعزام میشوند. این سفرها میتواند فردی و یا گروهی باشد. من از طرف کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی تاکنون بهطور فردی سفری نداشتهام و حتی نیاز به قرعهکشی نبود تا بخواهم به سفر مسکو بروم و البته این بار قبل از سفر، هجمهها علیه نمایندگان و بهطور خاص علیه بنده شروع شد که نشان از یک سناریوی از پیش طراحی شده داشت. نکته قابل ذکر دیگر این است که نمایندگان چندین سفر در طول سال دارند و امروز آن عده نمایندگانی توییت انتقادی میکنند که بارها از طرف کمیسیون مربوطهشان عازم سفر بودهاند. اینکه بهزعم خود سفرهایشان چقدر مفید است و سفر نمایندگان کمیسیونهای دیگر غیرمفید، را نمیدانم که چقدر حق قضاوت داریم و دارند.
سفر مسافران مسکو قرار بود ۲ یا ۳ روزه باشد. ظاهرا نگرانی دوستان هدررفت بیتالمال توسط نمایندگان است که امری ستودنی است. اگر حساسیت اجتماعی در مقابل اسراف و نابجا خرج کردن بیتالمال بالا رود و البته منجر به اصلاح رویههای نامطلوب شود، بسیار قابلتقدیر است. اما قطعاً با هزینه شخصی به این سفر خواهم رفت.
شرکت در مسابقات جامجهانی فوتبال هرگز نقضکننده صحبت من درباره عدم حضورم در ورزشگاه تا آزاد شدن آن برای زنان نیست؛ چراکه از ورود هیچ زن ایرانی به ورزشگاه مسکو یا هر کشور دیگری ممانعت به عمل نمیآید. سناریویی که انجام شد، صرفا برای انصراف من بود و گرنه درگذشته این سفرها امری عادی بوده است. البته برادران با انتشار اسامی سفری که هنوز قطعی نبود، میخواستند با یک تیر دو نشان بزنند. اول اینکه به بهانه هزینه سفر، از حضور یک نماینده زن که نماینده زنان و مردان این سرزمین است، ممانعت بهعمل آورند و دوم اینکه کمافیالسابق سلحشوری را تخریب کنند.
برخی از دوستان ما هم متاسفانه در زمین سناریونویسان بازی کردند. این که عدهای از زنان مجلس همراه با مطالبات بخش مغفول شده جامعه باشند به اندازه کافی برای خیلیها غیرقابل تحمل است، چه رسد به اینکه یک زن مسئول سیاسی بخواهد برای دیدن مسابقات بینالمللی فوتبال مردان شرکت کند.
در ورود بانوان ایرانی به ورزشگاهها هیچگونه ممنوعیت درجشدهای در قانون و شرع وجود ندارد، بلکه این ممنوعیت محصول سلیقه و طرز فکر نیروهای نامریی کنترلکننده جامعه ماست. نیروهایی که بخش اعظمی از آن در اذهان افراد و روح جامعه مردسالار ما استقرار دارد و بعید نیست انتقاد شما هم از حضور من، بهانههایی از همان دست باشد. چراکه از ۶ نماینده مجلس حاضر در رقابتها تنها نماینده زن را مخاطب قرار دادهاید و آشکارا جنسیت مرا بهانه کردهاید.
معتقدم که ممنوعیت سلیقهای ایجاد شده در ورود زنان به ورزشگاهها، توهینی بزرگ به زنان ایران است. متاسفانه در توجیهاتی که از دلیل این ممانعتها ارایه میشود نیز خود توهین بزرگتری به مردان ایرانی و فرهنگ مردم کشورمان نهفته شده است.
فارغ از آنکه امروز من بهعنوان نماینده مجلس و شما بهعنوان فعالان سیاسی و رسانهای در چه جایگاهی بهلحاظ تاریخی قرار داریم، هرکدام از ما نماینده جنسیت خود هستیم، شما نیز عضوی از همان تفکر مردسالاری هستید که تلاش مینماید با به یاری طلبیدن توجیهات احساسی، سلیقه و نظر خود را مبنی بر عدم ورود زنان به ورزشگاهها را به زنان تحمیل کرده و در پشت عبارات ظاهراً معقول عصبیت ناشی از شکسته شدن این تابو را پنهان نماید.
امیدوارم که منظورتان آن نباشد که مرا تحت فشار قرار دهید تا بهعنوان یک زن و نماینده رسمی نهاد قانونگذاری، زنان جامعهام را از فرصت پیش آمده برای نمایش قانونی بودن ورود زنان ایرانی به ورزشگاهها محروم نمایم و تن به مماشات و وضع وجود دهم؛ چرا که هیچگاه اهل چنین کوتاه آمدن و از میانه راه بازگشتنی نیستم.
جام جهانی روسیه را فرصتی مغتنم میدانم تا تابوی غیرقانونی و غیرشرعی ممنوعیت ورود زنان ایران به ورزشگاهها که برخی با سلیقههای مردسالارانه خود ایجاد کرده اند، شکسته شود.
از همه شما منتقدان میخواهم خردهگیری خود و پاسخ مرا برای ثبت در تاریخ بهعنوان نمایندگان نسلی که هر یک به آن تعلق داریم ثبت نمایید، باشد تا در زمانهای به دور از اتهام و هیجان و هیاهو آیندگان بر رفتار و عمل ما قضاوت کنند.
* نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی
ارسال دیدگاه