*محمد زاده رحمانی

آب شرب یزد و حقایقی که در هیاهوها گم شد

ایران جزو کنوانسیون بین المللی تالاب هاست و حقابه تالاب ها هم باید رعایت شود. هر گاه در سال های ترسالی آب زاینده رود به باتلاق گاوخونی می رسیده سفره های آب زیرزمینی ندوشن در جنوب میبد و شهرستان های ابرکوه و خاتم نیز تغذیه و چشمه سارها و قنوات جاری می شده اند.

کد مطلب: ۸۱۵۸۴۵
لینک کوتاه کپی شد

در ماهی که گذشت مکررا خبر می رسید کشاورزان ورزنه به خط لوله انتقال آب یزد تعرض کرده و باعث قطع آب شده اند و متاسفانه شبکه های ماهواره ای و رسانه های معاند نیز از اینکه آب شرب یک شهر مهم و تاریخی ایران قطع شده و کودکان آن به علت در دسترس نبودن آب شرب با کیفیت راهی بیمارستان شده اند، خوشحال شده و هورا می کشیدند.
البته خیلی دور از ذهن می نماید که یک کشاورز دست به این کار بزند چون کشاورزان جزو مهربانترین انسان های روی زمین هستند و مضافا اینکه یک ورزنه ای اصیل نمی تواند دست به چنین اقدامی بزند چون به غیر از علما و جامعه شناسان داخلی، مورخینی همچون پترس گیلانتز (١١٣٥) و ماکسیم سیرو (١٩٥٩) اهالی ورزنه را مردمانی پاک سرشت نام نهاده که در بین اصفهان و یزد همواره منشا تلاش و آبادانی بوده و ارتباطات آنها نیز بیشتر با عقدا، ندوشن و یزد بوده لذا امیدواریم تکمیل هر چه سریعتر محور ندوشن - ورزنه به این ارتباطات و رفت و آمدها بیافزاید هر چند در حال حاضر هم کم نیستند جوانان اهل ورزنه که در یزد و شهرهای تابعه استان یزد مشغول کسب و کار هستند.

و اما از این که بگذریم تامل در چند نکنه پیرامون خط انتقال آب نیز می تواند ذهن ما را معطوف به واقعیت های بیشتری نماید:

١- آبی که برای شرب مردم یزد منتقل می شود از زاینده رود نیست بلکه از سرشاخه های کارون است که ابتدا با تونل کوهرنگ به این سوی زردکوه بختیاری منحرف گردیده و سپس به سد زاینده رود ریخته شده و منتقل می شود. حجم این مقدار آب انتقالی اگر در یک رودخانه رها شود انرژی حرکت نداشته و در فاصله چند صد متری فرو می رود و این را مقایسه کنید با تعداد چاه های غیرمجازی که بنا به برخی آمار در سایت ها و تارنگاشت ها حدود ١١ هزار حلقه آن در استان اصفهان وجود دارد.

٢- ایران جزو کنوانسیون بین المللی تالاب هاست و حقابه تالاب ها هم باید رعایت شود. هر گاه در سال های ترسالی آب زاینده رود به باتلاق گاوخونی می رسیده سفره های آب زیرزمینی ندوشن در جنوب میبد و شهرستان های ابرکوه و خاتم نیز تغذیه و چشمه سارها و قنوات جاری می شده اند لذا مردم این ٣ شهر و شهرستان هم مانند مردم ورزنه از خشکسالی و عدم رسیدن آب به باتلاق گاوخونی متضرر شده اند که تنها راه حل آن نزول رحمت آسمانی و بارش باران و برف است.

امیدواریم مردم سه استان چهارمحال و بختیاری، اصفهان و یزد که همواره در طول تاریخ در کنار هم و حامی یکدیگر بوده اند، در این برهه نیز برای در کنار هم زیستن و استفاده از منافع مشترک، بر محور وفاق و همدلی حرکت نموده و بهانه ای دست عناصر فرصت طلبی که آگاهانه در پی ایجاد ناامنی و بر هم زدن جو روانی می باشند، ندهند.


*محمد زاده رحمانی/ مدرس دانشگاه

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار