کشف بقایای یک مسجد سلجوقی مدفون شده در استان مرکزی
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی از کشف بقایای مسجدی متعلق به قرن دوم هجری و شهر باستانی کرج ابودلف در حین اجرای عملیات عمرانی آب و فاضلاب در شهر آستانه خبر داد.
به گزارش خبرنگار پانا استان مرکزی، سید محمد حسینی افزود: در حین عملیات عمرانی شهر آستانه که با هماهنگی اداره کل میراث فرهنگی استان و حضور ناظر مقیم ویژه در حال اجراست طی ماه گذشته تعدادی اثر تاریخی شامل یک ظرف فلزی هفت جوش سلجوقی، چندین تنبوشه یا گنگ که به عنوان لوله برای انتقال آب استفاده می شده و تعدادی ظروف سفالی و اشیای فلزی بدست آمد.
وی ادامه داد: این مهم باعث شد تا حساسیت اداره کل میراث فرهنگی استان در خصوص نظارت بر عملیات بیشتر شود و روند اجرایی آن به دقت بیشتری ادامه یابد. پیمانکار و کار فرما نیز متعهد به انجام کار طبق تصمیمات اداره کل میراث فرهنگی در هر مرحله شدند.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی ادامه داد: در چند روز گذشته نیز کندمان اداره کل آب و فاضلاب منجر به کشف بقایای یک مسجد در لایه های شهر باستانی کرج ابودلف شده و علاوه بر ظاهر شدن بقایای بنای این مسجد تعداد قابل توجهی اشیا باستانی نیز بدست آمده است.
حسینی با بیان اینکه این بنا بقایای مسجدی متعلق به دوره تاریخی سلجوقیان است ابراز داشت: اشیا قابل توجهی که بدست آمده نیز آثاری چون یک کتیبه گچی لعاب دار بخط کوفی، یک کاشی محرابی فیروزه ای رنگ، تعدادی کاشی زرین فام و قالبی سلجوقی، تعدادی ظروف سفالی مثل پیسوز، صبوحی و آبخوری و همچنین خمره های بزرگ که همگی مورد استفاده در مساجد بودند.
وی در خصوص ارزش تاریخی این آثار اضافه کرد: شخصا این آثار مربوط به لایه های زیرین شهر آستانه و بقایای شهر کرج ابودلف هستند که از شهرهای مهم دوره اسلامی است و از قرن ۲ هجری شکل گرفته و همچنین یکی از تاثیر گذار ترین شهر ها در تاریخ اسلامی ایران است.
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی در خصوص تصمیمات اتخاذ شده در خصوص عملیات عمرانی گفت: درحال حاضر با هماهنگی های به عمل آمده و دستور دادستانی کار حفاری متوقف شده و مقرر شده تا پس از برگزاری جلسات، نحوه پیشبرد کار از طریق سازمان های مربوطه مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان بدون آسیب رساندن به این گنجینه تاریخی عیان شده کار عملیات عمرانی را نیز به انجام رساند.
حسینی افزود: این گنجینه عیان شده یک گنجینه ملی است و با توجه به اهمیت آثار و اشیا بدست آمده اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان مرکزی بر حفظ و صیانت این گنجینه آثار و انجام کاوش های نجات بخش آثار تاریخی در محل تاکید دارد.
وی اظهار داشت: این موضوع نیز باید مورد توجه باشد که ادامه عملیات عمرانی و حفاری از این به بعد با انجام ملاحظات بیشتر و استفاده از دست و عدم استفاده از ماشین آلات حفاری و راهسازی سنگین، بدون کمترین آسیب به لایه های شهر باستانی کرج ابودلف صورت پذیرد.
در همین راستا و در معرفی شهر تاریخی کرج ابودلف، کارشناس باستان شناسی معاونت میراث فرهنگی استان و مولف کتاب "سکه های طلای عباسی و اغالبه کرج ابودلف" گفت: کرج که امروزه به نام آستانه معروف است، از شهرهای کهن و شناخته شده نیمه غربی ایران محسوب می شود.
اسماعیل شراهی ادامه داد: تا حدود سال ۱۹۰ هجری، در منابع تاریخی نشان چندانی از این شهر که پیشینه آن دست کم به دوره ساسانی باز می گردد دیده نمی شود. کرج در دوره ساسانی تا اوایل اسلام یک روستا بوده و با نام هایی مانند بوهین کره یا کره نیز شناخته می شده است.
وی افزود: یکی از قدیمی ترین اشاراتی که منابع تاریخی به این شهر کرده اند مربوط به سال ۶۸ هجری است که گروهی از خوارج پس از کشتار برخی مردم عراق عجم در کرج نیز عده ای از مردم را کشته اند.
کارشناس باستان شناسی معاونت میراث فرهنگی استان بیان کرد: پیش از این تعدادی اشیا و سکه دوره عباسی از این محدوده کشف و کتابی با نام سکه های عباسی و اغالبه کرج ابودلف نیز در رابطه با این شهر تاریخی توسط اداره کل میراث فرهنگی استان به تالیف و طبع رسیده و کشفیات جدید اهمیت کاوش های هرچه بیشتر در این محدوده را نشان داد.
شراهی اضافه کرد: امیدواریم با مشارکت مساعد دستگاه های ذیربط این روند تسریع و از اتلاف و صدمه به بقایای این شهر باستانی جلوگیری به عمل آید.
ارسال دیدگاه