مدیر پایگاه جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی:

سر در عالی قاپوی مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی بازسازی می شود

مدیر پایگاه جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی گفت: سر در عالی قاپوی این مجموعه بعنوان یکی از میراث فرهنگی دوره صفویه بازسازی می شود.

کد مطلب: ۶۴۳۲۳۶
لینک کوتاه کپی شد

به گزارش پانا استان اردبیل، عبدالرحمان وهاب زاده افزود: بهار امسال سازمان یونسکو با بازسازی دوباره این سردر به علت اهمیت و جایگاه آن در کل مجموعه موافقت کرده و هم اینک تیمی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی با توجه به اسناد و مدارک موجود در پی طراحی دوباره این اثر تاریخی می باشند .
به گفته وی ، سردر مجموعه جهانی شیخ صفی الدین اردبیلی مشهور به عالی قاپو یکی از آثار مهم دوره شاه عباس دوم است که دارای معماری باشکوه و کاشی کاری های معرق ، با کتیبه های قرآنی به خط ثلث از از مهم ترین آثارهنری و معماری دوره صفویه می باشد .
مدیر پایگاه جهانی بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی بیان کرد: این اثر به علت نشست طاق ها و فرو ریزی نقاره خانه و وجود خطرات جانی برای مردم، در سال ۱۳۲۱ به دستور فرماندار وقت و توسط نماینده آثار باستانی جمع آوری شد و نقشه های تقریبی ، عکس و قطعات کاشی و کتیبه های سالم پیاده شده از بنا با دقت در انبارهای مجموعه برای استفاده مجدد انبار شده ولی به علت مرور زمان و جابجایی و نبودن امکانات مناسب لطمات جبران ناپذیری دیده است .
وهاب زاده تشریح کرد: محل سردر در سال های قبل حفاری و بخشی از پی و پایه های آن کشف و بعد از مستند سازی برای استفاده و بهره برداری در سال های بعد مجددا خاکریزی شده است .
وی ابراز امیدواری کرد ابهامات موجود برای تهیه نقشه و طرح های هنری به کار رفته در سردر و نقوش کاشی کاری ها با همکاری مسوولان موزه ایران باستان و کاخ موزه باغ گلستان و با استفاده از آلبوم عکس ها و مستندات و اسناد و مدارک موجود به تکمیل نقشه های معماری و سازه ای و طرح های کاشی کاری اقدام کرد تا در سال های جاری نسبت به تهیه مصالح مورد لزوم و فراهم آوردن مقدمات کار برای اجرای طرح اقدام کرد .
گفتنی است:بقعه شیخ صفی الدین اردبیلی از مهم ترین آثار تاریخی شهر اردبیل و از بناهای کم نظیر تاریخی ایران است که از لحاظ معماری و کاشی کاری از شاهکارهای سده هشتم هجری قمری و سال های پس از آن است .
این بنا پس از وفات شیخ به سال ۷۳۵ هجری قمری به وسیله فرزند وی صدرالدین موسی پایه گذاری شد و شاه عباس بناهای مهمی به این مجموعه افزود و اصلاحاتی در آن انجام داد .
اهمیت این اثر تاریخی به طور کلی در رابطه ای که با سلسله خاندان صفوی دارد جلوه گر می شود ، اسلاف شاهان صفوی و همچنین شاه اسماعیل اول بنیانگذار این سلسله در این مجموعه تاریخی به خاک سپرده شده اند .
مجموعه کنونی بقعه شیخ صفی شامل بیرون بقعه (عالی قاپو) ، سردر ، حیاط بزرگ ، رواق ، مقبره شیخ صفی الدین ، حرم خانه ، مقبره شاه اسماعیل ، چینی خانه (که دارای گچ بری های زیبا و چند درِ چوبی و نقره ای نفیس است ) ، مسجد جنت سرا ، خانقاه ، چراغ خانه ، چله خانه و شهیدگاه است .
این مجموعه ارزشمند پنجم تیر سال ۱۳۸۹ خورشیدی به عنوان یازدهمین اثر ارزشمند تاریخی ایران از سوی یونسکو به ثبت جهانی رسید .
یکی از آثار این مجموعه فرش بسیار معروفی به نام قالی اردبیل است که یکی از مشهورترین قالی های جهان است و در گذشته در آرامگاه وی بوده اما هم اکنون در موزه ویکتوریا آلبرت کشور انگلستان نگهداری می شود .

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار