یش بینی تولید 1.1 میلیون تن انار در سالجاری
رییس گروه میوه های نیمه گرمسیری معاونت امور باغبانی وزارت جهادکشاورزی ضمن اعلام برنامه ریزی برای احداث باغ های انار در اراضی شیبدار در سطح 14 هزار هکتار در مدت 10 سال، پیش بینی کرد امسال از سطح باغات بارور انار، بیش از یک میلیون و 100 هزار تن محصول تولید شود.
به گزارش پانا از وزارت جهاد کشاورزی، زهرا جلیلی مقدم افزود: با توجه به مشکلات کم آبی، برنامه توسعه باغ های انار را نداریم، مگر در مناطق خاص و اراضی شیبدار که مستعد کشت این محصول هستند.
وی اظهارداشت: درحال حاضر از ۴۳۰ هزار هکتار باغ های نیمه گرمسیری، ۸۲ هزار هکتار به انار اختصاص دارد که ۶۷ هزار هکتار آن بارور است.
وی تولید میوه های نیمه گرمسیری کشور (شامل مرکبات،انار،انجیر،کیوی و خرمالو) را سالیانه پنج میلیون و ۲۰۰ هزار تن عنوان کرد و گفت: نزدیک به یک میلیون تن آن به انار اختصاص دارد.
جلیلی مقدم با بیان این که بخشی از باغ های انار کشور درجه ۳ و دارای عملکرد پایین تر از حد اقتصادی هستند، گفت: یکی از برنامه های ما اصلاح باغ های درجه دو ، حذف باغ های درجه سه و غیر اقتصادی و جایگزینی آن با ارقام تجاری و سازگار و احیای باغ های نو است.
رییس گروه میوه های نیمه گرمسیری معاونت امور باغبانی میانگین عملکرد باغ های انار کشور را نزدیک به ۱۴ هزار و ۵۰۰ کیلوگرم در هکتار اعلام و مهمترین استان های انارخیز کشور را استان های فارس، مرکزی، اصفهان، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، یزد و سمنان عنوان کرد.
وی گفت: در طرح اصلاح باغ ها به هرس فنی، تغذیه مناسب، اصلاح سیستم آبیاری و ارقام سازگار و مناسب تاکید شده است.
جلیلی مقدم استفاده از مالچ های پلاستیکی یا گیاهی بر روی خاک را یکی از راهکارهای کاهش تبخیر و صرفه جویی در مصرف آب دانست و اظهار داشت: این راهکارها در بعضی از باغ های کشور در سطح کمی انجام می شود.
وی در مورد ارقام تجاری انار نیز گفت: تا کنون ۱۰ رقم تجاری انار شامل نادری، شیشه کپ فردوس، ملس ساوه، بجستانی، اردستانی، رباب تبریز، قجاق قم، ملس یزدی، زاغ عقدا و خزر بردسکن معرفی و ثبت شده است.
جلیلی مقدم با اشاره به وجود ۸۰۰ ژنوتیپ انار در کشور اظهار داشت: بعضی از این ژنوتیپ ها امید بخش هستند و می توانند به عنوان رقم ثبت شوند.
وی آفات و بیماری ها را از مشکلات باغ های انار در اکثر استان ها عنوان و تصریح کرد: میزان خسارات ناشی از آفات و بیماری های انار از ۱۰ درصد به بالا و بر حسب مناطق و نوع رقم متفاوت است .
رییس گروه میوه های نیمه گرمسیری معاونت امور باغبانی، کرم گلوگاه انار را از آفت های مهم انار دانست و گفت: پاک کردن تاج میوه انار از پرچم ها، پوشش میوه با توری، استفاده از کارت تریکو گراما، امحای انارهای آلوده، استفاده از تله های نوری و تغذیه بهینه باغ ها مهمترین اقدام ها برای کنترل این آفت به شمار می رود.
** توزیع پارچه های اسپان برای کنترل دانه سفیدی انار
وی در همین حال به عارضه دانه سفیدی انار اشاره کرد و گفت: طرح تحقیقاتی درباره علل دانه سفیدی این محصول بر روی ارقام شیشه کپ فردوس و ملس ساوه با تاکید بر عوامل تغذیه ای و اقلیمی از سه سال پیش آغاز شده و نتایج اولیه آن پس از جمع بندی منتشر خواهد شد.
جلیلی مقدم با بیان این که تغییرات اقلیمی و گرم شدن هوا ممکن است یکی از علل دانه سفیدی انار باشد، افزود: سال گذشته معاونت امور باغبانی برای پیشگیری یا کنترل عارضه دانه سفیدی، پارچه هایی را با نام نیافت یا اسپان به صورت رایگان در هفت استان مهم انار خیز در سطح محدود و پایلوت توزیع کرد.
وی اظهارداشت: پارچه ها به منظور ایجاد سایه بان و پایین آوردن دما در سطح درختان مورد استفاده قرار گرفتند که موثر بوده است.
جلیلی مقدم در همین حال به ارزش دارویی انار اشاره کرد و گفت: به دلیل ارزش دارویی این میوه، کشورهایی مانند آمریکا، چین و ترکیه برنامه توسعه باغ های انار را دارند.
به گفته وی، خاصیت آنتی اکسیدان انار ۱۰ برابر چای سبز اعلام شده است.
هم اکنون سالیانه بیش از ۱۱۰ میلیون تن انواع محصولات کشاورزی در کشور تولید می شود که بیش از ۱۶ میلیون تن آن به محصولات باغی اختصاص دارد.
وزارت جهادکشاورزی دولت یازدهم تاکنون مجوزی برای واردات میوه به جزء موز، آناناس و انبه صادر نکرده است.
ارسال دیدگاه