درس
قواعد مصاحبه با مصیبت دیدگان
واحد آموزش پانا:شرایط سخت و مصیبت بار و غم و اندوه و لطمات ناشی از آن، ملاحظاتی را بر تهیه خبر، مصاحبه و یا تهیه گزارش به خبرنگاران تحمیل می کند که لازم است برای انجام ماموریت مطلوبِ کاری ، مهارتهای مواجه شدن با آن را بیاموزند. این مسئله آنقدر اهمیت دارد که امروزه تشکیلاتی با عنوان ˝دارت سنتر˝ ، “dart center” انحصارا برای بهبود کیفیت روزنامه نگاری پس از سانحه تشکیل شده است. این تشکیلات با تحقیقات مختلف تلاش دارد سطح آگاهی اتاقهای خبر را بالا ببرد.
برو مصاحبه بیاور
"راجر سیپمسون" و "ویلیام کوت" در کتاب خود به نام پوشش خبری خشونت ، می نویسند:روزنامه نگاران باید پیش از آن لحظه شوم که دبیر سرویس شهری یا دبیر گزارش در را نشان می دهد و می گوید برو مصاحبه بیاور، این پرسش ها را در نظر گرفته باشد:
• آیا ضرورت دارد که فورا با مصیبت دیدگانی که در رنج و عذابند مصاحبه شود؟
• ارزش فضولی کردن در خلوت کسانی که اندوهگین و گیج و بهت زده و هراسان هستند ، چقدر است؟
• به کسی که قرار است او را راضی به مصاحبه کنید چه باید بگویید؟
آنها معتقدند :
هر مصاحبه ای مستلزم نوعی تصمیم گیری از پیش اندیشیده شده پیرامون ظرفیت شخص مقابل در درک پیامدهای مصاحبه است پیامدهایی که می تواند مصاحبه شونده ، اعضای خانواده و دوستان او را شامل شود. بنابراین این کافی نیست که یک شخص با انجام مصاحبه موافقت کند. بار اخلاقی مصاحبه بر دوش مصاحبه شونده نیست، بلکه بر دوش روزنامه نگار است.به اعتقاد ما انجام مصاحبه تا وقتی که گزارشگر «رضایت آگاهانه » (عبارتی که در عرصه پزشکی مصطلح است) مصاحبه شونده را نگرفته باشد، کاری اخلاقی نیست.
اما این "رضایت آگاهانه" که ناشی از درک همین تبعات و پیامدهای مصاحبه است، چگونه بدست می آید؟
حقوق مصاحبه شونده ی مصیبت زده
• فرانک اوکبرگ ، روان پزشک نیز می گوید: "گفت وگو پیرامون رنجی که مصاحبه شونده می برد چه بسا منجر به یاد آوری مصیبت شود مصاحبه شوندگان حق دارند بدانند که نام آنها در گزارش قید می شود یا نه. پیش از شروع مصاحبه، به مصاحبه شونده فرصت دهید تا هر سوالی که می خواهد از مصاحبه کننده بپرسد."
• وی همچنین توصیه می کند:"به کوششی که دیگران می کنند تا پس از یک مصیبت وحشتناک تعادل خود را دوباره به دست بیاورند، احترام بگذارید . تا آن جا که شرایط اجازه می دهد ، هر قدر که می توانید به مصاحبه شونده دلگرمی بدهید و از او پشتیبانی کنید. این پیشنهاد که اگر او میل دارد، می تواند از یک دوست یا یکی از همسایه ها یا یکی از بستگان بخواهد که در مصاحبه حضور داشته باشد، باعث اطمینان خاطر او می شود و احتمالا به هر دوی شما کمک می کند تا گفت و گوی ثمربخش تری داشته باشید".
• قواعد کار را توضیح دهید. توضیح دهید که چرا در آن جا هستید، چه نوع مطلبی قرار است بنویسید یا گزارش کنید ، چه زمانی این مطلب منتشر می شود، و چرا صحبت کردن او با شما مهم است.
• هیچ قولی ندهید که نتوانید انجام آن را تضمین کنید. چیزهایی که شما می نویسید یا ضبط می کنید چه بسا هرگز چاپ یا پخش نشود.
• به مصاحبه شونده هم امکان بدهید که بر روند مصاحبه کنترل داشته باشد. "شخصی که مصیبت بر او وارد شده چه بسا نیاز داشته باشد و حتما هم قدردان خواهد بود که به او فرصت داده شود تا برخی شرایط مصاحبه را او تعیین کند. دوست دارد بنشیند و یا بایستد؟ دوست دارد در همان مکان بماند یا به جای دیگری دورتر از صحنه فاجعه برود؟ آیا دوست دارد کس دیگری هم در جریان مصاحبه حضور داشته باشد؟
شنونده خوبی باشید
• گوش کنید ؛ خوب گوش کردن مستلزم این است که نه تنها کلماتی را که از زبان مصاحبه شونده بیرون می آید بشنوید و معنای آن را بفهمید، بلکه نیازمند آن است که به حرکات دست و حالت های صورت و ابراز عواطف و احساسات هم توجه کنید. شخص مصاحبه شونده را به طور کامل دریابید ، و یادتان باشد و بفهمید که او چه دیده و شنیده است.
یک دوست خوب باشید و نه فقط یک مصاحبه کننده
• به طور کلی، قواعد مصاحبه با مصیبت زدگان مشابه قواعد یک دوست خوب بودن است. محترم بشمارید. حقیقت را بگویید، دلسوز باشید. حساس باشید. روراست و منصف باشید. خانواده ها معمولا خبرها و مطالب مربوط به کشته شدن یا مجروح شدن عزیزان خود را جمع آوری و نگهداری می کنند. اگر اسمی به غلط نوشته شده باشد یا گفته ای نادرست باشد برای آن ها آزار دهنده است. به یاد داشته باشید که وقتی کسی می میرد، اهمیت بسیار بیش تری می یابد. اگر یکی از بازماندگان به شما اعتماد کرد و عکسی در اختیار شما گذاشت با آن عکس با مراقبت خاص رفتار کنید. به خاطر داشته باشید که خبر و گزارشی که درباره شخص متوفی انتشار می یابد چه بسا برای خانواده او به بخشی از خاطرات و یادگاری های عزیزشان تبدیل شود.
سوالات کلیشه ای هرگز!
• روزنامه نگاران هنگامی که به سراغ پدر و مادری که فرزندشان کشته شده می روند باید از طرح سوال های پیش پاافتاده ای مانند "چه احساسی دارید؟" یا حتی " من می دانم چه احساسی دارید" (حتی اگر واقعا می دانند) خودداری ورزند. یک راه بهتر برای شروع ارتباط گیری این است که گفته شود "از آن چه برای دخترتان اتفاق افتاده بسیار متاسفم" . همچنین ، روزنامه نگاران باید بسیار مراقب باشند سوال هایی نکنند که ممکن است به طور ناخواسته متهم کننده باشد.
درک همه نوع احساسات، قضاوت ممنوع !
• به این مثال توجه کنید:
در ژوتن سال ۲۰۰۱، زنی ۳۶ ساله پس از آن که به پلیس اعلام کرد که پنج فرزند خود را در وان حمام خفه کرده، بازداشت شد. ماموران پلیس جسد کودکان را در خانه وی پیدا کردند. کوچک ترین بچه فقط شش ماه سن داشت. شوهر این زن مدتی نه چندان دور بعد از پیدا شدن جسد بچه ها، در جلوی در منزل خود در مقابل دوربین خبرنگاران قرار گرفت. به عقیده برخی از ناظران وی بسیار آرام بود و شمرده سخن می گفت؛ البته بی احساس هم نبود. او به رسانه ها درباره سابقه بیماری افسردگی همسر خود توضیح داد و گفت علی رغم آن چه وی انجام داده هنوز او را دوست دارد و می خواهد به او کمک کند."
گاهی که می بینیم مردم بلافاصله پس از یک واقعه بسیار مصیبت بار شروع به حرف زدن درباره آن می کنند معمولا انتظار داریم که احساسات خاصی نشان دهند؛ مثلا حالتی جنون آمیز و خصمانه داشته باشند یا نتوانند درست و شمرده حرف بزنند. اما وقتی مصیبت زده ای را می بینیم که به آن شکل که ما انتظار داریم (یا به آن شکل که فکر می کنیم اگر ما جای او بودیم، چنان می کردیم) واکنش نشان نمی دهد، احتمالا انواع و اقسام فرضیات را راجع به عدم صداقت یا شدت اندوه و رنج وی در ذهن خود درست می کنیم... هرگز نباید صرفا به خاطر احساسات ظاهری (یا بی احساسی) یک فرد، چنین نتیجه گیری کنیم که لطمه ای ندیده یا اگر هم دیده خیلی ناچیز است."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
تنظیم:اعظم عابدینی
ارسال دیدگاه