تصمیمات مهم برای نجات دریاچه ارومیه:
تغییر الگوی کشاورزی از کربن ۳ به کربن ۴ ، رهاسازی آب مازاد سدها و بارورسازی ابرها
خبرگزاری پانا: ۲۰ درصد آب مازاد سدهای مهاباد ، بوکان ، ارومیه و حسنلو رها سازی شدند...در بودجه سال ۹۲ ، هزینه اجرای ۲۴ پروژه برای احیای دریاچه دیده می شود.
به گزارش خبرگزاری پانا، خشک شدن دریاچه ارومیه ، اینک نه یک موضوع منطقه است و نه یک مساله ملی ، بلکه به دلیل تأثیرات زیست محیطی خشک شدن این دریاچه که در فهرست ذخایر زیستی جهان ثبت شده ، توجه اندیشمندان ، محافل علمی و سازمان های زیست محیطی جهان نیز به نگین فیروزه ای ایران معطوف است.
هم از این روست که صدها محقق ایرانی و خارجی ، با شرکت در همایش "دریاچه ارومیه ، راهکارها و چالش ها" به تبادل نظر درباره چگونگی نجات این دریاچه نیمه جان پرداختند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی با تشریح مباحث تخصصی همایش پرداخت و گفت:در زمان برگزاری همایش ، سه نشست تخصصی انجام پذیرفت ، نشست اول با عنوان علل به وجود آمدن وضعیت فعلی دریاچه ارومیه که بسیار حایز اهمیت بود و خوشبختانه تبدیل به یکی از مهمترین دستاوردهای همایش گردید بدین شکل که علی رغم نظرات متفاوت موجود در خصوص دخیل بودن عامل انسانی یا عامل طبیعی و یا وجود و احداث سدها و ... فی مابین شرکت کنندگان داخلی و خارجی یک اجماع شکل گرفت مبنی بر اینکه وضعیت موجود ، محصول "تلفیقی از عوامل انسانی و طبیعی" می باشد.
حسن عباس نژاد افزود: دومین نشست تخصصی با عنوان راهکارهای احیا و برون رفت از وضعیت فعلی که با جدیت برگزار شد و سومین نشست تخصصی با موضوع "تبدیل تهدیدات به فرصت" بود که با توجه به ویژگی های اقتصادی ، اجتماعی و زیست محیطی مسائلی به طور ویژه مطرح گردید و در هر نشست بیش از یکصد و بیست نفر از اندیشمندان داخلی و خارجی شرکت داشتند .
دبیر کمیته راهبری "همایش بین المللی دریاچه ارومیه ، چالشها و راهکارها" گفت: از لحاظ علمی ،تحقیقاتی و در حوزه دانشگاهی هم به سه محور تأکید گردید: بحث اول همان افزایش ضمانت اجرایی تصمیمات ستاد ملی و کمیته اجرایی و شورای منطقه ای که می بایست هم از لحاظ اعتباری و هم از لحاظ علمی تقویت گردد و تا توان اجرایی آن از حوزه عمل بیشتری برخوردار گردد.
وی افزود:بحث دوم تبیین دخالت دو عامل انسانی و طبیعی در به وجود آمدن شرایط موجود بود و بحث سوم مشخص و مصوب شده ، راهکارهای لازم جهت برون رفت از شرایط فعلی دریاچه ارومیه است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی در پاسخ به این سوال که نهایتاً چه راهکارهایی برای نجات دریاچه ارومیه مقرر شد؟ گفت: در این راستا سه محور به عنوان راهکارهای اساسی مورد تأکید قرار گرفت: محور اول افزایش راندمان بارش از طریق بارورسازی ابرها با استفاده از تکنولوژی های پیشرفته و به روز که افزایش نزولات آسمانی را در پی دارد.
دومین محور کاهش مصرف آب در حوضه آبخیز دریاچه ارومیه از طریق اصلاح سیستم آبیاری و تغییر الگوی کشت محصولات کشاورزی از کربن سه به کربن چهار که همان گیاهانی هستند که جهت رشد و نمو ، آب کمتری استفاده می نماید و از میزان بهره وری بیشتری بر خوردارند و محصول بیشتری تولید می نمایند.
بحث سوم هم به عنوان راهکار بعدی انتقال آب بین حوضه ای از حوضه های جنوب و شمال بود در قالب پروژه های مهر ماندگار مطرح شد.
عباس نژاد با یادآوری اینکه معاون اول رئیس جمهور و رئیس کار گروه دریاچه ارومیه قول داد که در بودجه سال ۹۲ اعتبارات ویژه ای برای تسریع درروند اجرای پروژه های بیست و چهار گانه احیای دریاچه ارومیه لحاظ شود ، از مسئولین محلی و نمایندگان منطقه در مجلس شورای اسلامی درخواست کرد که از این بودجه دفاع و وصول آن را پی گیری نمایند.
مدیر کل حفاظت محیط زیست آدربایجان غربی تأکید کرد که در کنار موارد فوق الذکر وزارت نیرو ، سازمان محیط زیست و وزارت جهاد کشاورزی و استانداری آذربایجان غربی به اجماع رسیدند که در پشت سدهای احداث شده در مسیر رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه آب را به اندازه مورد نیاز نگهداری نمایند و نه بیشتر ، که در این راستا در پایان همایش به صورت نمادین نسبت به رها سازی آب چند سد اقدام نمودیم ؛ از جمله سدهای مهاباد ، بوکان ، ارومیه و حسنلو بود که نزدیک به ۲۰% آب مازاد آن رها سازی گردید.
همچنین استاندار اذربایجان غربی با شرکت در اکثر بخشهای همایش از آغاز به کار چندین پروژه عمرانی برای احیای دریاچه ارومیه با ارزش حدودی یک هزار و پانصد میلیارد تومان خبر داد.
عباس نژاد متذکر شد : نکته بسیار مهمی که حاکی از اهمیت مصوبات و ضمانت اجرایی آن دارد حضور دکتر رحیمی به عنوان دومین شخص اجرایی کشور ، معاونین وزرای نیرو و جهاد کشاورزی ، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست و استانداری آذربایجان غربی می باشد که مبین عزم راسخ دولت برای برون رفت از بحران و وضعیت کنونی دریاچه ارومیه می باشد که فرصت بسیار مغتنم برای این مهم می باشد.
منبع: عصرایران
ارسال دیدگاه