گزارش پانا از تدریس زبانهای خارجی در مدارس؛
تدریس زبان چینی در مدارس برای سال آینده تحصیلی
دانشآموزان در انتخاب زبان خارجی خود اختیار خواهند داشت
تهران (پانا) - آموزش زبانهای خارجیِ غیر از انگلیسی در پی تاکیدات رهبر معظم انقلاب اسلامی در دستور کار مدیران آموزش و پرورش قرار گرفته و در این راستا آموزش زبان چینی از سال تحصیلی آینده بهصورت آزمایشی در چند منطقه اجرا خواهد شد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی«مدّظلّهالعالی» در ادیبهشت ۱۳۹۵ در دیدار معلمان فرمودند: «اصرار بر ترویج زبان انگلیسی در کشور ما یک کار ناسالم است. بله، زبان خارجی را باید بلد بود اما زبان خارجی و زبان علم که فقط انگلیسی نیست. چرا زبانهای دیگر را در مدارس به عنوان درس زبان معین نمیکنند؟ چه اصراری است؟ این میراث دوران طاغوت و دوران پهلوی است. مثلاً زبان اسپانیولی؛ امروز کسانی که به زبان اسپانیولی حرف میزنند، کمتر از کسانی نیستند که به زبان انگلیسی حرف میزنند؛ در کشورهای مختلف در آمریکای لاتین یا در آفریقا کسان زیادی هستند. چرا زبان فرانسه یا زبان آلمانی تعلیم داده نمیشود؟ زبانهای کشورهای پیشرفته شرقی هم زبان بیگانه است، اینها هم زبان علم است.»
تالیف کتابهای فرانسه و آلمانی برای ۲ پایه تحصیلی
به دنبال تاکیدات رهبر معظم انقلاب بود که آموزش زبانهای خارجیِ غیر از انگلیسی در دستور کار مسئولان آموزش و پرورش قرار گرفت. حجتالاسلام علی لطیفی، رئیس سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی با بیان اینکه اقداماتی برای تالیف کتاب به زبانهای فرانسه و آلمانی انجام دادهایم و امکان تدریس آنها بر اساس مصوبات شورای عالی آموزش و پرورش وجود دارد، میگوید: اکنون کتابهای فرانسه و آلمانی برای ۲ پایه، تالیف شده اما مساله، رسیدن به یک مدل اجرایی قابل اجرا در مدارس است و همه چالش این است که با چه مدلی این موضوع را در مدارس اجرا کنیم. طرحی را با هماهنگی با شورای عالی آموزش و پرورش تهیه کردیم که اگر در جلسه این شورا مصوب شود، امیدواریم بتوانیم یک مدل عملیاتی برای تدریس این ۲ زبان را هم در مدارس داشته باشیم.
او اظهار میکند: دانشآموزان علاقهمند میتوانند به جای زبان انگلیسی، یکی از این ۲ زبان را در مدارس انتخاب کنند و اکنون همه چالش و ملاحظات این است که یک مدل اجرایی مناسبی را پیش ببریم تا دانشآموزان حق انتخاب داشته باشند. به طور مثال؛ اگر در یک مدرسه فقط ۲ یا ۳ دانشآموز این زبانها را انتخاب کنند، بهکارگیری یک دبیر زبان به صَرفه نیست و باید دید این زبانها چه تعداد مخاطب دارد و چطور میتوانیم برای آنها نیروی تدریس بیاوریم.
حجتالاسلام لطیفی با بیان اینکه تلاشهایی شد که این طرح امسال اجرایی شود اما امیدواریم با تدبیر پیشبینیشده در شورای عالی آموزش و پرورش بتوانیم سال آینده در یک سری از مدارس اجرای آزمایشی را داشته باشد، میافزاید: توجه ما به صورت جدی این است که این اجرای آزمایشی، بخشی از مدارس دولتی را تحت پوشش قرار دهد و اصلا قرار نیست که به عنوان یک امتیاز خاص برای مدارس خاص استفاده شود. یکی از گزینههایی که برای اجرای این طرح و تدریس زبانهای آلمانی و فرانسه بررسی میشود، استفاده از نیروهای کانون زبان ایران است اما اگر بخواهیم کار آموزش زبانهای فرانسه و آلمانی را انجام دهیم باید به عنوان بخشی از آموزش رایگان انجام شود و باید این ظرفیت طوری به کار گرفته شود که دانشآموزان، هزینهای متحمل نشوند.
تدریس زبانهای چینی و عربی در دبیرستانها از سال آینده
چند روز پیش بود که محمود امانیطهرانی، دبیرکل شورای عالی آموزش و پرورش از تدریس زبانهای چینی و عربی در دبیرستانها از سال تحصیلی آینده خبر داد و گفت: زبانهای انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، ایتالیایی و روسی زبانهای خارجی هستند که در مدارس تدریس میشوند و زبانهای چینی و عربی از سال آینده به سایر زبانها اضافه میشوند؛ البته زبان عربی با عربیِ قرآنی که برای همه اجباری است، تفاوت دارد.
او گفت: انتخاب نوعِ زبانِ خارجی برای خواندن در مدرسه اختیاری است و اگر دانشآموزی خواست زبانی بخواند که در مدرسهاش ارائه نمیشود، میتواند در موسسههایی که ما معرفی میکنیم آن زبان را بخواند.
آموزش زبان چینی به ۱۰۰ معلم ایرانی
فونگ چو، رایزن سفارت جمهوری خلق چین نیز به پانا گفت: «قرار است به ۱۰۰ معلم ایرانی، آموزش زبان چینی داده شود. اکنون در ایران ۵ دانشگاه زبان چینی تدریس میکند، امیدواریم این موارد بیشتر و بیشتر شود تا دانشجویان ایرانی هم برای تحصیل بیشتر به چین بیایند. شاید همین نوجوانان ایرانی، روزی برای تحصیل به چین بیایند و چینیها امیدوار هستند که همکاری ۲ کشور در این عرصه توسعه یابد.»
آموزش زبانهای خارجی در جلسه اخیر شورای عالی آموزش و پرورش نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت که ضمن تصویب کلیات آن مقرر شد موضوع کیفیتبخشی آموزش زبانهای خارجی در جلسات بعدی شورای عالی مورد بررسی قرار گیرد.
آموزش زبان چینی از سال تحصیلی آینده به صورت پایلوت در چند منطقه اجرا میشود
محمدمهدی کاظمی، معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در خصوص تدریس زبانهای چینی و عربی در مدارس از سال تحصیلی آینده به پانا گفت: «آموزش زبانهای خارجی متعدد و متنوع، یکی از سیاستهایی است که طی چند سال گذشته مطرح بوده و در همین راستا برای آموزش زبانهای آلمانی و فرانسوی، اقدام شده و محتوای مربوط به این موضوع نیز توسط سازمان پژوهش و برنامهریزی آموزشی با اولویت دوره متوسطه اول، تنظیم شده است.»
وی اظهار کرد: «قرار بود این زبانها در سال تحصیلی جاری (۱۴۰۲-۱۴۰۱) به صورت آزمایشی در دوره متوسطه اول در چند منطقه اجرا شود که شرایط آن فراهم نشد و برنامهریزی شده تا سال تحصیلی آینده (۱۴۰۳-۱۴۰۲) به صورت پایلوت در چند منطقه اجرا شود. این درس به صورت انتخابی بوده و دانشآموزان میتوانند زبان انگلیسی را انتخاب کرده یا زبان دیگر را به جای آن انتخاب کنند.»
کاظمی تاکید کرد: «این موضوع الزامی نیست و دانشآموزان، اختیارِ انتخابِ زبان خارجی را دارند ضمن اینکه ظرفیت تربیتِ معلم هم در این راستا باید صورت پذیرد. در بین معلمان هستند که کسانی که مترجمی زبان دیگری غیر از انگلیسی را دارند که میتوانیم از آنها برای آموزش استفاده کنیم در غیر این صورت اگر ادامه این شرایط، قطعی شد، طبیعی است که به صورت وسیع باید نسبت به تربیت نیروی انسانی در این راستا اقدام شود.»
ارسال دیدگاه