در گفتوگو با پانا مطرح شد؛
ضرورت آشنایی دانشآموزان با مساله تغییر اقلیم
در دروس تحصیلی دانشآموزان باید مطالبی درباره تغییر اقلیم و نحوه سازگاری با آن گنجانده شود
تهران (پانا) - رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با بیان اینکه آشنایی دانشآموزان و نسل آینده با تغییر اقلیم ضرورت دارد، گفت متناسب با مساله تغییر اقلیم برای دانشآموزان و بخش آموزشوپرورش باید اهدافی تعیین شود.
فرشته مرادی - احد وظیفه در گفتوگو با پانا همزمان با روز جهانی هواشناسی اظهار کرد: «اقلیم کره زمین به شدت تغییر کرده است و دمای کره زمین در مناطق قطبی حدود ۴ درجه سلسیوس نسبت به قبل از دوران صنعتی، تغییر کرده و گرمتر شده است. تا حدی که طی چند سال گذشته مساحت مناطق قطبی که با استفاده از تصاویر ماهوارهای پایش میشود، به کمترین میزان خود طی دهههای گذشته رسیده است و گمان میرود اگر با همین سرعت پیش رود، حجم یخهای قطب تا سال ۲۰۳۰ بسیار کم شود و تا سال ۲۰۵۰ یخی در مناطق قطبی به خصوص در فصل گرم سال باقی نماند.»
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با بیان اینکه تغییرات اقلیم فقط مختص مناطق قطبی نیست بلکه این تغییرات در همه مناطق دیگر جهان نیز رخ داده است، گفت: «در خاورمیانه که منطقه کم بارش و بیابانی است با افزایش شدید تغییرات اقلیم روبهرو هستیم و در این منطقه دمای زمین ۲ درجه نسبت به عصر قبل از صنعتی شدن (۱۸۵۰ تا ۱۹۵۰) تغییر کرده است. در دوران صنعتی شدن مصرف سوختهای فسیلی به شدت بالا رفت و غلظت گازهای آلاینده از جمله دی اکسید کربن و متان افزیش یافت و معضل گازهای گلخانهای را به وجود آورد. مهمترین مسالهای که موجب تغییرات اقلیم شده است افزایش دمای زمین است که ماحصل آن افزایش غلظت گازهای گلخانهای so۲ و متان است.»
وی با اشاره به رویکرد کشورها درباره کاهش گازهای گلخانهای نیز گفت: «رویکرد کشورها این است که تا سال ۲۰۳۰، ۲۰۴۰ و ۲۰۵۰ مصرف سوختهای فسیلی را کاهش دهند. در اتحادیه اروپا هدفگذاری شده است که تا سال ۲۰۳۵ مصرف سوخت فسیلی در بخش انرژی الکتریکی به شدت کاهش پیدا کند و به صفر برسد. همچنین تا سال ۲۰۵۰ نیز تولید گازهای گلخانهای به صفر برسد. برخی کشورها از جمله چین این هدفگذاری را عقبتر بردهاند و تا سال ۲۰۷۰ باید تعهدات خود را انجام دهند.»
وظیفه ادامه داد: «کشور ایران در زمینه کاهش گازهای گلخانهای خیلی فعال نیست و مصرف سوختهای فسیلی همچنان رو به افزایش است. در عین حال جمعیت کشور نیز در حال افزایش است و شهرها در حال توسعه هستند و وابستگی نسبت به انرژیهای فسیلی روندی افزایشی داشته است و ایران به یکی از کشورهای تولید کننده گازهای گلخانهای تبدیل شده است.»
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی با اشاره به شعار روز جهانی هواشناسی ادامه داد: «سازمان جهانی هواشناسی، هر ساله شعاری را با توجه به اهمیت و نگرانیهایی که در جهان نسبت به پدیدههای هواشناسی وجود دارد ابلاغ میکند و امسال هم شعار «آینده هوا، اقلیم و آب در گذر نسلها» را انتخاب کرده است که جلب توجه کند تا کشورها به مساله تغییر اقلیم و گرمایش زمین و آثار ناخوشایند آن بپردازند.»
وی تصریح کرد: «نسل جدید و نسل دانشآموز، افرادی هستند که در دهههای آینده مدیران کشور میشوند. بنابراین توجه به نسل جدید و ذهنیت آنها درباره اقلیم بسیار اهمیت دارد. دانشآموزان باید بدانند که زمین، وطن و خانه ما است و زمین دومی وجود ندارد که در آن زندگی کنیم. بنابراین زمین را هر طور که شده باید حفظ کنیم و از آثار و پدیدههای مخرب تغییر اقلیم جلوگیری کنیم و مطابق هدف گذاریهای جهانی حرکت کنیم.»
رئیس مرکز ملی اقلیم و مدیریت بحران خشکسالی تاکید کرد: «طبیعی است که متناسب با مساله تغییر اقلیم برای دانشآموزان و بخش آموزش و پرورش باید اهدافی تعیین شود. در برخی کشورها آزمایشگاههایی که قابل بازدید باشد، تدارک دیدهاند تا دانشآموزان از آنها بازدید کنند. همچنین در دروس بر اساس پایه تحصیلی دانشآموزان باید مطالبی درباره اقلیم، تغییرات آن و اثرات زیانبار آن و روشهای مقابله یا نحوه سازگاری با آن گنجانده شود. علاوه بر این میتوان نمایشگاهها و دورههای آموزشی برای دانش آموزان و معلمان برگزار کرد که چرا موضوع اقلیم و تغییر آن به چالش جدی در جهان تبدیل شده است تا نسل آینده نسبت به اقلیم و تغییرات آن حساسیتهای بیشتری داشته باشد و بتوانند با دانش و بینش بهتری نسبت به مساله اقلیم برخورد کنند.»
وی خاطرنشان کرد: دانشآموزان باید بدانند که تغییر اقلیم شامل همه چیز میشود. از جانمایی شهرها گرفته تا تولید انرژی و... . دانشآموزان باید بدانند که همه ارکان زندگی از جمله کیفیت آب، دسترسی به آب سالم و بهداشتی و امنیت غذایی وابسته به اقلیم است و اگر همانند گذشته تغییر اقلیم ادامه داشته باشد، زمین کم کم تبدیل به وضعیتی میشود که بشر آرزو میکند که در این موقعیت وجود نداشته باشد.»
ارسال دیدگاه