رئیس ستاد ملی پژوهش و فناوری:
دانشآموزان در هفته پژوهش میتوانند از دانشگاهها بازدید کنند
تهران (پانا) - رئیس ستاد ملی پژوهش و فناوری گفت امسال تلاش شد دانشآموزان و والدینشان بازدیدی از دانشگاهها داشته باشند و در برخی استانها استقبال خوبی از این طرح شد.
به گزارش وزارت علوم، پیمان صالحی در جشنواره تجلیل از برگزیدگان پژوهش و فناوری دانشآموزی که امروز یکشنبه (۲۰ آذرماه) در اردوگاه شهید باهنر برگزار شد، ضمن تبریک هفته پژوهش، با اشاره به شعار سال ۱۴۰۱ گفت: با توجه به نامگذاری سال، توجه به پژوهش و فناوری در کشور بیشتر شده است و در همین راستا، شعار پژوهش و فناوری؛ پیشران تولید دانش بنیان اشتغال آفرین در هفته پژوهش و فناوری امسال مد نظر قرار گرفته است.
معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم و رئیس ستاد ملی پژوهش و فناوری به ارائه گزارش دستاوردهای کشور در حوزه پژوهش و فناوری در سازمان کنفرانس اسلامی در پاکستان اشاره کرد و گفت: ما رتبه اول در پژوهش و فناوری کشورهای جهان اسلام داریم و با فاصله بسیار از دیگر کشورها قرار داریم. کشور ما علیرغم کمبودهای گسترده، دستاوردهای بسیار زیادی داشته است.
صالحی با بیان اینکه بزرگترین نمایشگاه پژوهش و فناوری در تاریخ کشور در حال برگزاری است، گفت: پیشنهاد میکنم آموزشوپروش در سالهای آینده حضور پررنگی در این نمایشگاه داشته باشد.
وی افزود: امسال ما تلاش کردیم با آموزش و پرورش استانها دانشآموزان و والدینشان بازدیدی از دانشگاهها داشته باشند و در برخی استانها استقبال خوبی از این طرح شد. ما درخواست داریم این اتفاق محدود به هفته پژوهش نباشد و به طور مستمر دانشآموزان و والدینشان در طول سال این بازدید را داشته باشند.
معاون پژوهشی وزیر علوم ضمن اشاره به برخی انتقاداتی که نسبت به مقالات میشود، گفت: بسیاری از افراد عنوان میکنند این مقالات به چه دردی میخورد؟ و این مقالات کدام مشکلی را از کشوری را حل کرده است؟ در صورتی که باید توجه داشت مقاله تا به حل مشکل برسد، باید مسیری را طی کند. در هیچ کشوری مقاله به تنهایی مشکلی را حل نکرده، ولی پایهای برای حل مشکلات شده است.
وی با ذکر مثالی به زنجیره ارزش کشاورزی از مرحله بذر و سم و کود تا برداشت و عرضه به بازار اشاره کرد و گفت: این زنجیره پیوسته است و نمیتوان بدون این زنجیره، محصولی به بازار ارائه کرد. در حوزه تحقیقات نیز زنجیره ارزش علم و فناوری وجود دارد که به آن سطوح آمادگی فناوری گفته میشود و ۹ مرحله دارد و این روند رساندن ایده به بازار است.
رییس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری خاطر نشان کرد: نوآوری در جهان؛ تبدیل ایده به محصول و رساندن به بازار است و برای رسیدن به این مرحله مسیر را طی کرد. پس تحقیقات بنیادی مراحل اولیه است و هیچ تجاریسازی انجام نمیشود به جز اینکه مراحل اولیه را گذرانده باشد.
وی به ۷۸ هزار مقاله علمی منتشر شده ایران و جایگاه ۱۵ کشور در تولید علم و رتبه استنادی کشور گفت: ما یک درصد علم جهان را داریم و ۲ درصد علم جهان را تولید میکنیم که و ۳۵ درصد مقالات ما همکار خارجی دارند؛ پس چرا این دستاوردها سر سفره ما احساس نمیشود؟ ما مراحل اولیه را طی کردهایم و نیاز داریم به مراحل بالاتر نیز برسیم.
صالحی تاکید کرد: ما به نهادهای حدواسط نیاز داریم که یافتههای ما را به جامعه و بازار برسانند و این نهادهای حد واسط پارکهای علم و فناوری هستند.
وی افزود: در پاکستان به تازگی اولین پارک علم و فناوری خود را تأسیس کردهاند که از کوچکترین پارک علم و فناوری ما کوچکتر است. ما ۵۱ پارک علم و فناوری داریم و ۱۱۰ هزار نفر در آن در حال ارتزاق هستند. همچنین ۲۴۰ مرکز رشد و ۳۰۰ مرکز نوآوری داریم؛ این یعنی در زیستبوم فناوری ما ریلگذاری خوبی انجام شده و به زودی طعم این دستاوردها را خواهیم چشید.
معاون پژوهشی وزیر علوم اظهار کرد: ما هنوز به جرم بحرانی تولید علم نرسیدیم. مقالات مراحل ابتدایی نظام نوآوری هستند. هیچ شرکت دانشبنیانی بدون مقاله به تولید محصول نرسیده است. اینها با یکدیگر نسبت مستقیم دارند و نباید نافی افتخارات خوب در کشورمان باشیم.
ارسال دیدگاه