خطر خوابیدن در کنار گوشی تلفن همراه چیست؟
تهران (پانا) - در صورتی که مشکل بیخوابی دارید، در به خواب رفتن مشکل دارید یا نمیتوانید در طول روز بیدار بمانید، تلفن همراه شما میتواند علت اصلی این موضوع باشد.
به گزارش فرارو، خواب برای سلامت روانی و جسمی افراد و به ویژه رشد و سلامت اجتماعی کودکان حیاتی است. از آنجایی که این روزها تلفن همراه به بخشی از زندگی انسانها تبدیل شدهاند، بنابراین تأثیر آن بر کیفیت خواب افراد بسیار نگران کننده است. گوشی هوشمند آخرین چیزی است که قبل از خواب شب توسط بسیاری از افراد استفاده میشود. بسیاری از ما نیز پس از بیدار شدن از خواب اول به سراغ تلفن همراه خود میرویم.
در یک نظر سنجی از بین چند شرکت کننده مشخص شد که بیش از نیمی از آنها حداقل گاهی اوقات با تلفن همراه خود به رختخواب میروند. از میان کسانی که به این سوال پاسخ منفی دادند، برخی همچنان اعلام کردند که در هنگام خواب تلفن همراه خود را بر روی یک میز در کنار یا نزدیک تخت خود قرار میدهند.
متاسفانه هیچ کدام از این کارها، برای سلامتی شما خوب نیست. تحقیقات زیادی وجود دارد که نشان میدهد همه افراد، چه بزرگسال و چه نوجوان نباید تلفن همراه خود را در نزدیکی محل خواب خود قرار دهند.
در صورتی که مشکل بیخوابی دارید، در به خواب رفتن مشکل دارید و یا نمیتوانید در طول روز بیدار بمانید، تلفن همراه شما میتواند علت اصلی این موضوع باشد. مطالعات نشان میدهد در صورتی که تلفن همراه شما در نزدیکی تختخوابتان قرار داشته باد، احتمال اینکه خواب سبک تری را تجربه کنید، بیشتر خواهد شد.
نتایج این مطالعه نشان میدهد که اختلال خواب فقط در صورت قرار گرفتن تلفن همراه در رختخواب رخ نمیدهد. بلکه وجود تلفن در اتاق خواب نیز احتمال بروز پیامدهای مضر در خواب را افزایش میدهد.
این روزها رسانههای اجتماعی، محیطهای اجتماعی را از محوطه مدرسه به اتاقخواب کودکان آورده اند. آنها ۲۴ ساعته و ۷ روز هفته باز هستند و در شب به اوج خود میرسند. استفاده بیش از حد از شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تیک تاک توسط کودکان، پیامدهایی مانند کمبود خواب را به دنبال دارد.
یکی از پیامدهای منفی کم خوابی، احتمال بروز افسردگی است. دادههای بدست آمده از صدها نوجوان نشان میدهد که افرادی که قبل از خواب از رسانههای اجتماعی استفاده میکنند، مشکلات خواب بیشتری را تجربه میکنند که به نوبه خود با سطوح بالای افسردگی مرتبط است.
این موضوع همچنین ممکن است به عملکرد تحصیلی ضعیف دانش آموزان نیز منجر شود. این مساله فقط به کودکان و نوجوانان ختم نمیشود. مطالعات نشان میدهد که استفاده از تلفن همراه قبل از خواب منجر به پیامدهای منفی خواب در بزرگسالان نیز میشود.
یک مطالعه بر روی افراد حداکثر ۴۰ ساله نشان میدهد که استفاده زیاد از تلفن همراه قبل از خواب سبب افزایش خستگی و خواب طولانیتر میشود. این موضوع در افراد بین ۴۰ تا ۶۰ سال زود بیدار شدن و مدت خواب کوتاهتر را به همراه دارد.
با وجود این نگرانی ها، برخی از شرکتها تنظیمات خاصی را برای استفاده بهینه از تلفن همراه در شب ارائه داده اند. یکی از این تنظیمات حالت شیفت شب آیفون است. این ویژگی نور مضر و خسته کننده صفحه نمایشگر گوشی را در هنگام شب از بین میبرد.
با این حال، تحقیقات انجام شده بر روی ۱۶۷ شرکتکننده نشان داد که حالت شیفت شب آیفون هیچ کمکی به بهبود کیفیت خواب افراد نمیکند. پرهیز از تلفن همراه قبل از خواب، کیفیت خواب بهتری را نسبت به حالت شیفت شب به همراه دارد.
نور آبی صفحه نمایش تلفن همراه، ترشح ملاتونین را به تاخیر میاندازد. ملاتونین که به (ریتم شبانه روزی) نیز معروف است، هورمونی است که چرخه خواب و بیداری شما را کنترل میکند. فیلترهای نور آبی میتوانند تا حدی این اثرات را کاهش دهند، اما نه به طور کامل.
علاوه بر این، فقط درخشش صفحه نمایش نیست که خواب شما را مختل میکند. نرم افزارها و برنامهها نیز معمولا طوری طراحی میشوند که ذهن را درگیر کرده و تا حد ممکن توجه شما را به خود جلب کنند.
به محض اینکه تلفن شما بوق میزند و یا میلرزد، فورا وسوسه میشوید که آن را بررسی کنید؛ بنابراین نگرانیهایی نیز در مورد اثرات تشعشعات وجود دارد که نه تنها بر روی کیفیت خواب، بلکه بر سایر جنبههای سلامتی نیز تاثیر میگذارد. تحقیقات نشان میدهد که تنها یک ماه طول میکشد تا اثرات منفی این تشعشعات برطرف شده و کیفیت خواب شما بهبود یابد.
محدود کردن استفاده از تلفن همراه قبل از خواب به مدت چهار هفته میتواند به طور موثری تأخیر خواب را کاهش دهد، طول مدت خواب را افزایش دهد، کیفیت خواب را بهبود بخشد، برانگیختگی قبل از خواب (ضربان قلب بالا و ناتوانی در توقف تفکر) را کاهش دهد و عواطف مثبت (مایل بودن به تجربه احساسات مثبت) و حافظه فعال (فرایند شناختی که برای استدلال و تصمیم گیری مفید است) را بهبود ببخشد.
فقط چهار هفته طول میکشد که استفاده از تلفن را قبل از خواب محدود کنید تا چرخه خواب شما به حالت عادی بازگردد. فراهم کردن خواب مورد نیاز بدن اقدام مهمی در جهت حفظ سلامت کلی روحی و جسمی است.
مقاومت در برابر وسوسه استفاده از تلفن خود به مدت دو ساعت قبل از خواب شاید در ابتدا سخت به نظر برسد. استفاده از ویژگیهایی مانند Digital Wellbeing نیز میتواند به ردیابی تعداد ساعاتی که با تلفن همراه خود میگذرانید، کمک کند.
همچنین میتوانید محدودیتهایی برای استفاده از برخی برنامهها تعیین کنید تا در صورت تجاوز از آن مدت، به شما هشدار داده شود. در هر حال، فناوری و نحوه استفاده ما از آن در نهایت باید به رفاه ما منجر شود، نه اینکه سلامتی ما را به خطر بیندازد.
ارسال دیدگاه