کشف یک کهکشان پنهان با فاصله یازده میلیون سال نوری
تهران (پانا) - کهکشانی که توسط تلسکوپ فضایی هابل عکسبرداری شده تقریباً ۱۱ میلیون سال نوری با سیاره زمین فاصله دارد.
به گزارش باشگاه خبرنگاران جوان، تلسکوپ فضایی هابل از زمان استقرار خود در سال ۱۹۹۰ انقلابی در نجوم ایجاد کرده است. این تلسکوپ که چشم انداز شفافی از کیهان دارد و بسیار بالاتر از ابرهای بارانی، آلودگی نوری و انحرافات جوی است، عکسهای خیره کنندهای از دوردستترین ستارگان گرفته است.
تصویر جدید این تلسکوپ یک کهکشان مارپیچی جذاب به نام کالدول ۵ را نشان میدهد. این کهکشان تقریباً ۱۱ میلیون سال نوری از زمین فاصله دارد. تصویر منتشر شده به خاطر بازوهای ستارهای کاملاً مشخص کهکشان که از مرکز زرد آن گسترش یافته است قابل توجه است. هسته کهکشان دارای یک ستاره فعال است که قادر به تولید هزاران ستاره در چند میلیون سال است. تصویر گرفته شده توسط تلسکوپ هابل را پایینتر میتوانید مشاهده کنید.
در این تصویر درخشان از قلب کهکشان میتوان شاهد پیچکهای در هم تنیده غبار باشید که دور هسته خیره کنندهای از گاز داغ و ستارهها پیچیده شده است. این هسته نوعی ناحیه است که به عنوان هسته H II شناخته میشود، که ناحیهای یونیزه شده از هیدروژن اتمی است. در طول چند میلیون سال هزاران ستاره میتوانند در این زادگاههای شدید ستارگان شکل بگیرند. در یک پست وبلاگ ناسا آمده است که هر ستاره آبی جوان و بسیار داغ، نور ماوراء بنفش تولید میکند که گاز اطراف خود را بیشتر یونیزه میکند.
کالدول ۵ یکی از درخشانترین کهکشانهای آسمان ما خواهد بود اگر توسط این همه ماده بینستارهای پنهان نشده بود. این کهکشان کوچکی است که حدود ۵۰ هزار سال نوری وسعت دارد و میلیاردها سال عمر دارد. به گفته ناسا، ویلیام فردریک دنینگ، ستاره شناس آماتور بریتانیایی، کالدول ۵ را در اوایل دهه ۱۸۹۰ کشف کرد. کالدول ۵ که در صورت فلکی Camelopardalis قرار دارد، در نیمکره شمالی بین اواخر پاییز و اوایل زمستان بهتر دیده میشود.
فقط افرادی که در نزدیکی استوا در نیمکره جنوبی زندگی میکنند میتوانند در اواخر بهار یا اوایل تابستان آن را در آسمان شمالی پایین ببینند. کهکشان پنهان، همانطور که از نامش پیداست، به سختی قابل تشخیص است، به خصوص اگر آسمان آلوده به نور یا حتی کمی مه آلود باشد.
ارسال دیدگاه