شایعترین علل خلط خونی
تهران (پانا) - خلط خونی یا هموپتزی به دفع خون از مجاری تنفسی گفته میشود. خون موجود در خلط، میتواند در حد رگههای خون یا در حجم بسیار زیاد باشد.
به گزارش بهداشت نیوز، در صورتیکه خلط خونی به علت برونشیت حاد باشد، میتوان تا یک هفته به مقدار کم، خلط خونی داشت. خشکی مجاری هوایی و سرفههای مکرر میتواند به راههای تنفسی آسیب برساند و باعث خونریزی شود.
اما اگر خونریزی بیشتر طول بکشد و یا همراه با علائم خطرناکی باشد، باید آن را با پزشک در اسرع وقت مطرح کرد و به دنبال دلایل ایجاد خلط خونی گشت. زیرا مواردی که جدی هستند و خلط خونی ایجاد میکنند، میتوانند خطرآفرین باشند و لازم است که آنها را به طور جدی پیگیری کرد.
در ادامه به شایع ترین علل خلط خونی میپردازیم؛
۱. برونشیت حاد و مزمن
به التهاب مجاری هوایی (نای، نایژهها و برونشیول) برونشیت گفتهمیشود که به دنبال عفونت توسط باکتریها و ویروسها یا در اثر هوای آلوده و سیگار کشیدن ایجادمیشود. برونشیت شایعترین علت خلط خونی میباشد.
۲. برونشکتازی
یک بیماری ریوی است که راههای هوایی ریه به صورت دائمی گشاد شده و یکپارچگی مخاط آن از دست رفتهاست. در این بیماری، بیمار معمولا علائمی مانند سرفه مزمن و خلط سینه دارد.
۳. خلط خونی در سرطان ریه
در سرطان ریه، بیمار با علائمی مانند سرفه مزمن، درد قفسه سینه، کاهش وزن و خلط خونی مراجعهمیکند. توجه داشتهباشید که هر کس سرفهی خونی داشت و خلط خونی به بیرون تف کرد، سرطان ریه ندارد.سرطان ریه علائم خاص خود را دارد که بهتر است با آنها آشنا شوید.
۴. خلط خونی در کرونا
خلط خونی به خصوص در افرادی که با ویروس کویید ۱۹ درگیری ریوی دارند گزارششدهاست. اما به عنوان یک نشانهی ثابت و تکراری از کرونا شناخته نمیشود. اگر کرونا دارید؛ تنگی نفس و سرفه و تب به همراه سنگینی قفسه سینه دارید، الزاما باید عکسی از ریه شما تهیهشود. اگر خلط خونی را نیز تجربه میکنید؛ باید با پزشک ریه مشورت کنید.
نکتهی مهمی که در رابطه با خلط خونی در کرونا وجود دارد این است که بیمار دچار تنگی نفس باشد. اگر تنگی نفس دیدهشود و شبها هنگام خواب نفس به سختی رفت و آمد کند، احتمال اینکه درگیری ریوی وجود داشتهباشد، بسیار زیاد است. کسانی که درگیری ریوی دارند، باید تحت نظارت باشند. بنابراین دیدن خلط خونی، چه خطرناک باشد و چه نباشد، نیازمند بررسیهای ریوی است.
خلط خونی معمولا از علائم اولیه کرونا نیست و کم پیش میآید که اولین علامتی که فرد مبتلا میبیند، خلط خونی باشد. همچنین خلط خونی میتواند به صورت رگههایی از خون در خلط و یا به صورت خونریزی روان و رقیق مشاهده شود که هر دو نیازمند بررسی هستند.
۵. مصرف ضد انعقادها
ضدانعقادها داروهایی هستند که برای جلوگیری از ایجاد لخته و توقف خونریزی خوردهمیشوند. افرادی که سابقهی سکتهی قلبی دارند و یا کسانی که جراحی کردهاند و احتمال ایجاد لخته برای آنها وجود دارد، از این داروها استفاده میکنند. برای مثال؛ مصرف بیش از حد داروی وارفارین میتواند موجب خونریزی و به دنبال آن خلط خونی شود.
۶. ذات الریه (پنومونی)
به عفونت بافت ریه، پنومونی یا ذات الریه میگویند. ذاتالریه یا سینه پهلو، میتواند التهاب یکی از ریهها و یا هر دوی آنها با هم باشد. عفونت درگیرکنندهی ریهها باکتریایی است. در کیسههای هوایی انتهایی دستگاه تنفسی، مایع جمع میشود و تنفس را سخت میکند. ذاتالریه با سرفه خشک همراه است و خلط خونی به بیرون تف میشود. البته که خلط خونی چندان در سینه پهلو رایج نیست.
۷. آمبولی ریه
به وجود لختهی خون یا گاهی چربی در یکی از سرخرگهای ریوی که موجب تنگ شدن و یا انسداد کامل رگ میشود آمبولی ریه گفته میشود. بیمار با علائمی مانند تنگی نفس، درد قفسه سینه و خلط خونی مراجعهمیکند.
آمبولی ریه معمولا از رگهای پا به ریه منتقل میشود و بسیار خطرناک است که به آن ترومبوز وریدی میگویند. اگر برای مدت طولانی پای شما بیحرکت باشد، این حالت ممکن است ایجاد شود. اگر دیوارهی رگهای خونی آسیب دیدهباشد و یا برای مدت طولانی حرکت نکردهباشید یا رگهایی داشتهباشید که احتمال لختهشدن بالایی داشتهباشند، در معرض خطر برای آمبولی ریه هستید.
۸. نارسایی احتقانی قلب
هنگامی که ساختمان و عملکرد قلب دچار اختلال شود، قلب در خونگیری و پمپاژ خون دچار مشکل میشود که به آن نارسایی احتقانی قلب میگوییم. نارسایی احتقانی قلب، غالبا به دنبال تنگی دریچهی میترال ایجاد میشود.
۹. اندومتریوز ریوی
رشد بافت اندومتر (بافت داخل رحمی) در جایی بیرون از رحم را اندومتریوز گویند. در اندومتریوز، بافت اندومتر همچنان به فعالیت خود ادامهداده و در هر دورهی قاعدگی ضخیم شده و خونریزی میکند. حال اگر این بافت در ریه باشد، هر ماه با خلط خونی خود را نشان میدهد.
دیگر دلایل شایع
علاوه بر دلایل شایعی که در بالا نامبرده شد، موارد دیگری هم هستند که میتوانند باعث ایجاد خلط خونی شوند. برخی از آنها عبارتاند از؛
بیماریهای خود ایمنی و التهابی
سل (توبرکلوزیس)
ضربه و جراحت به قفسهی سینه
ناهنجاریهای شریانی وریدی ریه
مصرف کوکائین
ارسال دیدگاه