علی عصاری*
پذیرهنویسی پرابهام سرخابیها
پذیرهنویسی سهام جدید ناشی از سلب حقتقدم در افزایش سرمایه شرکتهای فرهنگی ورزشی استقلال و پرسپولیس، یکشنبه ۱۵ اسفند ۱۴۰۰ برگزار شد.
قبل از توصیف موضوع، بهعنوان کارشناس باید عرض کنم که سرمایهگذاری در پذیرهنویسیها با ریسکهای مختلفی (اعم از ریسکهای تجاری، صنعتی، معاملاتی و...) همراه بوده و تصمیمگیری برای خرید سهام در پذیرهنویسی هر یک از این دو باشگاه یا معاملات ثانویه، باید بر اساس گزارشها و اطلاعات منتشرشده از سوی ناشر (در سامانه کدال) باشد. بنابراین تصمیمگیری برای خرید سهام مذکور نباید مبتنی بر عوامل غیرمالی از جمله هواداری باشد. بررسی صورتهای مالی، گزارش ارزشیابی سهام و سایر اطلاعات منتشرشده در سامانه کدال باید بررسی شود یا اینکه باید از خدمات نهادهای مالی دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار استفاده شود.
نام شرکتهای مذکور روی تابلوی نارنجی بازار پایه درج شده است و همانطور که میدانید، در طول هفته، دامنه نوسان قیمت، حداکثر ۲درصد است و معمولا سهام این بازار صورتهای مالی شفافی ندارند. توصیههایی که ذکر شد به عنوان کارشناس بازارسرمایه بود.
نکات مثبت ورود سرخابیها به بازار
بهعنوان فعال بازار سرمایه معتقدم، زمانی که پذیرهنویسیهایی مانند استقلال و پرسپولیس وارد بازار سرمایه میشوند، توجه آحاد جامعه را به خود جلب میکنند و بازارسرمایه میتواند بیش از پیش بدرخشد و بالا برود؛ این امر، به طورکلی ضریب نفوذ بازارسرمایه را در مقایسه با دیگر بازارها بالا میبرد.
وجود باشگاههای قدیمی که حدود ۵۰سال است، اجازه ورود به بازارسرمایه را پیدا نکردهاند، نکته مثبت و قابل ذکر است که میتوانیم آنها را از سال آینده روی تابلوی معاملات شاهد باشیم.
طیف جدیدی از سهامداری با رویکرد تعصبی در بازار شروع به رشد میکند.
فصل جدیدی از سهامداری به نیت پشتیبانی از یکتیم ظهور میکند که در بازار خرسی میتواند بسیار موثر باشد.
شاید حلقه گمشده که هیجان خرید و ورود نقدینگی به بازارسرمایه است، بعد از مدتها بهواسطه این دو باشگاه پیدا شده باشد.
بدون هیچ تبلیغاتی، بازارسرمایه توانسته است خودش را به گروه وسیعی از هواداران متعصب معرفی کند و این میتواند نکته مثبتی برای کل بازار باشد.
بهوضوح جراتمندی در تصمیمات مدیران بازار سرمایه و سطوح بالاتر به چشم میخورد و ظاهرا در چارچوب منطق پیش میرود.
در حال حاضر فعالان سوالهای ذهنی زیادی دارند؛ از جمله اینکه چرا ورود این دو باشگاه به بازار سرمایه با تعجیل انجام میشود؛ بهطوری که حتی هواداران فرصت نمیکنند، کد بورسی دریافت کنند؟ چرا قبل از عید نوروز باید این پذیرهنویسی انجام شود؟ آیا توان مدیریت این دو باشگاه را قبل از عید دارند؟ حدود ۵۰سال است که این دو باشگاه میخواهند در بورس عرضه شوند؛ این همه تعجیل در تصمیمگیری برای چه بود؟ آیا پنجالزامی که از طریق فرابورس برای این دو باشگاه ایجاد شده بود، رعایت شد؟ آیا به مشکلاتی که قرار است بعد از عرضه هیجانی این دو باشگاه بر بازار سرمایه حاکم شود، اطلاع دارند؟ با وجود هیجان خرید این دو باشگاه، احتمال اینکه هواداران در ابتدای کار با قیمتهای چند برابر ارزش ذاتی معامله کنند، وجود دارد. آیا تضمینی وجود دارد که سهام این دو باشگاه بعد از مدتی با همین ارزش به فروش برسند؟
نکات منفی پذیرهنویسیها
پذیرهنویسیها همواره باعث ایجاد فشار فروش در بازار میشوند و از عمق بازار میکاهند. در مورد استقلال و پرسپولیس بعید نیست که این اتفاق مجددا تکرار شود.
جذب نقدینگی سرخابیها احتمالا براساس فروش سهام در بازار تامین میشود؛ چون فرصتی برای گرفتن کد بورسی و ورود سهامدار جدید به بازار نیست.
مطمئنا باتوجه به صورتهای مالی این دو باشگاه که وضعیت جالبی ندارند، زمان پذیرهنویسی طولانی خواهد بود و با توجه به تعطیلات نوروز، مدت زیادی باید منتظر بازگشایی باشیم.
تجربه پذیرهنویسی سهامی را داریم که سالها بازگشایی نشدهاند و احتمال اینکه این دو باشگاه به سرنوشت آنها دچار شوند، دور از ذهن نیست.
احتمال اینکه تامین نقدینگی به صورت کامل در روز اول انجام نشود، بسیار زیاد است؛ همانطور که در قانون پذیرهنویسیها تا یکماه، فرصت خرید برای پذیرهنویسی موجود است، احتمال اینکه فردای پذیرهنویسی مجددا به فروش برسند، بسیار زیاد است که البته به استقبال سهامداران از این پذیرهنویسی بستگی دارد.
در روز بازگشایی، احتمال اینکه توازن بازار به هم بخورد، وجود دارد که میتواند جریان نقدینگی را به سمت خود هدایت کند.
تصمیمات عجولانه مسوولان برای پذیرهنویسی قبل از عید، احتمال فشار از خارج از بازارسرمایه را بهشدت بالا میبرد.
به طور کلی ترجیح میدهم، در این پذیرهنویسیها دیدگاه یک معاملهگر را داشته باشم تا دیدگاه کارشناس بازارسرمایه. همچنین ترجیح میدهم، به این پذیرهنویسیها از زاویه مالی رفتاری نگاه کنم.
ارزش معنوی این باشگاهها بهمراتب بیشتر از ارزش ذاتی آنهاست؛ چون این دو باشگاه، هواداران متعصبی دارند که حاضرند سهام این باشگاه را بخرند؛ صرفا به دلیل هواداری، در حالی که این امر که سود سهامداری، نصیب باشگاه میشود یا خیر، بحثی است که میتوان بهطور مفصل درباره آن صحبت کرد.
همانطور که میدانید، توصیه به خرید و تشویق به خرید یک سهم در چارچوب قوانین بازارسرمایه، تخلف محسوب میشود. بنابراین توصیهای به خرید برای سهامداران ندارم و صرفا توصیه میکنم که رفتارهای سهم را از کدال یا مجاری قانونی پیگیری کنند و تصمیم نهایی خود را در خصوص خرید سهم بگیرند. طبیعتا بعد از تجربه ناموفق صندوقهای ETF پالایش یکم و دارایکم، هیچ فرد یا ارگانی تشویق به خرید نمیکند و تصمیم نهایی به عهده سهامدار خواهد بود و سهامداران بعد از دیدن دو سال پرهیجان در بازار، میتوانند درستترین تصمیم را بگیرند.
در مجموع، بازگشایی این دو سهم را نقطهعطفی برای بورس میدانم که به احتمال زیاد، میتواند نقطهای برای صعود بیشتر و ورود سهامدار جدید به بازارسرمایه باشد.
*کارشناس بازار سرمایه
*منبع: دنیای اقتصاد
ارسال دیدگاه