دبیر دومین دوره جشنواره ملی عکس شکوه جمعه خبر داد:
حضور ۱۶۵ هنرمند در دومین جشنواره شکوه جمعه
تهران (پانا) - دبیر دومین دوره جشنواره ملی عکس شکوه جمعه از حضور ۱۶۵ هنرمند در جشنواره دوم شکوه جمعه خبر داد و گفت هزار و ۴۲۷ اثر به دبیرخانه دومین جشنواره شکوه جمعه ارسال شده که در قالب ۷۵ مجموعه عکس و ۶۶۸ تک عکس و ۱۷۸ عکس در بخش موبایلی است.
به گزارش شبستان، اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی به امامت آیتاللّه سیدمحمود طالقانی (متوفی ۱۳۵۸ش) - که امام خمینی(ره) وی را به این سمت انتخاب کرده بود - در ۵ مرداد ۱۳۵۸ در دانشگاه تهران برگزار شد. در فاصله سالهای ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۱ش چند تن از امامان مشهور جمعه بر اثر اقدامات تروریستی به شهادت رسیدند؛ از جمله سیدمحمدعلی قاضی طباطبایی (شهادت در ۱۳۵۸ش)، سیداسدالله مدنی (شهادت در ۱۳۶۰ش) در تبریز، سیدعبدالحسین دستغیب (شهادت در ۱۳۶۰ش) در شیراز، محمد صدوقی (شهادت در ۱۳۶۱ش) در یزد و عطاءالله اشرفی اصفهانی (شهادت در ۱۳۶۱ش) در کرمانشاه هستند. نماز جمعه در حقیقت یکی از مراسمهای عبادی و سیاسی مسلمانان است که دارای پیشینهای از صدر اسلام است که به هجرت پیامبر(ص) و در سال دوازدهم بعثت در مکه مربوط میشود و در ایران نیز نماز جمعه از دوره حکومت شاه اسماعیل اول صفوی (۹۰۵-۹۳۰) به تدریج در جامعه شیعی ایران گسترش یافت که البته در حکومتهای مختلف با فراز و فرودهای بسیاری مواجه بوده است. در همین رابطه گفتوگویی با ابراهیم سلیمانی، دبیر دومین دوره جشنواره ملی عکس شکوه جمعه در مورد برگزاری این جشنواره به شرح زیر ارایه میشود:
در مورد دومین جشنواره ملی عکس شکوه جمعه و رویکرد برگزاری این رویداد توضیح بفرمایید؟
اولین دوره این رویداد دو سال قبل برگزار شد و با استقبال خوبی مواجه شد که از سراسر کشور شرکت کنندگان زیادی در آن حضور یافتند. به همین دلیل دومین دوره این جشنواره مرداد ماه ۱۴۰۰ با اعلام فراخوان آغاز شد که تا پایان بهمن مهلت ارسال آثار بود. در دوره نخست کلیات برگزاری نماز جمعه و مسایل پیرامونی آن اعم از اتفاقاتی که در مصلیهای نماز جمعه رخ میدهد و حضور جمعیت از اقشار مختلف و همین طور معرفی اماکن مربوط به نماز جمعه مانند مصلیها مطرح بود، اما در دوره دوم رویکرد برگزاری تغییر کرد و حضور کودکان، جوانان و نوجوانان به عنوان رویکرد جدی مطرح شد و البته در دوره اول بخش ویژه آثار مربوط به تاریخ برگزاری نماز جمعه در ایران مربوط میشد که در دور دوم این بخش حذف و به جای آن بخش عکاسی موبایلی و مردمی اضافه شد، با این تفاوت و همینطور احاطه شرایط کرونا در کشور موجب شد تا در دو سال اخیر کمتر نماز جمعه در سراسر ایران اسلامی برگزار شود و تاثیر این ویروس منحوس در بسیاری از رویدادها را شاهد بودیم.
میزان استقبال از این جشنواره چگونه بوده است؟
در دومین دوره جشنواره ملی عکس شکوه جمعه دوم قریب به ۱۶۵ هنرمند شرکت کردند وهزار و ۴۲۷ اثر از طریق ۱۶۵ هنرمند به دبیرخانه ارسال شده است که در قالب ۷۵ مجموعه عکس و ۶۶۸ تک عکس و ۱۷۸ عکس در بخش موبایلی بوده است. در مجموعه هزار و ۴۲۷ قطعه عکس در هیئت داوری با داوری آقایان سید عباس میرهاشمی، فرهاد سلیمانی و حسن قائدی ابتدا کلیه آثار به تنهایی بررسی و گزینش نهایی در تاریخ چهارم اسفند ماه در مجتمع آموزشی آدینه و مراحل بعدی بحث و بررسی و انتخاب آثار انجام شد. در مجموع ۴۱ اثر در بخش تک عکس از میان مجموعه ۶۶۸ عکس به نمایشگاه راه یافت و در بخش مجموعه عکسها نیز سه مجموعه که جمعا ۲۷ قطعه عکس را در بر میگیرد برای نمایشگاه برگزیده شده است.
با توجه به استقبال گسترده از اولین دوره جشنواره عکس شکوه جمعه، مخاطبان در جشنواره دوم با چه تغییراتی مواجه شدند؟
عموما در جشنوارههایی که مانند این جشنواره که موضوع محور هستند و بیشتر مربوط به آیینها و مراسمات مذهبی هستند، شرکت کننده حرفهای نداریم و بخشی از جامعه هنری که جوانتر هستند و جویای نام و علاقهمند به حضور در جشنوارهها و کسب عنوان هستند، بیشتر مخاطبان این رویداد و جشنواره هستند که البته این قشر نیز در برخی موارد هنوز تخصص کافی را نیافتهاند؛ به طور مثال در بخش مجموعه عکس افرادی که ساختار مجموعهسازی در عکاسی را رعایت نکرده بودند و صرفا از واژه مجموعه، کلمه تعداد به ذهن ایشان متبادر شده بود با همین استدلال و برداشت غلط ۱۰ یا ۱۲ فرم عکس را جداگانه در بخش مجموعه عکسها ارسال میکنند که ساختار لازم را در این جشنواره ندارد؛ به همین دلیل در دوره قبل از طرف هیئت داوری و هم در این دوره اعلام شد که برخی مجموعه عکسها فاقد ساختار هستند و به شدت در این زمینه ضعف وجود دارد اما در بخش تک عکس نسبتاً تجربه خوبی به دست آمده است.
تعداد جشنواره ها در کشور افزایش یافته است اما جشنوارههای موضوعی در این سطح و به این شکل جای خود را هنوز پیدا نکردهاند و این روند اگر با تغییرات جدی تداوم پیدا کند، میتواند دستاوردهای خوبی را به ارمغان بیاورد.
زمان برگزاری اختتامیه جشنواره را توضیح بفرمایید؟
فراخوان این جشنواره همزمان با تاریخ برگزاری اولین نماز جمعه بعد از انقلاب اسلامی در ۵مردادماه اعلام شد و طی این چند ماه از مرداد تا بهمنماه مهلت ارسال آثار بوده است و پایان بهمن نیز مهلت ارسال آثار تمام شد،. چهارم اسفندماه نیز جلسه داوری آثار با حضور داوران و نماینده شورای سیاستگذاری ائمه جمعه برگزار شد. انشاءالله مقدمات را فراهم میکنیم تا بتوانیم اختتامیه را برگزار و از برگزیدگان تقدیر کنیم. در تلاش هستیم اختتامیه این جشنواره در اسفند ماه برگزار شود البته این امر بستگی به آن دارد که مخاطبان زودتر آثار اصلی خود را ارسال کنند.
متأسفانه کرونا تاثیر خود را بر روی این رویداد گذاشته است و در دوره قبل نیز این امکان فراهم نشد تا از برگزیدگان به شکل حضوری تقدیر کنیم. اکنون نیز شرایط مناسب نیست و البته شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در مورد برگزاری اختتامیه تصمیم میگیرد.
برگزاری جشنواره سوم چه زمانی است؟
روند برگزاری جشنواره شکوه جمعه دوسالانه است یعنی اگر تغییرات اعمال شود، قطعا فراخوان ما ۱۴۰۲ اعلام میشود. نکته مهم در برگزاری این جشنواره این بود که وقتی رویکرد برگزاری جشنواره تغییر میکند مخاطبان به این مقوله توجه میکنند و تقریباً اکثر کسانی که شرکت میکنند به این موضوع توجه دارند. عمده آثار در این دوره مربوط به حضور کودکان، جوانان و نوجوانان در نماز جمعه بود که البته این موضوع خواست شورای برگزاری جشنواره نیز بود.
این جشنواره بسیار وسیع است و موضوعی واحد نیست بلکه موضوعی گسترده است که به عنوان نماز جمعه، مصلیها و چهره های مومنان و نمازگزار و اقشار مختلف در نماز جمعه اتفاقاتی که در مصلی ها رقم می خورد، بود اما ضعف عمده ای که وجود دارد، این است که در این دوره شاهد بودیم که عکسهای زیادی در ارتباط با نیایش از حج، نماز عید فطر، نماز در خیابانها و نماز ظهر عاشورا ارسال شده بود که متاسفانه این موضوع مطابق شرایط فراخوان نبود و بسیاری از این آثار از دور رقابت خارج شدند.
برگزاری نماز جمعه یکی از مراسمات عبادی و آیینهای مذهبی تاکید شده در قرآن کریم است و شورای سیاستگذاری ائمه جمعه متولی برگزاری نمازجمعه است و در این زمینه و به شکل تخصصی اقدام به برگزاری جشنواره عکس با موضوع نمازجمعه کرده است. در فراخوان همیشه اهداف جشنواره در چند بند تأکید میشود و ما در فراخوان اول و دوم بر این موضوع تأکید کردیم. از علاقهمندان به شرکت در این جشنوارهها تقاضا داریم تا مخاطبان به این موضوع توجه کنند که دبیرخانه چه موضوعی را فراخوان کرده است و در آن راستا آثار را ارسال کنند تا در جهت دست یابی به رقابت و جایزه جشنواره موفق باشند.
شرکت کنندگان در جشنواره دوم عمدتا از نسل جوان بودند البته برخی پیشکسوتان نیز در این دوره ما را یاری کردند اما تعداد آنها کمتر بود. این جشنواره محدودیت سنی نداشت و در بخش موبایلی توقع داشتیم که آثار بیشتری ارسال شود اما به نظر میرسد افرادی که در نماز جمعه حضور مییابند در پی عکاسی از این رویداد و انتشار عکسهای خود نیستند.
آثار راه یافته به جشنواره در کجا به نمایش گذاشته میشود؟
آثار راه یافته در جشنواره در سامانه جشنواره shokoohejome.ir منتشر میشود که آثار دوره قبل نیز در این سامانه قابل مشاهده است. این آثار به صورت نمایشگاه تدوین شده و در صورت امکان در برخی از استانها که شرایط آن فراهم است به صورت دورهای در معرض دید عموم قرار خواهد گرفت. باید مکان مناسبی برای برگزاری نمایشگاه به شکل نگارخانه وجود داشته باشد که البته در شهرهای مختلف زمینه و فضای لازم وجود دارد.
ارسال دیدگاه