رئیس اداره پیشگیری از بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت اعلام کرد؛

ابلاغ دستورالعمل‌های تازه مرزی درباره سویه جدید کرونا

تهران (پانا) - رئیس اداره پیشگیری از بیماری‌های واگیر وزارت بهداشت گفت دستورالعمل‌های لازم به ماموران مراقبت سلامت مرزی درخصوص سویه جدید کرونا ابلاغ شده است و وضع سلامت همه مسافران هنگام ورود به کشور بررسی می‌شود.

کد مطلب: ۱۲۳۴۹۰۷
لینک کوتاه کپی شد
ابلاغ دستورالعمل‌های تازه مرزی درباره سویه جدید کرونا

محمد مهدی گویا با اشاره به این که از کشور‌هایی که سویه اومیکرون در آن‌ها مشاهده شده است پرواز مستقیم نداریم و مسافران مجبور هستند از کشوری ثالث وارد ایران شوند که این موضوع کار کنترل را دشوارتر کرده است گفت :‌تقریبا در هشت کشور سویه جدید کرونا شناسایی شده است و تمام ایرانی‌هایی که از این هشت کشور به صورت مستقیم وارد ایران شوند باید آزمایش کرونا بدهند و همچنین مدت کوتاهی تحت مراقبت هستند و اقدامات سختگیرانه‌ای برای ​آن‌ها در نظر گرفته شده است.

کرونا شناسایی مبتلایان به ایدز را کاهش داد

وی در نشست خبری که به مناسب روز جهانی ایدز برگزار شده بود گفت: روز جهانی ایدز را در شرایطی برگزار می‌کنیم که بیش از دو سال است که سراسر جهان درگیر پاندمی کروناست. پاندمی کرونا روی بسیاری از همه برنامه‌های کنترل بیماری‌ها در جهان آثار منفی شدیدی به جای گذاشته است. در شرایطی هستیم که بسیاری از برنامه‌های کنترل بیماری‌ها به دلیل اهمیت کرونا دچار آسیب شدید شده است. بسیاری از کسانی که درگیر این بیماری‌ها بودند، به کار کنترل کووید می‌پردازند و این باعث شده در کنار سایر عوامل شناسایی بیماران مبتلا به این عفونت و مراقبت و درمان آن‌ها دستخوش آسیب شود.

او افزود: سال گذشته برای کنترل ایدز در جهان و ایران سال خوبی نبود. اما توانستیم ظرف سال جاری بسیاری از خلاءهای کنترل اچ آی وی را رفع کنیم و دستاوردهای نسبتا خوبی را به دست بیاوریم. اتقاقات رخ داده بعد از شروع پاندمی کرونا باعث شد که شناسایی این بیماران در دنیا کاهش پیدا کند و عدم مراجعه افراد مبتلا به ایدز و سیاست‌های کنترل کرونا، اجازه نمی‌داد برنامه کنترل ایدز به طور منظم برقرار شود و موارد کمتری تحت مراقبت و درمان قرار گرفتند.

گویا گفت: اما الان وقت این است که خلاءها به سرعت جبران شود. ما از سال گذشته برنامه‌ها را شدت دادیم که افراد مبتلا به ایدز وقفه‌ای در درمانشان رخ ندهد و به اندازه‌ای ذخیره دارویی در کشور فراهم کنیم که با مشکلی رو به رو نباشیم و کاری کنیم که افراد تحت درمان به طور مرتب آزمایش‌های لازم برایشان انجام شود که وضعیت سلامتشان به چه صورت است.

وی افزود: اما هنوز به آنچه که می‌خواهیم دست پیدا نکرده ایم، درست است که تمام شاخص‌های این برنامه کنترلی را نسبتا ارتقا داده ایم، اما وقتی به قبل پاندمی نگاه کنیم به ایده آل‌ها دست پیدا نکرده ایم. برنامه پنجم ایدز کشور تهیه شده و مراحل پایانی تصویب خودش را طی می‌کند. همه سازمانهای درگیر، برنامه مربوط به سازمانشان را در این زمینه تهیه کرده‌اند.

گویا گفت: امیدواریم با حمایت‌ها هم خلاءها را جبران کنیم و هم به دستاوردهای بیشتری برسیم. هنوز با ایده آل‌ها در زمینه بیماری‌یابی فاصله داریم. ما در برنامه کمپین مبارزه با ایدز سال جاری برنامه‌ای یک ماهه تدارک دادیم که آموزش و اطلاع‌رسانی خودمان را به حداکثر برسانیم و بتوانیم ظرف یک ماه کسانی که در معرض این بیماری هستند را آگاه کنیم که چه طور مراقبت و به مراکز برای آزمایش مراجعه کنند و اگر افراد مبتلا بودند چگونه از خدمت برخوردار باشند.

۲۲۶۸۴ فرد مبتلا به ایدز داریم که زنده هستند

او افزود: ظرف یک هفته گذشته این برنامه شروع شده است و ۶۰ هزار آزمایش برای افراد دارای رفتار پرخطر برگزار شد و امیداریم به حداکثر آنچه انتظار داریم تا آخر این ماه برسیم. ۱۲۱ مورد مورد مثبت از این تعداد در این هفته در کشور شناسایی شده است. ما کماکان نیاز به آموزش و اطلاع‌رسانی در همه جای کشور داریم که بتوانیم جوانان را آگاه کنیم که از خطرات این عفونت آگاه باشند و اگر رفتارهای خودشان را تغییر ندهند، ممکن است به این عفونت مبتلا شوند. تمام درمان‌های ایدز درمان قطعی نیست. لازم است همه سازمان‌های درگیر بالاترین نقش را ایفا کنند تا نسل جوانی سالم و بدون عفونت ایدز داشته باشیم که بتوانیم در عرصه مبارزه با این بیماری سرآمد باشیم.

گویا با بیان این که از آغاز شناسایی تا این لحظه ۴۲ هزار و ۹۳۳ مورد ابتلا به ایدز شناسایی کرده‌ایم که از این تعداد ۲۰ هزار مورد جان خودشان را متاسفانه از دست داده اند. ۶۸۷۵ مورد مبتلایان متاسفانه برای درمان مراجعه نکرده اند. درحال حاضر ۲۲۶۸۴ فرد مبتلا به ایدز داریم که زنده هستند گفت :‌از ابتدای شروع همه گیری ۸۱ درصد موارد ابتلا مربوط به آقایان و ۱۹ درصد به خانم‌ها مربوط بودند. این روند در سالهای اخیر تغییرات جدی داشته و تعداد خانم‌ها افزایش جدی پیدا کرده است. این مساله جدی است. وقتی روند همه گیری در مردان تفاوت چشمگیری با خانم‌ها دارد، اگر درمان را به دقت دنبال نکنیم، طبیعی است که اولین کسی که در معرض ابتلا باشد همسر فرد است و این قابل انتظار است که خانم‌ها به مرور بیشتر مبتلا شوند، مگر اینکه از راههای انتقال بیماری و پیشگیری از آن آگاه باشند و به درستی از خودشان مراقبت کنند.

وی درباره رابطه قانون جوانی جمعیت با برنامه کنترل ایدز در کشور گفت: قانون جوانی جمعیت یک سیاست کشوری مهم است که به طور جدی دنبال می شود و دلایل آنهم مشخص است. طبیعی است که هرچه جمعیت به سمت ازدواج و باروری بیشتر برود و روابط سالم‌تر باشد، موارد اچ آی وی هم کمتر می شود. اگر با برنامه ریزی دقیق و حساب شده به اجرا گذاشته شود، باید انتظار داشته باشیم که روابط جنسی خارج از چارچوب ازدواج کاهش پیدا کند. مطمئن هستیم اگر روابط جنسی سالم‌تر در چارچوب ازدواج رواج داشته باشند عفونت اچ‌ای وی کمتر خواهد بود.

گویا گفت: درمورد اعلام آمار اچ آی وی، کوتاهی از ما بوده که به دلیل ازدحام کاری کووید ۱۹ آمار ابتلا به ایدز را هر سه ماه یکبار منتشر می‌کنیم.

وی در پاسخ به اینکه برگزاری جلسات کمیته کشوری ایدز در دوسال گذشته چه گونه بوده است، گفت: کمیته کشوری ایدز کمیته غیربخشی است که تمام سازمان‌ها در آن عضو هستند و در آن تصمیم گیری می‌کنند و به استان‌ها ابلاغ می شود. استان‌ها براساس تصمیم‌ها اقدامات را انجام می دهند. کمیته به طور مرتب تشکیل جلسه می‌دهد و در سال جاری دوستان خواهند گفت چند جلسه داشته است و اینکه دو سال وقفه داشته باشد صحت ندارد و کمیته پیشگیری با کمیته علمی آن متفاوت است.

وی در واکنش به برخی ادعاها مبنی بر افزایش آمار ایدز در زندان ها گفت: چنین چیزی را من نشنیده ام که درداخل زندان ها موارد افزایش پیدا کرده است، به نظر من کارهایی که سازمان زندان ها تا به حال انجام داده شاید یکی از برجسته ترین ها در سطح دنیا بوده است، این را خود سازمان های بین المللی می‌گویند و این اقدامات در سطح دنیا مثال زدنی است.

گویا گفت: آنچه که در رابطه با پیشگیری از ایدز در کشور انجام می شود اصلا هیچ ارتباطی با طرح جوانی جمعیت ندارد و کاملا متفاوت است. خواهش می‌کنم این دو را به هم ارتباط ندهید. کسانی که شناسایی کرده ایم، آنهایی که با ما درارتباط بودند، همه تحت مراقبت و درمان قرار دارند و وسایل پیشگیری در اختیار آنهاست و این برنامه دچار هیچ وقفه ای نشده است.

وی افزود: این دو برنامه را به طور کلی از هم جدا تلقی کنید. کاری که برای ایدز انجام می‌شود آموزش و اطلاع رسانی و پیشگیری برای کسانی است که رفتار پرخطر دارند، در معرض ابتلا هستند و همسران مبتلایان. برای آنها هم آموزش داده می شود و هم وسایل پیشگیری در اختیارشان قرار داده می‌شود.

وی افزود: رقم داروهایی که ما در داخل کشور تولید می کنیم را دقیقا نمی دانم، اما بخش اعظم داروهایی که برای بیماران مبتلا به اچ آی وی مورد استفاده قرار می گیرد، توسط شرکتهای تولید کننده داخلی تامین می‌شود، بخش کوچکی از آن در شرایط تحریم به سختی و از طریق زیرمجموعه های سازمان ملل توانستیم برای بیماران مبتلا تامین کنیم.

تاثیر داروهای درمان ایدز بر کرونا اثبات نشده است

گویا گفت: تاثیر داروهای درمان ایدز بر کرونا اثبات نشده است. در ابتدای همه گیری کرونا برخی از داروهای ایدز را روی کرونا امتحان کردند که ببینند روی کرونا هم می تواند موفق باشد، تقریبا همه مطالعات نشان داد این داروها در درمان کرونا نقش برجسته‌ای ندارند.

وی افزود: برای واکسن ایدز، تلاش ها در دنیا کماکان ادامه دارد هرچند که به شدت تحت تاثیر کووید است، اما هنوز نقطه روشنی مشاهده نشده است.

گویا گفت: درمان مبتلایان اچ آی وی بدون وقفه ادامه داشته و هیچ وقفه ای در آن ایجاد نشده و با عدد و رقم می توان گفت چه اتفاقی افتاده است. علی رغم اینکه در دنیا اعلام شد عفونت کرونا در ایدزی ها می تواند شدیدتر باشد، چنین چیزی را نتوانستیم به اثبات برسانیم.

وی افزود: تمام خدمات مربوط به ایدز برای مبتلایان، خانواده‌هایشان و افراد دارای رفتار پرخطر از ابتدا تاکنون رایگان بوده و کماکان هم رایگان است. کسانی که رفتار پرخطر جنسی و اعتیاد دارند و کسانی که به هرشکلی تصور می کنند در معرض این عفونت قرار دارند. می توانند مراجعه کنند. کلیه مراکز جامع سلامت ما تمام خدماتشان محرمانه است. تست را انجام می دهند و جواب فقط به خودشان اعلام خواهد شد.

در ادامه این نشست، گویا در ارتباط با بازگشایی مدارس و ارتباط آن با احتمال افزایش آمار مبتلایان در آینده گفت: بازگشایی مدارس در ستاد ملی کرونا تصمیم گیری می شود. خبره ترین افراد کشور در این ستاد حضور دارند و همه جوانب مورد بحث قرار می گیرد و این اطمینان خاطر را به مردم می دهم و مطمئن باشید هیچ تصمیمی بدون شواهد صورت نمی‌گیرد.

وی در ارتباط با سویه «اومیکرون» افزود: درمورد سویه جدید بسیاری سوالات هنوز باقی است. اینکه آینده چه می شود هنوز کسی نمی‌تواند در ارتباط با آن پاسخ دهد. اگر خوش بینانه نگاه کنیم، ظرف دو سه هفته آینده می شود در این زمینه پاسخ داد.

این مقام مسئول در وزارت بهداشت درپاسخ به این سوال که چرا در واکسیناسیون دوز سوم تقسیم بندی سنی صورت گرفت، گفت: تقسیم بندی سنی به این دلیل است که از ازدحام در مراکز واکسیناسیون جلوگیری شود. تصمیم اولیه بر این بود که به صورت لایه لایه مردم مراجعه کنند. واکسن به انداره کافی در اختیار داریم و خیالمان کاملا راحت است.

گویا گفت: در تمام مرزهای کشور واحد مراقبت مرزی داریم، این واحدهای مراقبت مرزی شرح وظیفه مشخص دارند و هر تغییری در وضعیت کرونا در دنیا و کشور رخ دهد برای آنها اطلاع رسانی شده و دستورالعمل های جدید صادر می شود. برای سویه جدید روز جمعه دستورالعمل ها در اختیار مامورین مراقبت مرزی قرار گرفت.

وی افزود: تمام مراکز وظیفه خودشان می دانند. ما کار بسیاری را پیش رو داریم. زیرا پرواز مستقیم به کشورهای درگیر ویروس جدید نداریم، درنتیجه اگر کسی بخواهد به کشور ما بیاید مجبور است به کشور ثالث برود که کار ما را بسیار سخت می کند. با این حال با همکاری نیروی انتظارمی نظارت صورت می گیرد. حتی اگر کسی به صورت غیرمستقیم وارد شده باشد، مامورین ما اقدامات لازم را انجام خواهند داد. اخذ ویزا توسط افرادی که از این کشورها به کشور ما می آیند فعلا لغو شده است تا شرایط مشخص شود و کسی از این کشورها وارد کشور ما نخواهد شد. برای ایرانیانی که اقامت داشتند، دستورالعمل ویژه ای تهیه شده و در فرودگاه مراقبت می شوند. هم تست انجام می‌شود و هم اقدامات سختگیرانه دیگر صورت می‌گیرد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار