چرا در خواب آب دهانتان راه می‌افتد

تهران (پانا) - اگر هر روز صبح بعد از بیدار شدن از خواب متوجه می‌شوید بالش‌تان خیس است، پس بهتر است وضعیت سلامتی خود را بررسی نمایید.

کد مطلب: ۱۲۲۷۶۲۳
لینک کوتاه کپی شد
چرا در خواب آب دهانتان راه می‌افتد

به‌گزارش تبیان، این طبیعی است که وقتی برشی از هندوانه‌ای خنک و سرخ یا برشی از لیموترش می‌بینید یا حتی تصورش را می‌کنید آب از دهانتان راه بیفتد، یا همچنین وقتی که غذای خوشمزه مورد علاقه‌تان را می‌بینید یا توصیفش را می‌شنوید؛ اما بزاق زیاد تولید کردن، خصوصا ریختن آب دهان حین خواب چطور؟ این دیگر شوخی نیست، بلکه می‌تواند آزاردهنده و خجالت آور باشد. بزاق زیاد که به آن سیالوره نیز می‌گویند می‌تواند نتیجه‌ی تولید زیاد بزاق یا کاهش دفع بزاق باشد که باعث می‌شود آب از دهان راه بیفتد که معمولا نگران‌کننده نیست؛ اما گاهی می‌تواند علامتی از یک مشکل بزرگ‌تر باشد.

اگر هر روز صبح بعد از بیدار شدن از خواب متوجه می‌شوید بالش‌تان خیس است، پس بهتر است وضعیت سلامتی خود را بررسی نمایید.

آلرژی‌ها و عفونت‌ها

اگر بدنتان نسبت به چیزی آلرژی داشته باشد یا دچار عفونتی باشید، ممکن است بدنتان بزاق بیشتری تولید کند تا سموم را دفع نماید. در نتیجه ممکن است آب از دهانتان جاری شود. عوارضی وجود دارند که می‌توانند باعث این واکنش شوند:
. آلرژی‌های فصلی: آیا علاوه بر جاری شدن آب دهان دچار خارش چشم و آبریزش بینی و عطسه هم هستید؟ پس ممکن است به آلرژی فصلی دچار باشید که می‌تواند تولید بزاق را افزایش داده و موجب جاری شدن آن از دهان شود. شایع‌ترین آلرژن‌ها، گرده گیاهان و کپک و گرد و غبار هستند.
. گرفتگی سینوس یا عفونت‌های تنفسی: سینوس‌های شما حفره‌های خالی در درون استخوان‌های اطراف بینی شما هستند که می‌توانند در اثر سرماخوردگی معمولی، آلرژی‌ها و یا دیگر مشکلات بینی ملتهب شوند. اگر سینوس‌ها ملتهب یا عفونی شوند، می‌توانند با انسدادی که ایجاد می‌کنند سبب تخلیه‌ی ناخواسته‌ی ترشحات شده و در نهایت به شکل آب دهان جاری شوند.

فارنژیت و التهاب لوزه: اگر به دلیل گلودردی که دارید به سختی می‌توانید بلع را انجام دهید ممکن است فارنژیت داشته باشید که بیشتر به نام گلودرد شناخته می‌شود. فارنژیت می‌تواند ویروسی یا باکتریایی باشد و ممکن است لکه‌هایی قرمز یا سفید رنگ در گلویتان ایجاد نماید یا این که تب داشته باشید و غدد لنفاوی‌تان متورم شوند.

به علاوه لوزه‌هایتان هم می‌توانند بزرگ و ملتهب شوند. بلع کمتر باعث می‌شود بزاق بیشتری در دهانتان بماند و درنتیجه وقتی در خواب هستید آب از دهانتان جاری شود؛ اما شما نمی‌توانید تنها بر اساس علائمی که دارید بفهمید که گلودرد دارید، بنابراین لازم است برای تشخیص درست به پزشک مراجعه کنید.
و اما درمان ...

اگر فکر می‌کنید آلرژی یا عفونتی می‌تواند دلیل تولید زیاده از حد آب دهانتان باشد باید به پزشک مراجعه نمایید. در بیشتر موارد، دارو می‌تواند علت اصلی را درمان کند. اگر عارضه ادامه‌دار شد ممکن است نیاز به ویزیت توسط متخصص گوش و حلق و بینی داشته باشید.

اگر بدنتان نسبت به چیزی آلرژی داشته باشد یا دچار عفونتی باشید، ممکن است بدنتان بزاق بیشتری تولید کند تا سموم را دفع نماید. در نتیجه ممکن است آب از دهانتان جاری شود

آپنه خواب

بزاقی که در دهان جمع می‌شود ناخواسته از دهان جاری می‌شود و به همین دلیل وقتی در خواب هستید بیشتر ممکن است که این اتفاق بیفتد چون قادر به کنترل آن نیستید. به پهلو یا به پشت خوابیدن شرایطی فراهم می‌کند که بزاق راحت‌تر به بیرون از دهان راه پیدا کند؛ اما روی کمر خوابیدن می‌تواند تا حدودی به رفع این مسئله کمک نماید. پس نگران جاری شدن آب از دهانتان وقتی که در خواب هستید نباشید.
یک اختلال خواب به نام آپنه خواب هم می‌تواند با جاری شدن آب از دهان مرتبط باشد، زیرا در این اختلال راه‌های هوایی باریک یا مسدود شده‌‌اند. آپنه خواب می‌تواند دو صورت داشته باشد: آپنه انسدادی زمانی است که راه هوایی حین خواب مکررا مسدود می‌شود و آپنه مرکزی خواب زمانی است که مغز سیگنال‌های درستی که برای تنفس نیاز دارید ارسال نمی‌کند. این تنفس نامنظم می‌تواند منجر به تولید زیاد بزاق و جاری شدن آن از دهان شود.

درمان آپنه خواب
اگر مطمئن نیستید که آپنه خواب دلیل جاری شدن آب دهانتان است یا نه، به پزشک مراجعه نمایید. پزشک می‌تواند مشخص کند آیا فقط اصلاح وضعیت خوابتان کافیست یا نیاز به ارزیابی توسط متخصص گوش و حلق و بینی دارید و یا باید دارویی مصرف کنید. شاید هم لازم باشد تست خواب انجام دهید تا معلوم شود آپنه خواب دارید یا نه. اگر چنین باشد عارضه اغلب با فشار مثبت مداوم راه هوایی (CPAD) به خوبی کنترل می‌شود.

عوارض جانبی دارو

گاهی برخی از داروها می‌توانند مقدار بزاق تولید شده در بدن را افزایش دهند، خصوصا اگر بابت بیماری‌های زیر دارو مصرف می‌کنید:
. اختلالات روانی
. بیماری آلزایمر
. سستی عضلات (یک بیماری عصبی عضلانی که باعث ضعف در عضلات اسکلتی می‌شود)
و اما درمان ...
تخصص پزشکی که باید به او مراجعه کنید بر اساس داروهای خاصی که مصرف می‌کنید و دلیل مصرف آن‌ها انتخاب می‌شود؛ مثلا اگر دارو برای افسردگی‌تان تجویز شده شاید لازم باشد به روان درمانگر مراجعه کنید تا دیگر راه‌های ممکن درمانی را زیر نظر او در پیش بگیرید و اگر دارو برای بیماری آلزایمرتان تجویز شده باید به نورولوژیست مراجعه کنید. اگر هم مطمئن نیستید به پزشک عمومی مراجعه کنید تا او شما را به متخصص ارجاع دهد.

مشکل در بلع به دلیل سکته مغزی یا اختلالات نورلوژیکی

برخی عوارض از جمله یک سری از اختلالات نورولوژیکی یا سکته مغزی می‌توانند موجب چیزی به نام دیسفاژی شوند. دیسفاژی زمانی است که شما در بلعیدن‌تان درد یا مشکلی دارید، برخی از افراد کلا قادر به بلع نیستند. مشکل در بلع خودش به تنهایی بسیار آزاردهنده است، چه برسد به اینکه با جاری شدن بزاق دهان نیز همراه باشد.
اختلالات سیستم عصبی: مانند اسکلروز جانبی آمیوتروفیک یا ALS، فلج بلز و بیماری پارکینسون نمونه‌هایی از عوارضی هستند که می‌توانند موجب دیسفاژی شوند.
سکته مغزی: وقتی فرد سکته مغزی می‌کند، خون جریان مناسبی در مغز ندارد و این اتفاق معمولا نتیجه‌ی یک لخته خون یا پارگی یک رگ است. سکته مغزی می‌تواند موجب آسیب به سیستم عصبی شود که منجر به مشکل در بلع و به تبع جاری شدن آب دهان خواهد شد.
و اما درمان ...
درمان بزاق زیاد دهان که ناشی از اختلالات نورولوژیکی است بر اساس علت و میزانی که دارد بر کیفیت زندگی روزمره اثر می‌گذارد. برخی از نورولوژیست‌ها ممکن است بیمار را به گفتاردرمانگر ارجاع دهند. ضمنا داروهایی نیز وجود دارند که می‌توانند تولید بزاق دهان را کاهش دهند. همچنین تزریق بوتاکس هم می‌‌تواند برای برخی از افراد مفید باشد.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار