بررسی اهمیت نقشآفرینی ایران در افغانستان در گفتوگوی پانا با فرازی، دیپلمات سابق؛
ایران درباره افغانستان صاحب حق و نظر است
قدرتهای بزرگ از جمله روسیه، از عدم حضور ما در اجلاس مسکو درباره افغانستان استقبال میکنند/ نباید آمریکا، چین و روسیه، به ویژه ترکیه به اهداف خود برسند و ایران غایب باشد
تهران (پانا) - دیپلمات پیشین کشورمان درخصوص اهمیت نقشآفرینی ایران در مسائل مربوط به افغانستان، گفت ایران از ابتدای تحولات افغانستان از سه دهه گذشته همواره در کنار مردم این کشور بوده و همیشه سعی کرده مشکلی از مشکلاتشان را حل کند؛ حالا که این مشکل حادتر شده چرا باید امروز شاهد حضور فعال ایران در روندهای مرتبط با کشورشان نباشند. شیعیان، هم هزارهها و تاجیکها و هم کل مردم افغانستان از ایران میخواهند، به عنوان کشوری که سابقه دوستی با افغانستان دارد در همه اجلاسها شرکت داشته باشد.
علیاکبر فرازی، دیپلمات پیشین و تحلیلگر مسائل منطقهای در گفتوگو با پانا، درخصوص برگزاری نشست چهارجانبه میان روسیه، چین، آمریکا و پاکستان درباره تحولات افغانستان در تاریخ بیستم اکتبر (فردا) و در پاسخ به سوالی پیرامون لزوم حضور ایران در همه روندهای مرتبط با مساله افغانستان، گفت: «براساس آن چه در اخبار اعلام شده است کشورهای دخیل در مساله افغانستان به زودی اجلاسی را در مسکو برگزار خواهند کرد و من امیدوارم جمهوری اسلامی ایران در سطح بالا در این اجلاس مشارکت داشته باشد، چراکه غفلت و غیبت در هر اجلاسی درخصوص مساله افغانستان حاصلی جز این ندارد که دیگران در غیاب ما اراده خودشان را به کرسی مینشانند. غفلت از اجلاسهای چندجانبه هیچگاه مورد مورد تائید نبوده و هیچ دستاوردی برای ما نداشته است.»
وی اضافه کرد: «به طور خاص در اجلاسی درباره مسأله افغانستان که به طور مستقیم با امنیت و مرزهای ما مرتبط است و کشورهای دیگر از راههای بسیار دورتر از منطقه در آن حضور پیدا میکنند، ما به عنوان صاحب حق و صاحب نظر در مساله چرا باید غایب باشیم؟؛ امیدوارم که جمهوری اسلامی ایران که در این موضوع حرف برای گفتن دارد، حضوری قوی در اجلاس مسکو داشته باشد که به طور مشخص به آینده مسائل مرزی و امنیتی ما مربوط است و باید بدانیم دیگران چه اقداماتی را در دستور کار دارند. قطعا قدرتهای بزرگ از جمله روسیه، از عدم حضور ما در این اجلاس استقبال میکنند.»
فرازی همچنین ادامه داد: «ما از ابتدای تحولات افغانستان از سه دهه گذشته همواره در کنار مردم این کشور بودیم و همیشه سعی کردهایم مشکلی از مشکلاتشان را حل کنیم حالا که این مشکل حادتر شده و مردم افغانستان به طور عام و شیعیان به طور خاص دلخوش به پشتیبانی ایران هستند، چرا باید امروز شاهد حضور فعال ما در روندهای مرتبط با کشورشان نباشند. من فکر میکنم هم شیعیان، هم هزارهها و تاجیکها و هم کل مردم افغانستان از ما میخواهند بسیار فراتر از کشورهایی که سابقه کشتار و ویرانی در کشورشان دارند، به عنوان کشوری که سابقه دوستی با افغانستان داریم در همه اجلاسها شرکت داشته باشیم و من بسیار تعجب خواهم کرد اگر ما در این اجلاس شرکت نکرده و خودمان به دست خودمان از یک حق بزرگی محروم شویم. ما خودمان هم باید پایهگذار اجلاسهای جندجانبه در تهران باشیم و رایزنی ما درخصوص مساله افغانستان باید بسیار فعال باشد تا همه کشورها و همه سازمانهای بینالمللی، ایران را درخصوص موضوع همسایه شرقی خود صاحب نظر بدانند.»
این دیپلمات پیشین همچنین در پاسخ به این سوال که «در حالیکه اماکن دیپلماتیک ایران در افغانستان فعال بوده و ارتباطات سیاسی و اقتصادی میان دو کشور برقرار است، مطرحشدن مسأله شناسایی به چه معناست»، گفت: «موضع و شعار محوری که جمهوری اسلامی ایران براساس آن حرکت میکند، تشکیل دولت فراگیر با مشارکت همه نیروها در افغانستان است. ما به این شعار معتقد و پایبند هستیم، چراکه یک گروه به تنهایی نمیتواند مشکلات این کشور را حل کند. در صورت تحقق این امر تهران قطعا مشکلی برای همکاری با دولت کابل ندارد. تحولات به قدری پرسرعت است که ما باید مراقب باشیم تا در برابر عمل انجام شده قرار نگیریم. الان به نظر میرسد همه بازیگران از جمله آمریکا، چین و روسیه و با تاکید فراوان، ترکیه تماسهای گستردهای را با طالبان در پشت پرده آغاز کردهاند و این تماسها نباید منجر به این شود که سایر کشورها به اهداف خود برسند و جمهوری اسلامی ایران غایب باشد.»
ارسال دیدگاه