سی تی اسکن منجر به سرطان میشود؟
تهران (پانا) - بیماران مبتلا به کرونا و افراد مشکوک به این بیماری، برای سنجش وضعیت درگیری ریه درخواست مکرر سی تی اسکن دارند. مسئلهای که با اعتراض وزارت بهداشت هم مواجه شده است. سخنگوی این وزارتخانه میگوید برخی بیماران اصرار دارند که یک روز در میان سی تی اسکن انجام دهند. اما متخصصان معتقدند که این سی تی اسکنهای مکرر در آینده به سرطان بلد خواهد شد.
بهگزارش آخرین خبر، طبق اعلام وزارت بهداشت، در دوره کرونا پس از تست pcr، سی تی اسکن بیشترین درخواست خدمات بیمارستانی را به خود اختصاص داده است.
محمد اکبر نژاد، هیات مدیره علوم پرتو نگاری ایران میگوید برخی افراد با کوچیکترین علائم و گاهی اوقات بدون نشانه، با وسواس بیش از اندازه درخواست انجام سی تی اسکن از قفسه سینه میکنند و افراد در حالی که میدانند انجام این اعمال میتواند به شدت خطرناک باشد باز هم مشتاق به انجام آن هستند.
طبق گفته او، کمبود کیتهای pcr درخواستهای سی تی اسکن قفسه سینه را افزایش داده است.
پزشکان معتقدند که انجام سی تی اسکن، یک هفته پس از ابتلا به کرونا و آن هم به صلاحدید پزشک ضروری است، در غیر این صورت مردم نباید معرض تشعشعات سی تی اسکن قرار بگیرند.
سی تی اسکن مکرر چه خطراتی دارد؟
محققان و متخصصان متفق القول معتقدند که قرار گرفتن افراد در معرض اشعه سی تی اسکن منجر به سرطان میشود.
شروین شکوهی، رئیس بخش عفونی بیمارستان لقمان حکیم در این رابطه میگوید: غالباً با هر سی تی اسکن به اندازه ۱۷۰ تا ۱۸۰ عکس ساده اشعه به بیمار وارد میشود، این عمل بی مورد ضررهای بی شماری مانند سرطان سینه و تیروئید را در پی دارد.
طبق اعلام محققان، سرطان سینه، سرطان ریه، سرطان تیروئید و سرطان غدد لنفاوی از شایعترین بدخیمیهای ناشی از رادیواکتیویته در بین افراد است.
علاوه بر این متخصصان برای عقیده اند که سی تی اسکن برای کودکان نیز خطرناک است.
مسعود احتشام، فوق تخصص ریه در این باره گفته که قرار گرفتن در معرض تابش زیاد اشعه ایکس برای کودکان هم خطرناک است. کودکی که چندین بار آزمایش سی تی اسکن انجام داده است بیشتر در معرض خطر ابتلا به مشکلات ناشی از تابش قرار دارد.
او پیش بینی میکند با ادامه موجهای کرونا در کشور، در سالهای آینده موجهای هولناکی از ابتلا به سرطان در کشور شکل بگیرد.
البته اعضای هیأت مدیره علوم پرتو نگاری ایران نیز این مسئله را تایید میکنند.
اکبر نژاد در این باره میگوید: انجام سی تی اسکنهای بی رویه فقط باعث میشود که دوز تجمعی اشعه تجمعی در بدن افزایش پیدا کند و در نهایت حداقل ۳ تا ۴ سال آینده با یک سونامی سرطان ناشی از سی تی اسکنهای ریه مواجه شویم.
علت افزایش بی رویه سی تی اسکن در ایران
بسیاری از پزشکان معتقدند که عدم تشخیص کرونا دلتا با تست pcr، علت اصلی شکل گیری تقاضا برای تجویز سی تی اسکن است.
در این رابطه بسیاری بیماران کرونا گفته اند که چندین بار تست pcr انجام داده اند، اما هر بار تست آنها منفی از آب در آمده است. این در حالی است که چند روز بعد درگیری ریه آنها با کووید ۱۹ به ارقام خطرناکی رسیده است. همین مسئله باعث نگرانی بیماران و افراد مشکوک به کرونا شده است.
برخی از پزشکان نیز میگویند که مشخص شدن میزان درگیری ریه در عکسهای سی تی اسکن باعث جذاب شدن این تست شده است.
در طرف مقابل برخی از متخصصان ریه نیز معتقدند که کمبود تخت بیمارستان، پزشک را مجبور به تجویز سی تی اسکن میکند. تا اولویت بستری در میان بیماران را تشخیص دهد.
با این حال به نظر میرسد با تحت پوشش بیمه قرار گرفتن تست pcr، موج تقاضا برای تجویز سی تی اسکن کاهش یابد.
ارسال دیدگاه