رئیسی: گمانهزنیها درباره کابینه دقیق نیست
دولت باید نقدپذیر باشد اما نقد باید منصفانه باشد/اشتغال، کرونا و مسکن بیش از هر چیزی ذهنم را مشغول کرده است/برنامهام این است که دیدارها غالبا تشریفاتی و صرف تبریک نباشد/ اجازه نمیدهیم روابط ناسالم ادامه پیدا کند
تهران (پانا) - سیدابراهیم رئیسی، منتخب مردم در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در اولین گفتوگوی تلویزیونی خود مهمان برنامه بدون تعارف شد.
متن کامل گفتوگوی برنامه بدون تعارف با سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری منتخب مردم به شرح زیر است:
سعادت داریم که این قسمت از برنامه بدون تعارف را از حرم مطهر امام رضا علیه السلام تقدیم شما کنیم و قرار است گفتگو کنیم با میهمانی بسیار ویژه. حاج آقا سلام عرض میکنم خدمت شما خیلی متشکرم که فرصت گذاشتید باز هم در برنامه بدون تعارف خدمت حضرتعالی باشیم.
سلام علیکم، سلام به شما و به همه همکارانتون و بینندگان بسیار عزیز و گرامی.
جای بسیار عزیزی قرار داریم و با حضرتعالی گفتگو میکنیم، چی شد که به عنوان رئیسجمهور منتخب ملت ایران اولین سفر رو مشهد مقدس انتخاب کردید؟
من زندگیم را مرهون امام رضا علیه السلام میدانم از کودکی و نوجوانی که مشهد مقدس بودم و وقتی که رفتم قم در دوران مسئولیتهای مختلف همواره ارتباطم را با وجود مقدس حضرت رضا علیه السلام ارتباطی بسیار سازنده میدیدم. در همه شئون زندگیم و در این دوران هم معتقد بودم که قبل از هر اقدامی خدمت امام رضا علیه السلام برسم و از ایشان تشکر کنم و مدد بخواهم برای حرکت آینده در جهت خدمت به مردم ان شاء الله.
حضرتعالی اهل مشهد هستید؟
بله.
تا چند سالگی مشهد زندگی میکردید؟
تا تقریبا ۱۴ سالگی مشهد بودم.
چندمین فرزند خانوادهای؟
من سومین فرزند خانواده.
پدر حضرتعالی چه شغلی داشتند؟
ایشان هم روحانی بودند در کسوت روحانیت و خدمت به دین بودند پنج ساله بودم که مرحوم شدند.
دوران جوانی و نوجوانی چطور گذشت؟ سخت بود؟
بالاخره از جهت اقتصادی چون پدر نداشتیم زندگی خاصی داشتیم اما دوران طلبگی فضای روحانی و معنوی خوبی اساتید ما و دوستانی که همراه ما بودند داشتند لذا جبران بعضی از کمبودهای اقتصادی را صفای دوران طلبگی آن طلبگی جبران کرد.
شما کار هم میکردید؟
سه ماه تعطیلی کار میکردم، بعضی از ایام دیگر هم کار میکردم. در کنار درس چه دورانی که طلبه بودم و چه حتی در دوران مدرسه ابتدایی هم گاهی کاری که در حدی که بچهای در این سنین ازش بربیاید هیچ زمانی یادم نمیآید که در دورانی که نوجوان بودم همراه با درس بدون کار باشم.
الان مادر گرامی در مشهد زندگی میکنند؟
بله، مشهد هستند
محله اعیان نشین مشهد؟
نخیر، جزو محله های اعیان نشین نیست.
چقدر کمک کرد به شما دورانی که در آستان امام رضا علیه السلام بودید که با دغدغه های مردم آشنا بشید؟
من در آستان قدس یک مفهومی را اینجا در دوران تحول در آستان قدس مطرح کردم، این هم باز به برکت خود حضرت رضا علیهالسلام بود؛ اون توسعه مفهوم خدمت، خادم و مخدوم بود با نگاه به اینکه نیازمندانی اطراف حضرت رضا علیه السلام هستند و اینها میآیند در خانه امام رضا علیه السلام گرفتاریهایی دارند. هرچه از این گرفتاریها را ما بتوانیم به نام امام رضا علیهالسلام حل کنیم حتما مورد رضای حضرت رضا علیه السلام است. الان هم به نظرم میرسد که باید با درد مردم آشنا شد و باید در کنار مردم بود و این برای من یک نعمتی است که همواره با مردم باشم هم در مردم باشم و هم اطلاع داشته باشم از کار مردم و بنا دارم این ارتباط با مردم را ان شاء الله محدود نکنم. به نظرم میشود جمع کرد بین هم نظراتی که دوستان حفاظتی دارند و هم بین ارتباط با مردم این دو تا را و باید با هم جمع کرد.
همین را میخواستم خدمت حضرتعالی بگویم، تیم حفاظتی شما انصافا چون ما دیدیم خیلی تعامل دارند و راه میآیند چه با مردم چه با رسانهها، میخواهم بدانم الان هم که در این جایگاه ریاست جمهوری قرار میگیرید این تعامل هست؟ یعنی شما همچنان در بین مردم خواهید بود؟
باید اتفاق بیفتد، چون خواست من از دوستانی که به آنها زحمت میدهیم به عنوان حفاظت همواره این بوده که ضمن این که کار حفاظت را انجام میدهند باید کاری انجام بدهید که حتما ما رابطه مان با مردم محدود نشود چون به این ارتباط من نیازم دارم یعنی برای فهم مسایل از کف بازار, از کف خیابان، از کف جامعه، وقتی میگن شنیدن کی بود مانند دیدن یعنی همین. یعنی این ارتباط را من برای خودم نه به عنوان یک مسئول بلکه برای بسیاری از مدیران ضروری میدانم.
میخواهم بدونم مردم این رفتار و منش شما را تغییری در آن نمی بینند؟
ان شاء الله بنایم بر این است که تغییر نکند اصلا با روحیه من نمیسازد.
در این چند شبی که از انتخاب شما می گذرد بیشتر به چه چیز فکر کردید؟ دغدغه شما چی بود؟
بیش از همه چیز مساله اشتغال ذهن من را خیلی مشغول کرده است، موضوع کرونا که مردم مبتلا به آن هستند ذهنم را مشغول کرده و مساله ای که هم به مردم وعده دادم و هم امکانش را در کشور می بینیم مساله مسکن رو اما یک چیزی که از همه اینها مهمتره و اینها را میتونه حل کنه و اگه اون حل نشه اینها حل نمیشه نظام اداری سالمه ساز و کار نظام اداری سالم از دغدغه های جدی من است.
حاج آقا شاید خیلیها از شما توقع معجزه دارند که خیلی از مشکلات معیشتی، اقتصادی در همین چند ماه ابتدایی که دولت را تحویل میگیرید حل شود. چه صحبتی با مردم دارید.
بعضی از اقدامات زمانبر است، خود مردم عزیز ما توجه دارند و بحمدالله آگاه هستند. چیزی که باید بدانند این است که من و همکارانم تلاش شبانه روزیمان را خواهیم کرد برای اینکه زمینه رفع مشکل بیکاری را فراهم کنیم و اشتغال ایجاد کنیم یا مساله مسکن را کلید بزنیم. این هم خب زمان میبرد. امیدواریم ان شاء الله مثل زمان برخی از موارد که مردم را ناامید میکند نباشد بلکه بسیار زودتر از آنچه که فکر میکنیم به نتیجه برسیم. این تصور هم بیجا نیست چون وقتی انسان انگیزهاش را داشته باشد، برنامه هم داشته باشد، نیروی جوان کارآمد هم در کنارش باشد انجام این کارها کار سختی نیست.
این روزها چهره های مختلف چقدر درخواست ملاقات با حضرتعالی دارند؟
مسئولان مختلف درخواست ملاقات دادهاند اما من سعی میکنم ملاقاتهایم صرف ملاقات تبریک نباشد چون چیزی ازش برای مردم برنمیآید. باید نشست ما با هر کسی یک ثمرهای برای دولت آینده باشد لذا من ملاقاتهایم را تبدیل کردم به یک نشست کاری یعنی اگر آقایان مسئولین میآیند پهلوی من، من خدمتشون میرسم شروع میکنیم یه بحثهایی که باهم چگونه میتوانیم همکاری کنیم. تقریبا بدون استثنا هر ملاقاتی تا به حالا بوده و بعد از این هم برنامه بگذاریم تبدیلش کردم به یک نشست کاری که ازش یک نوعی از همکاری فیمابین ما و اون دستگاه مربوطه یا اگر نه آقایان وزرا دیداری دارند یک گزارشی از عملکرد بدهند و یک پیشنهاداتی بدهند که در مجموعهشان چه کارهایی باید انجام بشود؟ چه کارهایی قصد داشتند بکنند و موفق نشدند و برای چه موفق نشدند، در وزارتخانه انجام بشود. یعنی برود به طرف یک دیدار کاملا کاری. برنامهام این است که دیدارها غالبا تشریفاتی و صرف تبریک نباشد. آقایان محبت دارند تبریکات را گفتن به نظرم مردم از ما توقع دارند که نشستها نشست کاری باشد.
گمانهزنیهایی هم می شود درباره کسانی که قرار است با شما همکاری کنند؟
گمانهزنیهایی که در رسانهها میشود دقیق نیست و من خواهش میکنم دوستان به خودشان زحمت ندهند اگر پیشنهادی دارند حتما ما را مطلع کنند, ما سامانهای ایجاد و شاخصههای را اعلام میکنیم. در آنجا همه نخبگان، صاحب نظران، دغدغه مندان مردم، انقلاب، پیشنهادات و نظراتشان را بدهند ما به نظرات مردم احترام میگذاریم. گروهها و تشکلهای سیاسی هر کس که پیشنهادی دارد بدهد اما این که گمانهزنی کنند که آقای ... یا چه کسی، هم این که او اسمش مطرح شود و چیزی اتفاق نیافتد، بعدا موجب مشکل شود به نظرم به جای این گمانهزنیها پیشنهاد درستی بدهند.
قرار است همه مدیران از رده بالا تا به پایین در کشور عوض شوند؟
ما بنا را بر این گذاشتیم که با همه عزیزان که در جای جای دولت مشغول به کار هستند به شرط توجه داشتن به دغدغه هایی که این دولت دارد، شرط همکاری با دولت قبول داشتن من نیست، کسی که کرامت مردم را حفظ کند، به دغدغه های مردم توجه کند، گره گشایی از کار مردم بکند، می تواند همکار این دولت باشد. من عقیده دارم به شایسته سالاری، معتقدم شایستگی امر مهمی است و شایسته سالاری هم محور کار ما خواهد بود. این که احیانا شخص در چه گروه و جناح و سلیقه است چه گروه سیاسی، این مورد توجه ما نخواهد بود. یعنی چند تا شاخصه مهم در کار کردن دارم، یک کارآمدی، دو فسادستیزی، روحیه انقلابی، مردمی بودن و اینها مسایلی است که میشود با یک مسئول و مدیری کار کرد و کسانی که این شرایط را داشته باشند حتما همکار ما خواهند بود ان شاء الله.
از بستگان و نزدیکان چقدر استفاده می کنید؟ اصلا این کار را قبول می کنید؟
بستگان و نزدیکان من که الان هم در دستگاه قضایی هستم به هیچ عنوان دخالت در کار من نمیکنند. تاکید من این بوده، ارتباط با من از طریق اقوام و خویشان نیست، ارتباط با من از طریق سامانههایی است که آدرسش در اختیار مردم قرار خواهد گرفت، که مردم بتوانند با من حرفهایشان را بزنند، یک جاهایی هم که با مردم نشست داریم، همین طور در ایام انتخابات من نشستهایی با مردم داشتم که این نشستها کمتر کسی که کاندیداست داشته باشد، مثلا من به دانشگاه تهران رفتم و نشست دانشجویی داشتم، این نشست ها را حتما بعد از این که دولت کارش راه بیافتد ما باید ادامه بدهیم. برای این که ما باید در جریان دیدگاه های مردم قرار بگیریم، این کار را هم ما بنا داریم هم در دولت برای کار با بدنه دولت و هم ارتباط با مردم انشاء الله ادامه بدهیم.
حاج آقا شما اهل کار سفارشی هستید؟
اگر توصیه به حق است، کسی نامهای مینویسد، یا کسی میگوید، توصیه به حق میکند و توصیه به حق این است که این جا دارد حقی ضایع میشود، یا یک حقی داده نمیشود، این جا توصیه به حق است. تواصی به حق اشکال ندارد، اما اگر کسی بخواهد حقی را باطل کند، باطل را حق کند، ظلمی شود، پارتی بازی کند، روابط ناسالمی را برقرار کند، بخواهد دنبال رانت و رانتخواری و ارتباطات ناسالم باشد، حتما باید جلویاش گرفته شود و من نه خودم، باید همه دولت جلوی هر رابطه ناسالمی حساس شود، اونی که وضعیت را به صورتی که الان هست کشانده که مردم ناراضیاند، روابط ناسالم است، روابط ناسالم باید جلویاش گرفته شود، هر کس در هر جایی که هست باید این روابط ناسالم را سد کند، به هیچ وجه اجازه نمیدهیم این روابط ادامه پیدا کند.
در قوه قضاییه حرفتان این بود که خط قرمزی نداریم، این جا در دولت هم همین طور است؟
در دولت هم همین طور است، من در همه سطوح به همکارانم به صورت روشن و شفاف خواهم گفت این جا شرط همکاری، کار است و کار است و کار.
حاج آقا در این چند سال اخیر به خصوص اوقات فراغت شما داشتید؟
یادم نیست، مرخصی، اوقات فراغت، این ها در ذهنم خیلی نیست، نه در ایام اخیر، ایام قبلش هم همین طور است.
فکر کنم در جایگاه ریاستجمهوری نوههایتان، پدربزرگ شان را نتوانند خیلی زود به زود ببینند با این تعاریفی که داشتید؟
انشاء الله که من بتوانم هم به کارم برسم و هم احوال آن ها را بپرسم.
یاد تصویر حضرتعالی و حاج قاسم افتادم، در حرم امام رضا (ع) اگر صلاح می دانید آن خاطره را بگویید.
خدا رحمت کند حاج قاسم را، هر وقت که به مشهد مشرف میشد خدمتشان میرسیدم و از نزدیک با ایشان صحبت میکردم، درباره مسایل مختلفی صحبت می کردیم. یک بار ایشان مشرف شدند خدمت حضرت رضا(ع)، مراسم غبارروبی بود و من دوست داشتم که ایشان در مراسم غبارروبی باشد، حاج قاسم هم بیرون از ضریح مطهر در کنار همه مردم ایستاده بودند، یعنی مردم که منظور همان خدام حضرت که حالی پیدا کرده بودند ایستاده بودند، ایشان هم همین طور، من نگاه کردم از شبکههای ضریح مطهر، دیدم که حاج قاسم خیلی گریه میکند و حالی دارد، به دوستان گفتم که حاج قاسم را بگویید به داخل ضریح مطهر بیاید، این کاری که من کردم خیلی مرسوم نبود در مشهد، یعنی خیلی که نه، اصلا مرسوم نبود، چون طبیعتا حاج قاسم مهمان بود و در مراسم قرار بود شرکت کند، نه این که بیاید در ضریح مطهر، ولی من گفتم بیاید در ضریح مطهر، حسم هم این بود که ایشان نقشی که در دفاع از حرم اهل بیت داشته است، در سوریه و در جای جای این منطقه، نقشش، نقش بسیار برجسته بوده، خادم حضرت است و خادم برجسته حضرت است، چرا نتواند به داخل ضریح بیاید، آمد به داخل ضریح و حالی داشت، صفایی داشت، قبر مطهر حضرت رضا(ع)، تصاویرش هم الان موجود است و من تصورم این است که همان جایی که به یاد یاران شهیدش افتاده بود و هم خیلی از حضرت امام رضا (ع) شهادت را میخواست همان جا بود، یعنی همان زیارت بود.
حاج آقا در قوه قضاییه شما روند تحولی را آغاز کردید، که همه میدانند اتفاقات خیلی خوبی افتاد، حالا با حضور شما در دولت، این روند تحولی ادامه پیدا میکند یا متوقف میشود؟
ببینید سند تحولی که ایجاد شده، حتما سندی نیست که متکی به من باشد، حتما ریل گذاری که شده این ریل گذاری حتما توسط عزیزان بعد از بنده ادامه پیدا خواهد کرد، حتما انشاء الله. منتها این سند، سندی نیست که بخواهد بندی به آن اضافه نشود، چرا، هر سندی باید در حال ارتقا باشد، ریلی که ما قرار دادیم در ارتباط با سند تحول، به نظرم می رسد که عزیزان بعد از ما نیز ادامه خواهند داد.
من وظیفه است که یک بار دیگر از شما تشکر کنم، می دانم که در این سفر فشرده که داشتید، وقت گذاشتید و خیلی ممنونم و میخواهم که در پایان برنامه بدون تعارفترین جملهتان را ملت بزرگ ایران هر چی صلاح هست، بفرمایید.
مردم عزیزمان بدانند که ما به لطف خداوند متعال اراده کردیم که مشکلاتی که مردم با آن درگیرند، انشاء الله حل کنیم، اما حتما به دولت باید کمک کنید، بنای دولت این است که بهترین سخنها و بهترین آن چه که باید برای مردم اتفاق بیافتد جزو برنامههای ماست. انشاء الله در جهت تحقق شکل گرفتن ایرانی قوی همه دست به دست هم بدهیم انشاء الله.
حاج آقا توصیهای برای خبرنگارها، ما خبریها، بچههایی که کار رسانه میکنند ندارید؟ ما اجازه دارند نقد منصفانه داشته باشند از دولت؟
بله، اگر دولت نقد را نپذیرد، به خودش جفا کرده و نهایتا جفای به مردم است، باید حتما نقد و نقدپذیری باشد منتهاش طبیعتا باید نقد منصفانه باشد، همراه با انصاف و اطلاع باشد، اما نقد و نقدپذیری جزو برنامههای عدالت مردمی خواهد بود.
پس بیست و سی را پیگیری می کنید؟
بله بیست و سی را میبینیم و فرمایشات شما را هم میبینیم، بدون تعارف جزو برنامههایی است که من میبینم.
خیلی ممنون.
ارسال دیدگاه