خط تولید گیاهان دارویی در اردبیل تقویت میشود
اردبیل(پانا) - رئیس جهاد دانشگاهی اردبیل اعلام کرد این واحد دانشگاهی دنبال ایجاد خط تولید گیاهان دارویی از کشت تا فرآوری است تا بتواند با این کار در راستای توسعه علمی و اقتصادی استان گام بردارد.
به گزارش جهاد دانشگاهی اردبیل، مهران اوچی اردبیلی، رئیس جهاد دانشگاهی استان در جلسه شورای داوری مرکز نوآوری و شتابدهی جهاد دانشگاهی استان تصریح کرد: ایجاد مزرعه گیاهان دارویی با هدف تغییر الگوی کشت در سال ۱۳۸۸ توسط جهاد دانشگاهی راهاندازی شد و در ادامه با راهاندازی آزمایشگاههای کشت بافت و تحقیقات کشاورزی به راهاندازی مرکز رشد فناوری گیاهان دارویی منجر شد که هماکنون ۱۹ واحد فناور در آن مستقر و از حمایتهای آن برخوردار هستند.
او گفت: این مرکز بر اساس تفاهمنامه همکاری جهاد دانشگاهی و وزارت ورزش و جوانان با هدف کم به هدایت و تجاریسازی ایدههای جوانان با موضوع گیاهان دارویی و گردشگری ایجاد شده است.
رئیس جهاد دانشگاهی استان افزود: این مرکز امکان ارائه نظر و پیشنهاد در حوزه گردشگری و گیاهان دارویی استان اردبیل با توجه به پتانسیلهای موجود را برای جوانان فراهم کرده و تلاش دارد با هدایت و حمایت از آنان زمینه عملیاتی شدن طرحها را فراهم کند.
اوچی اردبیلی، گیاهان دارویی را یکی از پتانسیلهای استان برای توسعه همهجانبه اقتصادی و گردشگری دانست و گفت: جلب مشارکت روستاییان و شبکهسازی فعالان این عرصه به توسعه بخش کشت، تولید و فرآوری این گیاهان و همچنین حفظ و صیانت از منابع طبیعی میانجامد.
او مکانیزه نبودن و انجام بیشتر امور به صورت دستی را عامل اصلی هزینههای زیاد کشت و تولید گیاهان دارویی و عدم شناخت بازار، نبود بذر و نهال موردنیاز، آلودگی محصولات به سموم شیمیایی و عدم توجه به صنایع تبدیلی از مشکلات موجود در این عرصه ذکر کرد.
رئیس جهاد دانشگاهی استان با بیان اینکه ماهیت فعالیت جهاد دانشگاهی، دانشجویی است، اظهار کرد: این نهاد انقلابی به عنوان پل ارتباطی بین صنعت و دانشگاه، قشر جوان تحصیلکرده را برای نقشآفرینی در پیشبرد اهداف جامعه راهنمایی میکند.
اوچی اردبیلی با ارائه گزارشی از روند آغاز به کار مرکز نوآوری و شتابدهی استان اردبیل افزود: این مرکز فضای مناسبی برای تبیین ایدهها و بهرهمندی از مشاوره صاحبان امر فراهم کرده است که جوانان میتوانند از امکانات ایجاد شده در این مرکز بهرهمند شوند.
او همچنین به اجرای بازنگری طرح جامع گردشگری استان اردبیل اشاره کرد و گفت: جهاد دانشگاهی در این طرح علاوه بر آسیبشناسی طرح جامع گردشگری استان، بهروزرسانی آمار و اطلاعات حوزه گردشگری، تهیه نقشه از تمام ظرفیتهای طبیعی و تاریخی استان، ارائه برنامههای عملیاتی برای پروژههای شاخص استان بویژه کمربند طلایی سبلان، آینده پژوهی برای ترسیم افق ۲۰ ساله گردشگری استان، ساماندهی گردشگری الکترونیک و برندسازی و اتصال به بازارهای بینالمللی، نگاه ویژهای به بخشهای گردشگری نوین چون گردشگری ورزشی، مذهبی و گردشگری سلامت دارد.
گفتنی است، شرایط اقلیمی و آب و هوایی استان اردبیل بویژه اراضی مستعد خلخال، گیوی، مشگینشهر و نمین مناسب برای کشت و پرورش انواع گیاهان دارویی است.
چند سال پیش کلکسیون گیاهان دارویی شمال غرب کشور پس از تصویب در ستاد توسعه گیاهان دارویی کشور در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی سامیان اردبیل راهاندازی و ۱۲۸ گونه گیاه دارویی اعم از بومی، غیربومی، زراعی و طبیعی از مناطق مختلف در این کلکسیون جمعآوری و کشت شد.
گونههای کشت شده شامل ۹۰ جنس و ۳۵ تیره شامل خانواده نعناعیان، چتریان و کاسنیان و بیشتر علفی، یک ساله، چند ساله و دائمی بوده و در نظر است در سال آینده انواع گونههای درختی و درختچهای نیز به مجموعه کلکسیون گیاهان دارویی اضافه شود.
از عمدهترین انواع گیاهان دارویی در استان اردبیل بابونه است که به ارتفاع ۲۰ تا ۴۰ سانتیمتر به صورت خودرو در مزارع، دشتها، باغها و بیشتر در منطقه جنگلی فندقلو نمین میروید.
مساحت منطقه فندقلو حدود ۱۶ هزار هکتار است که بیش از چهار هزار هکتار آن تحت پوشش عرصههای جنگلی قرار دارد و بقیه را مراتع تشکیل میدهد.
در مجموع ۱۹ گونه جنگلی متعلق به ۸ تیره و ۱۷ جنس در این منطقه شناسایی شدهاند که از بین انواع شناسایی شده گونههای نادری نظیر فندق، ممرز، راش، بلوط، بلند مازو و بیدمشک وجود دارد که به ارزش منطقه میافزاید.
ارسال دیدگاه