بررسی تاثیرات نرخ ارز بر قیمت کالاها:
واکنش کند بازارها به کاهش نرخ ارز
تهران (پانا) - یکی از مهمترین انتظارات مردم در زمان کاهش قیمت ارز آن است که قیمت کالاها نیز متناسب با کاهش نرخ ارز ارزان شود اما تجربه نشان میدهد بازار نسبت به افزایش نرخ ارز واکنشهای بسیار سریعتری دارد.
ناهید شمشیری - کارشناسان معتقدند با کاهش نرخ ارز نباید انتظار داشت قیمتها در بازارهای دیگر هم به سرعت کاهش یابد چرا که این موضوع نیاز به زمان و به ثبات رسیدن بازار ارز دارد.
به عقیده صاحبنظران در اقتصاد دولتی ایران، بازار کارکردهای واقعی خود را ندارد. در چنین اقتصادی به دلیل مداخلات داخلی انگیزه از بخش خصوصی گرفته میشود چرا که هم تناسب قیمتها بر هم میریزد و دیگر آنکه قدرت برنامهریزی و برآورد از فعالان اقتصادی گرفته میشود.
ذبیحالله اعظمی ساردویی، عضو کمیسیون کشاورزی مجلس در گفت وگو با پانا در پاسخ به این پرسش که کاهش نرخ ارزها میتواند منجر به کاهش قیمت کالاها شود، اظهار کرد: «در شرایطی که یکی از دلایل افزایش قیمتها نوسانهای نرخ ارز بوده است باید به طور طبیعی در روند کاهش نرخ ارزها نیز شاهد کاهش تدریجی بسیاری از کالاها و خدمات باشیم.»
اعظمی ساردویی با بیان اینکه کاهش نرخ ارز هم در واردات و هم در تولید کالاهای صادراتی موثر است، عنوان کرد: «زیرساختها در کشور باید بهبود یابند و از فرصت کاهش نرخ ارز بهره لازم برده شود. کاهش نرخ ارز نباید بهانهای برای افزایش واردات به کشور شود و زمینه ضربه به تولیدات ملی را فراهم کند.»
عضو کمیسیون کشاورزی افزود: «به کاهش نرخ ارز خوش بین هستم اما اگر مدیریت نشود به طور قطع میتواند آثار زیانباری نیز داشته باشد.»
نرخ ارز هنوز هم حبابی است
حسن نوروزی، نائب رئیس کمیسیون قضایی مجلس نیز به پانا گفت: «نرخ واقعی ارز در کشور قیمتهای کنونی نیست و نرخ ان اکنون حبابی است و کاهشهای اخیر چند روزه را نمیتوان به معنای تخلیه حباب ارز تلقی کرد.»
وی خاطرنشان کرد: «افزایش قیمت کالاها متناسب با نرخ ارز نیست و نوسانهای نرخ ارز متاسفانه بهانهای برای افزایش افسار گسیخته کالاها شده است. در شرایطی که افزایش قیمت کالاها تناسبی با نرخ ارز نداشته است نمیتوان این انتظار را نیز داشت که کاهش قیمت ارز منجر به کاهش قیمتها در بازار کالا و خدمات شود.»
نوروزی در پاسخ به این پرسش که چرا اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی منجر به جلوگیری از افزایش کالاهایی که این ارز به بهانه تعادل بخشی به نرخ انها تخصیص یافته نشده است، تصریح کرد: «اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی یک بار و برای همیشه باید متوقف شود به این دلیل که تاثیری در کنترل قیمتها نداشته و تنها محلی برای رانت شده است.»
کارشناسان تاکید دارند آنچه شرایط اقتصادی، بازارها و تولید را برای فعالان اقتصادی قابل پیشبینی میکند ثبات در نرخ ارز است و نوسانهای کاهشی و افزایشی آن برنامهریزیهای صادرات و واردات و تولید را بر هم میزند.
ارسال دیدگاه