سیمین کاظمی*
تهدید همیشگی کرونا
امواج، رنگها و تبار ویروس کرونا اکنون با ادبیات و زندگی روزمره درآمیخته است. حالا صحبت از موجهای جدیدی از فراگیر شدن ابتلا به بیماری است و موج چهارم تمام نشده، خبر از موج پنجم میرسد که احتمالاً با تبار دیگری از ویروس به اوج خواهد رسید.
همهگیریای که ابتدا از چین آغاز و عامل بیماری با تبار چینیاش شناخته شد و در موج چهارم با ویروس جهشیافته انگلیسی به اوج رسید، اکنون انواع آفریقایی، هندی و هیبرید هندی-کالیفرنیاییاش حاملان تهدید جدیدی از آن هستند که چند و چونش ناشناخته است. از طرف دیگر، تلوّن شهرها از آبی و زرد به نارنجی و قرمز و بالعکس، حکایت از ناپایداری وضعیت شیوع بیماری دارد که در هر زمانی بخشی از کشور با وضعیت پرخطر و بخش دیگری نسبتاً کمخطر شناخته میشود و ویژگی عمده این وضعیت موقتی و بیثبات بودنش است با این پیام واضح که همهگیری کنترل نمیشود، بلکه شدتش در زمان و مکانهای مختلف کم و زیاد میشود.
در حالی که امواج، رنگها و تبار ویروس، ابزاری برای توصیف وضعیت از نظر سیاستگذاران بهداشتی است و دلالتی بر کنترل همهگیری ندارد؛ اما به نظر میرسد تفسیر رنگ و موجهای همهگیری در ذهن عموم، شامل جامعه و مسئولان به شیوهای دیگر صورت میگیرد که این شیوه متفاوت درک و تفسیر میتواند خطر گسترش همهگیری را افزایش دهد. مروری بر یک سال گذاشته نشان میدهد که هرگاه در سراشیب یک موج قرار گرفتهایم و شهرها از وضعیت پرخطر خارج شدهاند، تهدید بیماری دستکم گرفته شده و تمایل برای عادی نشان دادن وضعیت و کنترل شده فرض کردن همهگیری فزونی یافته است. با فروکش کردن هر موج هشدارها کم میشود، محدودیتهای نیمبند برداشته میشود و در این بیاعتنایی خطرساز، به ناگهان موج دیگری از همهگیری جامعه و نظام سلامت را غافلگیر میکند؛ غافلگیریای از آن دست که در موج چهارم بیمارستانها گنجایش خیل بیماران را نداشتند و کار به برپایی بیمارستان صحرایی و طرح درمان در منزل به عنوان چاره این وضعیت دشوار کشید.
این تجربه چند بار تکرار شده و چون آزموده را آزمودن خطاست، انتظار میرود دیگر خطاهای گذشته تکرار نشود و برای پیشگیری از گسترش همهگیری و کنترل وضعیت، با درس گرفتن از تجربیات دشوار و تلخ پیشین، تدابیر جدی و مؤثرتری اندیشیده شود. تدابیری که ضمن آن این باور در ذهن جامعه و مسئولان اصلاح شود که کاهش موارد تشخیص داده شده به معنی کنترل همهگیری نیست و تهدید بیماری همواره وجود دارد و هر بیاعتنایی و مسامحهای به بدتر شدن وضعیت میانجامد. وضعیتی که تاکنون حاصلش جامعهای با دو میلیون و ششصد هزار نفر مبتلا و هفتاد و چهار هزار نفر جانباخته است، و سوگوار و مضطرب چشم به آیندهای غیرقابل پیشبینی دوخته است. جامعهای که ویروسهای جدید، زودتر از سهم واکسن گریبانگیرش میشود، دستکم نباید فریفته رنگبندی موقتی و فرونشستن امواج همهگیری شود. واقعیت موجود این است که تهدید کرونا در کمین ماست و تغییر رنگها از این تهدید نمیکاهد. بنابراین لازم است برنامههای کنترل و پیشگیری از همهگیری کووید تا اعلام رسمی پایان پاندمی کرونا با دقت و وسواس اجرا و پیگیری شوند.
مسلماً آنچه در بهبود اوضاع و نجات جامعه از وضعیت پرخطر و ناپایدار کنونی تعیینکننده است، واکسیناسیون همگانی و سریع است بهطوری که همه گروهها شامل پرخطر و کمخطر به واکسن مطمئن و مؤثر و رایگان دسترسی پیدا کنند؛ از این رو لازم است برای پایان دادن به همهگیری مرگبار کرونا، این مطالبه عمومی با جدیت دنبال شود.
*جامعهشناس
منبع: ایران
ارسال دیدگاه