غلامرضا ظریفیان*
تلاش برای زمینگیر کردن تنشزدایی
انتشار فایل صوتی مصاحبه اسفندماه آقای ظریف در روزهای اخیر بخش عمده توجهات در فضای سیاسی را متوجه خود کرده. در این فضا سطح تنش در داخل کشور دچار تغییراتی شده که طبیعتاً تأثیرات بسیار جدی به دنبال خواهد داشت.
در یک تحلیل کلی میتوان گفت مجموعه نشانهها و شواهد حول این موضوع نشان میدهد که هدف اصلی از انتشار این فایل صوتی، منحرف کردن مسیر منطقی تدبیر مسائل در برهه زمانی فعلی است. این مسائل را هم میشود بهطور کلی در دو سرفصل کلی قرار داد؛ یکی مسأله دور جدید مذاکرات هستهای در وین و دیگری تحولات ناظر به انتخابات ریاست جمهوری. اینکه در داخل کشور چه نیروها و افرادی با چه اهدافی اقدام به ارسال این فایل صوتی کردهاند معلوم نیست، اما از خط و ربط رسانه منتشر کننده آن میتوان اینگونه برداشت کرد که زمینگیر کردن مسیر تنشزدایی فعلی در حوزه هستهای مرکز اصلی اهداف این کار قرار دارد. چه اینکه وابستگی این رسانه به عربستان سعودی و در ادامه مخالفت سرسختانه همیشگی سعودیها با احیای برجام اظهر منالشمس است. بدیهی است این مجموعه نه تنها نظر مثبتی درباره مسائل ناظر به وحدت ملی ما ندارد، بلکه همواره در پی ایجاد تنش در این حوزه نیز بوده است. از سوابق افشا شده هم روشن گشته که فقط در یک فقره اقدام در دوران مذاکرات برجام، دخالت عربستان سعودی انجام توافق را حدود ۶ ماه به تأخیر انداخته است. حواشی فایل صوتی یاد شده و فضای تند ایجاد شده پس از آن در دو سطح مهم، دوقطبیهایی را در کشور تشدید کرده است؛ یکی سطح حاکمیتی و دیگری سطح اجتماعی. ایجاد دوقطبی کاذب دیپلماسی-میدان و باور کردن آن پیش از هر چیز در سطح حاکمیتی فرایندهای تصمیمگیری ما را دچار اختلال جدی میکند و این بهترین فرصت برای گرفتن امتیاز توسط طرفهای خارجی یا میدان گرفتن آنها برای ضربه زدن به ما است.
در سطح دیگر بازتاب همین دوقطبی در سطح جامعه به شکل میدان دادن به یک رودررویی اجتماعی است که ما را از مسأله مهم وفاق ملی غافل میکند. چنین وضعیتی بهترین موقعیت برای تحمیل خواستههای طرف مقابل در مذاکرات وین به ما یا حتی به شکست کشاندن این روندی است که با نظر کلیت نظام آغاز شده است. جدای از این قطعاً ایجاد چنین فضایی ناظر به تحول انتخاباتی پیش روی کشور هم هست.
قطعاً خیلیها به دنبال این هستند که رودر روییهای ناشی از این رقابت به سمت تنش و دوقطبیهای پایدار بروند. بهشکلی که پایان انتخابات تازه آغاز تشدید این فضای رویارویی باشد. چنین وضعیتی هم فارغ از اینکه در مذاکرات وین چه نتیجهای حاصل شود یا اینکه چه کسی توسط مردم از صندوق رأی بیرون خواهد آمد،به طور مشخص موقعیتی است برای سوختن فرصتهای کشورمان خصوصاً در رقابت با رقبای خارجی.
با این تفاسیر باید به اهداف انتشار این فایل صوتی و تبعات آن با دیده شک و تردید جدی نگریست. مضافاً اینکه اگر با رعایت انصاف به این گفتوگو دقت کنیم، بجز برخی نقدها و نظرهای شخصی که قطعاً حق و شأن وزیر امور خارجه کشور است، رد و نشانی از برخی مطالب نادرستی که منتقدان به ایشان میدهند وجود ندارد. به عبارتی مشهود است که بسیاری از این قضاوتها یک نوع بزرگنمایی است که به احتمال زیاد متأثر از دعواهای سیاسی رخ میدهد. اتفاقی که شاید بتواند زمینه برخی توفیقهای جناحی و انتخاباتی باشد اما قطعاً ضربه به منافع ملی از طریق تضعیف کارگزاران مستقر نظام است.
*عضو شورای مرکزی انجمن اسلامی مدرسین
منبع: ایران
ارسال دیدگاه