یک روانشناس در گفتوگو با پانا پاسخ داد
اضطراب در هر دوره سنی کودکان چه تفاوتهایی دارد؟
کرج (پانا) - ترس و اضطراب در هر مرحله ای از رشد و تکامل کودکان امری مشترک است و همین اشتراک نشان دهنده طبیعی بودن آن در کودکان است، اما در مواقعی باید نسبت به این ترس و اضطراب در کودکان توسط والدین توجه شده و از آن پیشگیری کرد.
مریم شکوری، روانشناس ارشد بالینی در استان البرز در گفتوگو با پانا از علل ایجاد اضطراب در کودکان و راهکارهایی برای پیشگیری و کمتر شدن آن مواردی را بیان کرد.
وی در رابطه با تفاوت ترس ها و اضطراب ها عنوان کرد: «ترس منبع مشخصی دارد، گاهی اوقات ترس از بلندی، ترس از یک حیوان و یا یک شیء وجود دارد. اما در اضطراب منبع مشخصی وجود ندارد و احساس نگرانی از آینده را داریم.»
این کارشناس روانشناسی تصریح کرد: «ترس و اضطراب در کودکان امری طبیعی و مشترک است و این اشتراک نشان دهنده طبیعی بودن آن است. به عنوان مثال کودکان و نوزادان زیر ۲ سال، ترس از جدایی والدین، صداهای بلند، افراد غریبه و ناشناس و برخی اسباببازی ها را نیز دارند. در کودکان ۵ یا ۶ سال، ترس از گم شدن، مرگ، بیماری و تاریکی نیز وجود دارد.»
این مشاور در ادامه اضافه کرد: «با بزرگتر شدن کودکان و رسیدن به سن ۷ تا ۱۲ سال، آنها ترس از عملکرد در مدرسه، اضطراب اجتماعی، ارتفاع، تاریکی و ... را تجربه میکنند که این به مرور موجب اضطراب آنها خواهد شد.»
شکوری خاطرنشان کرد: «ترس ها در همه سنین یکسان نیستند و به مرور و با بزرگتر شدن فرزندان ترس و اضطراب به شکلی دیگر ظاهر می شود.»
وی در رابطه با ترس ها و اضطراب های نامتناسب با سن کودکان اشاره کرد و گفت: «مسئله ای که موجب نگرانی و اضطراب می شود، ترس هایی است که با سن کودکان مطابقت ندارد. در این موارد والدین یا یک مراقب آگاه باید به این مسئله توجه کرده و برای رفع این مشکل اقدام کند. به عنوان مثال، ترس و اضطراب از ورود به جمع، وابستگی بیش از حد به والدین، سختی و دشواری خواب و دیدن کابوس و خواب های وحشتناک، شب ادراری، جویدن مکرر ناخن و ناتوانی در برقراری ارتباط با دیگران از جمله رفتارهایی هستند که نشان دهنده اضطراب زیاد در کودکان است.»
شکوری در رابطه با علت ایجاد اضطراب در کودکان عنوان کرد: «علت ایجاد اضطراب در کودکان متفاوت است. از جمله اختلافات والدین، جدایی پدر و مادر، مقایسه شدن کودک با سایر هم سن و سالان، تنبیه کودک و یا تولد نوزاد جدید و عدم توجه به کودک که موجب ایجاد اضطراب می شود.»
این روانشناس در ادامه بیان کرد: «ضمن اینکه دو تربیته بودن کودک و عدم تفاهم والدین در تربیت فرزند، خود عاملی برای ایجاد اضطراب است و کودک را دچار سردرگمی و گمراهی می کند.»
شکوری در پایان در رابطه با راهکارهایی برای پیشگیری و کم تر شدن اضطراب در کودکان گفت: «ایجاد محیطی امن و حمایت گرانه، افزایش آگاهی و مطالعه در زمینه فرزند پروری و بهره بردن از نظر مشاور و افرادی که در این زمینه تخصص دارند، از جمله کارهایی هستند که می توان اضطراب در کودکان را درمان یا از آن پیشگیری کرد.»
خبرنگار: آتوسا هشترود
ارسال دیدگاه