تاوان سنگین بی اعتنایی نوروزی به کرونا در گیلان
رشت (پانا) - آژیر قرمز کرونایی دوباره در استان های مختلف کشور از جمله گیلان به صدا در آمد و استان هایی که شیب نزولی کرونا را طی می کردند و تلاش هایی که برای نیل به این وضعیت از یک سال قبل صورت گرفت، دوباره با ناشکیبایی و بی توجهی به توصیه ها بر باد رفت.
به گزارش ایرنا، واپسین روزهای اسفندماه سال ۹۹ بعد از بیش از یک سال از بروز و ظهور آن بود که بیشتر استان ها از نظر شیوع کرونا به وضعیت قابل قبول تر و با ثبات تری نسبت به یک سال گذشته رسیده بودند و شهرهای قرمز و نارنجی جای خود را به رنگ زرد و آبی و وضعیت نسبتا باثبات تری داده بودند.
زمستانی که به نظر می رسید طی آن با شرایط سخت کرونایی مواجه شویم با رعایت و همراهی همه جانبه مردم بسیار خوب مدیریت شد و حتی سرماخوردگی ها و آنفلوآنزای فصلی که بیماری شایع این زمان بود نیز بسیار کاهش یافت و تاثیر مراقبت های مردم را در همه گیری و شیوع یا کنترل این بیماری ها و بیش از آن کرونا نشان داد اما آمدن سال نو و عدم اعمال محدودیت های سفر و شوق مردمان برای رهایی از قید و بند کرونایی یک ساله ظرف چند هفته دوباره همه معادله ها را به نفع کرونا تغییر داد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نوزدهم اسفندماه گذشته در همین ارتباط گفت: به هیچوجه موافق سفر در تعطیلات نوروز نیستیم، التماس می کنیم، مردم حتی اگر راه ها باز باشد هم به مسافرت نروند، اگر خوزستان جدیدی شکل بگیرد، نمی توانم تاب آوری نظام سلامت را تضمین کنم.
سعید نمکی در مراسم آغاز گام چهارم طرح بسیج ملی شهید سلیمانی در وزارت بهداشت آن زمان افزود: هر آمد و شدی باعث شیوع بیماری کووید۱۹ و مرگ می شود، مردم حتما رعایت کنند و ویروس را در گوشه ای از کشور به گوشه دیگر نبرند. باید جایگزینی ویروس جهش یافته را با ویروس قبلی طولانی تر کنیم.
قرنطیه خود خواسته مان در طول یکسال گذشته و طولانی شدن این ایام و همزمان اجبار به حضور در محل کار و مکان های پر ازدحامی که البته درصورت رعایت دستورات بهداشتی منجر به کرونا نشد، جسارت مان برای سفر را بیشتر هم کرد و یکباره با تصور توانایی در رعایت شیوه نامه های بهداشتی، کوله بار سفر بستیم، به میهمانی رفتیم و میهمان دعوت کردیم و دورهمی ها برگزار شد و مراسم های مختلف گرفته شد غافل از اینکه کرونا را برای حضوری با قوت تر و از نوع جهش یافته در جای جای کشور فراخواندیم.
بسیاری از مسیرهای سفر بدلایل بهبود شرایط کرونایی و خارج شدن از وضعیت نارنجی و قرمز و تبدیل به وضعیت زرد (کم خطرتر) باز بود، خریدها، بازارگردی ها، گشت و گذارها، سفرها و میهمانی ها رونق گرفت و راه ها و شهرها مملو از خودروها شد، به طوری که براساس اعلام اداره کل راهداری و حمل و نقل جاده ای گیلان، این استان چهارمین راههای پرتردد را در کشور به خود اختصاص داد.
گیلان چهارمین مسیر پر تردد کشور در تعطیلات نوروز
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای گیلان با اشاره به تردد بیش از۲ میلیون و ۴۲۸ هزار دستگاه خودرو در راه های استان طی نوروز گفت: این استان با متوسط تردد ساعتی ۶۲۰ وسیله نقلیه در ساعت، چهارمین استان پر تردد کشور از ابتدای طرح نوروزی ( بیست و سوم اسفندماه گذشته) تا پانزدهم فروردین ماه امسال بوده است.
فریبرز مرادی افزود: بر اساس آخرین آمار دریافتی از ۴۲ دستگاه تردد شمار استان در مدت یاد شده، یک میلیون و ۲۵۵ هزار و ۶۶۲ دستگاه وسیله نقلیه وارد استان شد که این تعداد ورودی خودرو در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۲۸۲ درصد افزایش را نشان می دهد.
وی عنوان کرد: گیلان از لحاظ تعداد خودروهای ورودی در نوروز رتبه دهم کشور را داشته است؛ ضمن آنکه بیشترین ورودی به استان گیلان مربوط به روز دوم فروردین ماه با تعداد ۷۳ هزار و ۹۴۹ وسیله نقلیه بوده است.
وی بیشترین میزان ورودی از طریق محور آزاد راه قزوین - رشت با میزان تردد ۵۳۰ هزار و ۴۷۶ وسیله نقلیه و پس از آن محور رامسر - چابکسر با میزان تردد ۳۹۵ هزار و ۲۲۰ وسیله نقلیه عنوان کرد.
مرادی همچنین به خروجی خودروها از محورهای استان در این مدت اشاره و بیان کرد: در همین مدت یک میلیون و ۱۷۲ هزار و ۶۳۷ دستگاه وسیله نقلیه از استان خارج شده است که نسبت به سال گذشته ۲۵۰ درصد افزایش در خروج از استان را شاهد بودیم.
وی افزود: بیشترین میزان خروجی در طرح نوروزی امسال اداره کل راهداری گیلان از طریق محور آزاد راه رشت - قزوین با میزان تردد۴۱۳ هزار و ۴۹۹ دستگاه وسیله نقلیه ثبت شده است.
مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای گیلان تصریح کرد: در ایام نوروز محور آستانه - لاهیجان در مجموع رفت و برگشت متوسط تردد ساعتی سه هزار و ۱۱۲ وسیله نقلیه در ساعت ، پر ترددترین محور استان بوده است.
وی بیشترین سهم تردد در محورهای استان را طی نوروز بعد از خودروهای پلاک بومی متعلق به خودروهای استان های تهران، مازندران، البرز و قزوین عنوان و تصریح کرد: ۲۳.۳ درصد خودروها کمتر از یک روز، ۵۰.۲ درصد یک روز تا یک هفته ، ۱۹.۹ درصد یک هفته تا ۲ هفته و ۶.۶درصد از خودروها نیز بیش از ۲ هفته در استان ماندگاری داشتند.
اواخر اسفندماه و قبل از سال جدید فقط ٢٧٠ بیمار کرونایی در بیمارستان های گیلان بستری بودند و هیچ شهرستان استان نارنجی و قرمز نبود، اما اکنون بعد از اتمام سفرها و تعطیلات ۲ هفته ای نوروز نزدیک به ۶۰۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ در بیمارستان های استان بستری هستند و حال بیشتر از ۸۰ نفر آنها وخیم است.
۱۳ شهرستان گیلان قرمز شد
دو روز قبل متوجه شدم یکی از دوستانم که نوروز برای دیدن خانواده اش به خارج از استان سفر کرده بود و اکنون بازگشته، بیمار است؛ جویای احوالش شدم که گفت: از چندین روز قبل که بازگشته دچار تب و لرز و سرفه و مانند آن شده و روزهای سختی را باتحمل این بیماری گذرانده است.
سمیرا افزود: برای دیدن خانواده ام بعد از گذشت بیشتر از یکسال از آخرین دیدارم که قبل از کرونا بود و به ندرت جز کار و خریدهای ضروری بیرون نمی رفتیم، چون والدین مسنم هم با ما زندگی می کردند، امسال در روزهای تعطیل فقط یکبار بنا به دعوت یکی از اقوام و اصرار آنها در مهمانی حضور یافتم که احتمال می دهم در آن دورهمی که یکی دیگر از مهمانان علایم سرماخوردگی را داشت موجب بروز این علایم در من شده است.
البته سمیرا برای اطمینان از سلامت بلافاصله به پزشک مراجعه کرد که خوشبختانه تست کرونایش منفی بود و هم اکنون سرماخوردگیش رو به بهبود است.
اما محمدرضا دانشور مانند سمیرا خوش شانس نبوده و در جریان سفر و میهمانی اقوام نه تنها خودش بلکه همسر، دو پسر، دختر و عروسش هم آلوده به ویروس کرونا شده و همگی در بیمارستان بستری هستند و اما خودش و همسرش به دلیل داشتن بیماری های زمینه ای از نظر بیماری در وضعیت دشوارتری به سر می برند.
او که به سختی می تواند حرف بزند و اصلا تمایل و رمقی هم برای حرف زدن ندارد فقط می گوید: باید رعایت می کردم.
در واقع در نتیجه این بی توجهی ها و سفرهایی که همراه با دورهمی و حضور در مکان های پر ازدحام شکل گرفت، ثمره اش قرمز شدن ۱۳ شهرستان زرد گیلان بیش از دوبرابر شدن آمار بستری ها و چند برابر شدن مبتلایان کرونایی شده است چنانکه فقط در یک روز ۵۰۰ بیمار کرونایی در استان در مراجعه به مراکز درمانی شناسایی شدند.
معاون دانشگاه علوم پزشکی گیلان با بیان اینکه ۱۳ مورد از ۱۷ شهرستان گیلان قرمز است، گفت: دیگر شهرستان زرد و آبی در گیلان وجود ندارد.
آبتین حیدرزاده، با بیان اینکه متاسفانه بعد از تعطیلات نوروزی شاهد اوج گیری شدید ویروس کرونا در استان گیلان هستیم، اظهار کرد: شهرستان های رشت، آستارا، آستانه اشرفیه، لنگرود، رودسر، رودبار، لاهیجان، صومعه سرا، فومن، بندرانزلی، تالش و املش قرمز و شهرستان های ماسال، رضوانشهر، سیاهکل و شفت نیز نارنجی هستند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان، مسافرت، دید و بازدید و دورهمی های عید را عامل اصلی این اوج گیری بیماری دانست و خاطرنشان کرد: وظیفه مسئولان دولتی است که بیماری را مهار کنند و دانشگاه علوم پزشکی استان به عنوان دستگاه نظارت کننده بهداشت و درمان اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
وی اظهار کرد: با قرمز شدن بخش عمده ای از شهرستان های استان مشاغل گروههای دوم، سوم و چهارم در شهرستان های قرمز باید به مدت دو هفته تعطیل شوند و بعد از آن تصمیم گیری برعهده ستاد کرونای استان است.
وی ادامه داد: در شهرستان های نارنجی هم مشاغل سوم و چهارم باید تعطیل شوند؛ ضمن آنکه مشاغل گروه یک تعطیل نمی شوند و با کاهش کارکنان آنها همچون ادارات یا اماکن روبرو هستیم و نیاز به آنها فوری است و اگر تعطیل شوند کار مردم با مشکل مواجه می شود.
حیدرزاده با بیان اینکه در حال حاضر بیش از ۶۰۰ بیمار کرونایی بستری در استان داریم، اظهار کرد: طی ۲۴ساعت گذشته نزدیک به ۱۷۰ بیمار جدید در استان بستری شدند که این معادل بستری یک هفته مان در هفته پایانی اسفندماه است؛ ضمن آنکه ۱۰۰ نفراز بیماران بدحال هستند و نیاز به خدمات ویژه و آی سی یو هستند.
وی این تعداد بیماران بستری را در سال ۹۹ و۱۴۰۰ کم سابقه خواند.
معاون علوم پزشکی گیلان با تاکید بر لزوم رعایت پروتکل های بهداشتی و عدم حضور در تجمعات و دورهمی ها، اضافه کرد: مردم حتما ماسک بزنند، اما مهمتر از ماسک عدم حضور در تجمعات است.
بازگشت محدودیت های ترددی کرونا به گیلان
هم اکنون گیلان به وضعیت قرمز بازگشته و علاوه بر محدودیت مشاغل، محدودیت های ترددی هم در این استان اعمال می شود.
رئیس پلیس راهور گیلان در همین ارتباط گفت: همه شهرستان های گیلان به جز ۴ شهرستان رضوانشهر، ماسال، شفت و سیاهکل در وضع قرمز کرونایی هستند و تردد در این شهرها با خودروهای پلاک غیربومی و بدون مجوز ممنوع است و متخلفان یک میلیون تومان جریمه می شوند.
سرهنگ امیر طالبی افزود: تردد با خودروهای پلاک غیربومی و یا بدون مجوز در شهرستان های رضوانشهر، ماسال، شفت و سیاهکل که در وضع نارنجی کرونایی هستند نیز ممنوع است و متخلفان ۵۰۰ هزار تومان جریمه می شوند.
وی با اشاره به اعمال محدودیت های تردد شبانه نیز گفت: این محدودیت ها هر شب از ساعت ۲۲ تا ۳ بامداد ادامه دارد و متاسفانه با رعایت نکردن مردم به طور متوسط هر شب با ثبت حدود ۵ هزار خودرو متخلف روبرو هستیم.
رئیس پلیس راهور گیلان افزود: شهروندانی که مجوز تردد دارند و یا بدون مجوز تردد به علل پزشکی به مراکز خدمات درمانی مراجعه می کنند، نگران نباشند و این هشدارها و جریمه ها برای افراد با تردد غیر ضروری است.
سرهنگ امیر طالبی همچنین از تعطیلی همه حوزه های خدمات راهور از جمله آزمون های رانندگی و مراکز تعویض پلاک و شماره گذاری در شهرهای قرمز خبر داد و گفت: این مراکز تا اطلاع بعدی تعطیل است.
اینک بسیاری در سایه سهل انگاری ها به کرونا مبتلا شده اند و فرصتی بی نظیر به این ویروس موذی دادیم تا دوباره میدان داری کند ،اما الان باید همه در سایه همکاری و هماهنگی با بخش های اجرایی و رعایت دقیق دستورالعمل های بهداشتی یادمان باشد که آمار کرونایی و مرگ و میرها به همین راحتی می تواند صعودی شده و همچنان هم می تواند بر وخامت این وضعیت افزوده شود اگر ما حساسیت لازم را در رعایت دستورالعمل ها نداشته باشیم.
ارسال دیدگاه