حسن بهشتیپور*
فرصت وین
نمایندگان ایران و کشورهای 1+4 در حالی قرار است روز سهشنبه در وین گرد هم جمع شوند که به نظر میرسد امریکا در روزهای اخیر از مواضع خود پیرامون برجام عقبنشینی کرده است.
نشست اخیر وزرای خارجه امریکا و سه کشور اروپایی طرف توافق هستهای روشن کننده این موضوع بود که اصرار امریکا بر موضع خود مبنی بر بازگشت ایران به تعهدات برجامیاش بدون ما به ازایی عملاً فضا را با بنبست روبهرو کرده و ایران را در پیگیری خواستههایش یعنی لغو تحریمها و سپس اجرای تعهداتش متزلزل نخواهد کرد. به این معنا که روشن شده ایران نمیپذیرد امریکا که خود برجام را امضا کرده و از پیروی تعهداتش سر باز زده، حالا برای متقاعد کردن ایران به ازسرگیری تعهدات برجامیاش، وعده بدون عملی را دهد و انتظار داشته باشد که ایران با اکتفا به این وعده به شرایط اولیه خود در برجام بازگردد. با مشخص شدن خواسته ایران، امریکا حاضر شده با تعلیق یکسری از تحریمها و نشان دادن یک عقبنشینی معنادار فضا را برای گفتوگو با ایران مهیا کند.
هر چند که تعلیق این تحریمها باید در زمینه تحریمهای کلیدی از جمله فروش نفت و محصولات پتروشیمی ایران و امکان بازگشت پول آن به کشور باشد در غیر این صورت نمیتوان اقدام به تعلیق را برای مهیا کردن فضای گفتوگو و بازگشت امریکا به برجام ثمربخش توصیف کرد.
نکته اصلی در تحولات جاری این است که ایران اعلام کرده امریکا باید کل تحریمها را لغو کند و بعد ایران راستیآزمایی کند و سپس درباره بازگشت امریکا به برجام مذاکره صورت گیرد یعنی کشورمان بازگشت امریکا به برجام را این گونه تعریف کرده که تحریمهای قبل از اردیبهشت ۹۷ و تحریمهای پس از خروج امریکا از برجام لغو شود و ایران بتواند راستیآزمایی کند که آیا این تحریمها واقعاً لغو شده و میتواند اقدامات مورد نظر خود را انجام دهد و بعد شروع به اجرای تعهدات برجامیاش کند. برای اجرایی شدن این خواسته دو دیدگاه مطرح است؛
یک رویکرد به نام گام به گام مطرح است که بر اساس آن ایران و امریکا درباره نقشه راه کلی به توافق برسند بعد اجرای آن را گام به گام انجام دهند. یک طرح دیگر هم مطرح است که حتی روسیه هم موافق آن است به این ترتیب که اقدام در برابر اقدام باشد. این همان نظری است که آقای روحانی هم پیشتر مطرح کرده بود. به این معنا که امریکا بخشی از تحریمها را لغو یا تعلیق کند و وقتی ایران مطلع و مطمئن شد که این اقدام فقط در روی کاغذ نبوده و اجرایی شده است، خودش هم بخشی از تعهدات برجامیاش را که کاهش داده بود، دوباره اجرا کند.
در همین چارچوب دو طرف میتوانند وارد مرحله بعدی شوند. به این ترتیب که امریکا دوباره اقداماتی را انجام دهد و سپس ایران در مقابل اقدامات دوم، اقدامات جدیدی را انجام دهد. این یک رویکرد گام به گام در چارچوب یک نقشه کلی نیست بلکه هر یک از طرفین برای اعتمادسازی اول اجرا میکند و وقتی اجرا شد، به مرحله بعد میروند. این رویکرد را میتوان اقدام در برابر اقدام نامید.
تفاوت این روش با رویکرد گام به گام در این است که بعد از عملیاتی شدن و راستیآزمایی هر مرحله، دو کشور وارد اجرای مرحله بعدی میشوند. این راهکار عملاً موجب اعتمادسازی میشود و ثابت میکند که مواضع هر دو طرف از روی کاغذ فراتر رفته است. این اقدام بویژه در شرایط کنونی که بی اعتمادی به بالاترین سطح ممکن رسیده است، میتواند روزنههای خوبی را برای بنبستشکنی از برجام به وجود آورد.
مذاکرات روز سهشنبه در وین میتواند گام رو به جلویی برای اجرای این طرح باشد. قرار است در این مذاکرات نمایندگان ایران و ۱+۴ با یکدیگر مذاکره کرده و سپس ۱+۴ درباره نتایج این مذاکرات با نماینده امریکا که در وین حضور خواهد داشت، به گفتوگو بنشینند.
با توجه به اتفاقات و مواضعی که امریکا در روزهای اخیر در پیش گرفته است، میتوان امیدوار بود که این مذاکرات آغاز خوبی برای عملی شدن تعهدات امریکا و برگشت به وضعیت اولیه برجام باشد.
*کارشناس مسائل بینالملل
منبع: ایران
ارسال دیدگاه