رژیم کمچربی بهتر است یا کمکربوهیدرات؟
تهران (پانا) - افرادی که قصد کاهش وزن دارند تلاش میکنند روزانه کالری کمتری مصرف کنند اما در رژیمهای کمچرب و گیاهی نسبت به رژیم های کم کربوهیدرات و حیوانات ، سطح انسولین و قند خون بالاتر میرود.
بهگزارش بهداشتنیوز، مقدار و نوع مواد غذایی مورد استفاده توسط یک فرد معمولی با گذشت زمان تغییر میکند. اعتقاد بر این است که این تغییرات با افزایش کالری دریافتی میتواند منجر به افزایش احتمال چاقی یا بروز آن شود. اضافه وزن نیز زمینهساز مشکلات مختلفی برای سلامتی از جمله دیابت، انواع بیماریهای قلبی و سکته شود.
در مورد اینکه چه بخشهایی از غذای ما باعث افزایش چاقی می شود متعدد مورد بحث واقع شده است. اعتقاد بر این است که کربوهیدرات های بالا منجر به تغییرات زیادی در سطح انسولین بدن شده که ممکن است باعث افزایش گرسنگی و مصرف کالری بیشتر شود. غذاهای پرچربی احتمالا باعث افزایش مصرف کالری می شوند زیرا در هر لقمه مصرفی کالری بیشتری دارند و احساس سیری کمتری در شما ایجاد می کنند.
برای تعیین این مساله که رژیمهای غذایی پرکربوهیدارت بیشتر منجر به چاقی میشوند یا پرچربی، تیمی از محققان به سرپرستی دکتر کوین هال از موسسه ملی بیماری های گوارش و کلیه ۲۰ بزرگسال (۱۱ زن و ۹ مرد) بدون مشکل دیابت را مورد بررسی قرار دادند. این افراد به مدت چهار هفته مداوم در واحد تحقیقات بالینی متابولیک مرکز NIH اقامت داشتند. محققان اثرات رژیمهای غذایی را بر میزان کالری دریافتی، سطح هورمون ها، وزن بدن و موارد دیگر با یکدیگر مقایسه کردند. نتایج این تحقیق در تاریخ ۲۱ ژانویه ۲۰۲۱ در نشریه طب طبیعت منتشر شد.
طی دو هفته اول، شرکتکنندگان یا یک رژیم غذایی گیاهی و کم چرب با مقدار زیادی کربوهیدرات دریافت کردند یا یک رژیم غذایی کم کربوهیدرات حیوانی و سرشار از چربی. سپس دو هفته بعد رژیم دیگری به آنها داده شد. آنها روزانه سه وعده غذایی به علاوه میان وعده دریافت می کردند و می توانستند به اندازه دلخواه یا در مقادیر اندک بخورند.
رژیم گیاهی و کم چرب حاوی حدود ۱۰٪ چربی و ۷۵٪ کربوهیدرات بود. رژیم غذایی حیوانی و کم کربوهیدرات حدود ۱۰٪ کربوهیدرات و ۷۵٪ چربی بود. هر دو حاوی حدود ۱۴٪ پروتئین بودند و از نظر کل کالری با هم مطابقت داشتند. با این وجود، رژیم کم کربوهیدرات در هر گرم دو برابر بیشتر از رژیم کم چربی وجود داشت و رژیم کم چربی منجر به سطح انسولین بسیار بالاتر بعد از غذا شد. هر دو رژیم غذایی به میزان حداقل طبخ شده و مقادیر متعادل سبزیجات غیرنشاسته ای نیز داشتند.
شرکتکنندگان هنگامی که رژیم کم چربی داشتند، روزانه ۵۵۰ تا ۷۰۰ کالری کمتر از رژیم کم کربوهیدرات مصرف می کردند. علیرغم تفاوت زیاد در دریافت کالری، آنها هیچ تفاوتی در گرسنگی، لذت بردن از وعده های غذایی یا سیری بین این دو رژیم را گزارش نکردند. افراد در هر دو رژیم لاغر شدند اما فقط رژیم کم چربی منجر به کاهش قابل توجه چربی بدن شد. رژیم کم چربی در مقایسه با رژیم کم کربوهیدرات بیشتر منجر به افزایش سطح گلوکز و انسولین در خون شد. این یک نگرانی محسوب میشود زیرا سطح متغیر گلوکز می تواند یک عامل خطر برای بیماری عروق کرونر باشد.
جالب توجه است که یافته های این تحقیق حداقل در کوتاه مدت فواید هر دو رژیم غذایی را نشان می دهد. در حالی که رژیم غذایی کم چربی و گیاهی به مهار اشتها کمک می کند، رژیم غذایی کم کربوهیدرات و حیوانی منجر به کاهش سطح انسولین و گلوکز پایدار می شود. هنوز مشخص نیست که آیا این اختلافات در درازمدت نیز پایدار خواهد ماند یا خیر.
محققان خاطرنشان کردند که این مطالعه به منظور توصیههای رژیم غذایی برای کاهش وزن طراحی نشده است. اگر شرکتکنندگان به طور فعال سعی در کاهش وزن داشته باشند نتایج ممکن است متفاوت باشد. بعلاوه، نتایج ممکن است در خارج از آزمایشگاه متفاوت باشد؛ شرایطی که در آن همه وعدههای غذایی تهیه و در یک محیط بالینی کاملاً کنترل شده تهیه می شوند. عواملی مانند هزینههای غذا، در دسترس بودن و محدودیتهای تهیه غذا میتواند رعایت رژیمهای غذایی را به چالش بکشد.
ارسال دیدگاه