منصور غلامی*
ایران میراثدار نهاد دانشگاه
ســـرزمین ایــــــران را میـراثدار نهــاد دانشگاه میدانیم؛ چــرا کـــه بلنـــدای سابقه ایــن نهــاد، فراتـــــر از دامنــــــه زمانــی سـنتهای دانشگاهی مطرح در مغرب زمین است.
نهاد دانشگاه بنا به جایگاه بلندی که در ذهن و ضمیر اصحاب خرد دارد شناسنامه زرینی است که کشورها خویشتن فرهنگی و تمدنی خود را با آن تعریف میکنند و در چشم جهانیان خود را با آن بازنمایی میکنند. خوشبختانه با تلاش و مساعی دوستداران ایران، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) دوره زمانی به قدمت ۱۷۵۰ سال تأسیس دانشگاه کهن جندی شاپور را ثبت کرد و گرامی داشت.
این رویداد را به ملت فهیم ایران، دانشگاهیان و اصحاب خرد و اندیشه تبریک میگویم. این رخداد از این نظر محل اندیشه و اعتنا است که تا پیش از این دانشگاههای مطرح جهان چون آکسفورد، کمبریج، بولونیا و سوربون با قدمت نزدیک به ۱۱۸۰ سال خود را به عنوان آغازگر سنت دانشگاهی دانسته…
لیکن ثبت قدمت جندی شاپور امتداد و عقبه سنت دانشگاهی را تاریخیتر ساخت و کانون آن را این بار از مغرب زمین به مشرق زمین و آن هم سرزمین تاریخی ایران انتقال داد که نزد هر صاحب خردی خود برگ زرینی در تاریخ این مرز و بوم و حرکتی تحسین برانگیز است. پر واضح است که نهاد دانشگاه همواره تاریخساز و تمدنآفرین بوده است و اهتمام به آن گواه بر علم دوستی و تعظیم امر دانش است. البته انقطاع معرفتی و فراز و فرودهای حاصل شده در این بازه بلند تاریخی بسیار محل تأمل است و همچنان درباب آن اصحاب اندیشه باید غور و مداقه خود را داشته باشند که بی تردید برای زمانه و امروز دانشگاه نیز میتواند درس آموز باشد. دانشگاه جندیشاپور در زمانه خود واجد خصایصی بوده که امروزه نیز امعان نظر دانشگاههای مترقی و سازمانهای فرهنگی چون یونسکو است. ویژگیهای ممتازی چون تولید و ترویج علم در شاخههای مختلفی چون پزشکی، داروشناسی، ریاضیات، نجوم، فلسفه، گیاهشناسی و ...؛ تقسیمبندی و ردهبندیهای نظاممند درون هر شاخه علمی؛ حضور عالمان با مشربهای فکری و عقیدتی مختلف از اقصا نقاط جهان؛ وجود دانشجویان با منشأ و زادبومهای سرزمینی متفاوت که برای علمآموزی در این نهاد و مرکز علمی حضور پیدا کرده و پس از فراگیری دانش و مهارت لازم به خدمت در زادبوم مادری خود پرداختهاند و نیز داشتن یک ذخیره بی بدیل از آثار و کتب تولید شده در حوزههای دانشی گوناگون در قالب بزرگترین کتابخانه در اختیار، آن هم به زبانهای چندگانه پهلوی، سریانی، یونانی و سانسکریت حکایت از خردمداری، رواداری، وسعت نظر، برنامهمداری و پرهیز از تعصبات ناروا و جزم اندیشی دارد. نهاد دانشگاه هم مسئول تولید دانش و حرکت در مرزهای دانش است و هم انتقال سنتهای فکری، ارزشهای اجتماعی و فرهنگی را وظیفه خود میداند. به این سبب لازم است گرامیداشت رویداد ثبت ۱۷۵۰ سال تأسیس دانشگاه کهن جندی شاپور مورد توجه اصحاب اندیشه و خرد قرار گرفته و نسبت به واکاوی تاریخ علم و تمدن این سرزمین؛ مساعی خود را بکار گیرند که حاصل آن سرمایهای است فرا راه نسل جدید جویندگان علم و معرفت که بیگمان برای آنها الهامبخش و مایه امید است.
*وزیر علوم تحقیقات و فناوری
منبع: ایران
ارسال دیدگاه