نوذر شفیعی*
مخاطرات «نه» به دیپلماسی
سیاست امریکا و تروئیکای اروپایی درباره برگزاری نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی و تلاش برای صدور قطعنامه علیه ایران را میتوان از دو دیدگاه ارزیابی کرد.
یک سطح استراتژیک است به این معنا که جو بایدن قصد دارد یک اجماع بینالمللی علیه جمهوری اسلامی بهوجود آورد. در روزهای گذشته فعالیتهای دیپلماتیک از سوی امریکاییها گواه بر این ادعا است. از اظهارنظرهای سیاسی رئیس جمهوری امریکا و وزارت خارجه این کشور گرفته تا دید و بازدیدهای مختلف با کشورهای دیگر درباره بررسی پرونده هستهای ایران. برداشت از این استراتژی این است که بایدن صرفنظر از برجام موجود در پی دستیابی به اهداف دیگری هم هست همانکه از آن به عنوان برجام کاملتر یا قویتر یاد میکنند. جمهوری اسلامی ایران هم بارها تأکید کرده که حاضر به تغییراتی در برجام موجود نیست.
سطح دو ارزیابی از تلاشهای اخیر و مشخصاً تدوین پیشنویس قطعنامه در شورای حکام که البته با مخالفت صریح روسیه هم روبهرو شده، سطح تاکتیک است. به این معنا که امریکاییها میخواهند هزینه بازگشت خود به برجام را کاهش دهند و در مقابل هزینهها برای اجرای برجام از سوی ایران را افزایش دهند. به نوعی در این بخش به دنبال سیاست هویج و چماق هستند. اظهار نظرهای دیپلماتیک ناظر بر برگشت امریکا به برجام و برخی اقدامات مثل لغو طرح اسنپبک و از میان برداشتن محدودیتهای دیپلماتیک برای نمایندگی ایران در نیویورک و همچنین چینش تیم سیاست خارجی شامل افرادی که نظر مساعدی نسبت به توافق هستهای دارند نشانههایی ناظر بر هویج است و در مقابل برخی اقدامات و رفتارها و مواضع ناظر بر رویکرد چماق است. چنانکه حمله نیروهای امریکایی به شرق سوریه و اعلام بایدن مبنی بر اینکه پیامی به ایران بوده و همچنین تلاش برای برگزاری نشست یادشده شورای حکام و صدور قطعنامه علیه ایران را میتوان نشانههای آن دانست.
در سوی مقابل جمهوری اسلامی ایران سیاست چماقگونه امریکاییها را تجربه کرده است و در برابر آن استراتژی مقاومت فعال را انتخاب کرده است. اگر فشارهای امریکا علیه ایران بخواهد بیشتر شود بعید نیست که ایران هم در تشدید فعالیتهای خود شتاب بخشد. تهران در مقابل سیاستهای هویجگونه کاخ سفید هم تاکنون رویکرد و واکنش منطقی و معقول بروز داده است یعنی تأکید کرده که ایران از برجام خارج نمیشود و سیاست اقدام در برابر اقدام را دنبال میکند.
با این حال این نگرانی وجود دارد که برخلاف نیت و خواست سیاستمداران در هر دو سو، مواضع و رفتارها به سمتی چرخش کنند که از حد متعارف خارج شده و ایران و امریکا را به سمتی هدایت کنند که خواست دو طرف نیست و در حقیقت فرصت را از دیپلماسی بگیرد. صدور قطعنامه در شورای حکام میتواند زمینهساز همین نگرانی باشد. هشدارهای اخیر محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان و سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر خارجه مبنی بر اینکه صدور قطعنامه علیه ایران تهدید کننده دیپلماسی است ناظر بر همین وضعیت است. به هر حال همه طرفهای درگیر و مرتبط با پرونده توافق هستهای نباید از یاد ببرند که ایران تا کنون به برجام پایبند بوده و کاهش تعهداتش نیز بر اساس توافق هستهای و در حقیقت واکنش به بیتعهدی امریکا و اروپا بوده است. ایران از مسیر دیپلماسی خارج نشده و طرفهای مقابل هم نباید فرصت دیپلماسی را از دست بدهند.
*استاد داانشگاه
منبع: ایران
ارسال دیدگاه