یک تحلیلگر سیاست خارجی مطرح کرد
تدبیر دولت برای جلوگیری از ایجاد اجماع علیه ایران
تهران (پانا) - یک تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی با بیان اینکه توافق دولت با آژانس یک تدبیر برای جلوگیری از ایجاد اجماع علیه ایران بود، تاکید کرد مجلس و نمایندگان خویشتنداری کرده و با صبوری، به دنبال حل مشکلات باشند.
به گزارش ایرنا، حسن بهشتیپور با اشاره به بیانیه مشترک سازمان انرژی اتمی وآژانس در جریان سفر رافائل گروسی به تهران گفت: این توافق، یک راهحل میانه بین تهران و آژانس بود تا دولت هم مصوبه مجلس شورای اسلامی را اجرا کرده باشد و هم در شرایط اضطراری ایجاد شده، فرصت سه ماههای پدید بیاید که طرف مقابل به ویژه اروپا و آمریکا مانع از اقدامات بعدی ایران نشوند.
وی افزود: اکنون آمریکا مدعی است که به دیپلماسی و چندجانبهگرایی بازگشته است. با خروج ایران از پروتکل الحاقی این ایران بود که متهم میشد که خواستار حل و فصل ماجرا و حفظ برجام نیست در حالی که ایران در سه سال اخیر با صبوری، یک تنه هزینه حفظ برجام را پرداخته و نباید اکنون که هنگام نتیجه گرفتن است، تهران متهم به نابودی توافق هستهای شود.
این کارشناس مسائل هستهای با بیان اینکه دولت معتقد است که مصوبه مجلس را در توقف اجرای پروتکل الحاقی انجام داده است، تصریح کرد: این موضوع به صراحت در بیانیه مشترک ایران و آژانس نیز مورد تاکید قرار گرفته است و از سوی دیگر توافق شده که تصاویر ذخیره شده در دوربینها به شکل آفلاین بوده و در ایران مورد نگهداری قرار میگیرد و در صورتی که تحریمها رفع نشود، برای همیشه پاک خواهد شد.
بهشتیپور ادامه داد: دولت این حق را دارد در شرایط اضطراری ایجاد شده، بدون آنکه بخواهد مصوبه مجلس را زیر پا بگذارد، با توجه به برگزاری نشست فصلی شورای حکام در روزهای آینده و گزارشی که گروسی درباره ایران خواهد داد، مانع از شکلگیری فضای منفی علیه ایران شود.
وی توافق ایران و آژانس را یک اقدام پیشگیرانه برشمرد و خاطرنشان کرد: اقدام دولت یک تدبیر برای جلوگیری از ایجاد اجماع علیه ایران بود. ضروری است مجلس و نمایندگان هم خویشتنداری کرده و با صبوری، به دنبال حل مشکلات باشند وگرنه اصرار به عدم اجرای پروتکل الحاقی پاسی گل به واشنگتن بود و موجب همراهی بیشتر کشورها با آمریکا و افزایش فشارها علیه ایران میشد.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی در پاسخ به این سوال که آیا اعتراضات نمایندگان موجب ایجاد تصور دو صدایی در ایران نمیشود، ابراز داشت: غربیها از ساختار و فرایند تصمیمگیری در ایران بی اطلاع نیستند اما ما در برابر آنها باید یکپارچه باشیم و نشان دهیم یک دولت، یک مجلس و یک سیاست را در برابر اروپا و آمریکا داریم.
بهشتیپور توافق سه ماهه ایران و آژانس را یک توافق راهگشا و اقدام موقت برای جلوگیری از بروز یک بحران جدید دانست و بیان کرد: مهم آن است که ما به این جمعبندی برسیم که برای بازگشت به تعهدات - چه از سوی آمریکا و چه از سوی ایران - نیاز به مذاکره دارد یا خیر. من فکر میکنم اگر این مذاکرات برای چگونگی بازگشت به برجام و صرفا درباره آن باشد، این مذاکره ضروری است چراکه به دستیابی برای توافق کمک میکند.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دولت بایدن اراده لازم را برای بازگشت به برجام دارد؟ یادآور شد: شواهد و قرائن حاکی از کنار گذاشتن فشار حداکثری از سوی دولت بایدن نیست. اکنون هم میان جمهوریخواهان و دموکراتها و حتی در درون دموکراتها و تیم امنیت ملی بایدن درباره نحوه برخورد با ایران اختلاف نظر وجود دارد ولی همه آنها متفقالقول هستند که از اهرم تحریم علیه ایران باید استفاده کرد.
این کارشناس مسائل مسائل خلع سلاح و تحریمها با بیان اینکه اگر ایران میخواهد آمریکا تحریمها را کنار بگذارد، باید به سمت بیاثر شدن یا کماثر شدن تحریمها برود، عنوان کرد: لازمه بیاثر شدن یا کم شدن اثر تحریمها همبستگی ملی و وحدت داخلی است. این سیاست است که آمریکا را مجبور به تجدیدنظر میکند وگرنه با خروج از معاهده انپیتی یا غنیسازی زیاد هم تحریمها لغو نمیشوند بلکه اقدامات تندتری علیه ایران انجام میشود.
بهشتیپور با رد استدلال برخی از منتقدان دولت مبنی بر افزایش غلظت غنیسازی و ایجاد یک نوع بازدارندگی هستهای گفت: بازدارندگی هستهای رویکردی است که تاریخ مصرف آن گذشته و اثری در رفع تحریمها ندارد. از سویی، ما تجربه کره شمالی را هم داریم که بمب اتمی هم ساخت ولی نه تنها تحریمی برداشته نشد بلکه تحریمها علیه پیونگ یانگ هم افزایش یافت. بازدارندگی هستهای اثر مثبتی بر ایران ندارد و فقط کشورها علیه ایران بیشتر متحد میکند.
وی درباره فرمول احیای برجام و انجام تعهدات از سوی آمریکا و ایران اظهار داشت: احیای برجام نیازمند اراده سیاسی است. در شرایط کنونی، بایدن آمادگی لازم را برای دادن امتیازات لازم برای احیای برجام را ندارد بنابراین بهانه «ایران نخست تعهداتش را انجام دهد» را مطرح کرده است. سوال این است که اگر ایران به تعهداتش برگردد، آیا آمریکا حاضر است به شرایط قبل از خروج از برجام برگردد یا به دنبال امتیازگیری بیشتر از ایران است؟
به گفته این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی، شواهد حاکی از آن است که آمریکا امتیازات بیشتری از ایران میخواهد. از طرفی، در دولت بایدن درباره ایران اختلاف نظر وجود دارد و هم اینکه تحت فشار زیادی است و همچنین فکر میکند میتواند با اعمال فشار ایران را مجاب به مذاکره درخصوص مسائل غیربرجامی کند.
بهشتیپور افزود: آمریکا درصدد شکافافکنی در ۱+۴ از یکسو و همراه کردن روسیه و چین با خود است. بنابراین باید تمامی اقدامات آتی ایران سنجیده و حساب شده باشد و اقدامی انجام نشود که موجب اتحاد کشورها علیه ایران و شکلگیری اجماع جهانی شود.
ارسال دیدگاه