تاکید فخاری بر ضرورت پوشش بیمه آتشسوزی برای شهروندان تهران
تهران (پانا) - رئیس شورای استان تهران گفت شهرداری میتواند قانون داشتن بیمه آتشسوزی را از خود کارکنان شهرداری آغاز کند و کارکنان گروه پایلوت باشند و بعد این قانون برای همه افراد شهر تهران اجبار شود و در آینده در دیگر شهرهای استان هم اجرا شود.
بیمه چه ارتباطی میتواند با مدیریت شهری داشته باشد؟ افرادی که در جامعه زندگی میکنند با انواع بیمه در ارتباط هستند و هر کسی با توجه به سبک زندگیاش نوع بیمهاش را انتخاب میکند اما زندگی شهری به خصوص زندگی در شهرهای بزرگ این الزام را ایجاد میکند که شهروندان برای داشتن رفاه بیشتر، توجه خاصی به بیمههای خاص داشته باشند. روز ۱۳ آذر روز بیمه در تقویم ایران است. برای گرامیداشت این روز و ضرورت داشتن بعضی از بیمهها، بیمه و ارتباطش با مدیریت شهری، بیمه موضوعی چهل وششمین گفتوگوی تهران امید دارد، شد. این نشست با حضور الهام فخاری، رئیس شورای استان تهران و غلامرضا رجایی، پزشک و صاحبنظر در زمینه بیمه در لایو اینستاگرام برگزار شد.
فخاری در شروع نشست توضیحی درباره انواع بیمهها داد و این سوال را مطرح کرد که چرا بیمه در شهرها مهم است؟ او توضیح داد: «خطرپذیری و رویدادهای پر آسیب و پر خطر شهری باعث شده است تا نام دیگر بیمه شهری را مدیریت ریسک یا مدیریت خطر بنامیم. اگر سخن از سازمان مدیریت بحران و بحثهایی مثل بحرانهای طبیعی و انسانساخته میکنیم، بحث بیمه هم به عنوان بخشی از مدیریت خطرپذیری به موضوع ما وابسته است و این نکته را باید در نظر بگیریم که شاید این موضوع در نگاه اول وظیفه اصلی و مستقیم نهادهای شهری نباشد اما به عنوان یکی از خدمات شهری و از جمله وظایف آگاهی بخشی شهروندان تلقی میشود.» از نظر فخاری رواج بیمهها با اگاهانه زیستن افراد ارتباط دارد: « هرچقدر که فرهنگ آگاهانه زیستن و انتخاب گرایانه بودن سبک زندگی در جامعه رواج داشته باشد و هر چقدر جامعه از رفاه نسبی بهتری برخوردار باشد، بیمه درآن جامعه ترویج بهتری دارد.»
ارتباط بیمه و مدیریت شهری اما بیمهای است که با مدیریت شهری ارتباط داشته باشد؟ فخاری دراین باره گفت: «بیمهنامه مسوولیت جامعه شهرداری در قبال شهروندان یکی از انواع بیمه است. شاید شهروندان اطلاعات زیادی در مورد این بیمه نداشته باشند، شاید ما درباره بیمه و ضرورت آن، مسوولیت شهرداری در قبال شهروندان و مسوولیت شهروندان در قبال شهرداری خیلی ندانیم و آموزش درباره این موضوعات هم سرفصلی در آموزشهای عمومی در مدرسه و دانشگاه ندارد اما این بیمه وجود دارد. بیمهنامه جامع مسوولیت شهرداری برای جبران کلیه خسارتهای جانی و مالی ناشی از خطرات احتمالی عملیات عمرانی و زیربنایی و.. که تحت نظارت شهرداری انجام میشود، صادر میشود.» در این بیمهنامه حوادث مشخصی تعریف شده است؛ حوادث ناشی از سقوط درختان بر روی وسایل نقلیه و منازل، افراد و.. حتی خسارتهای ناشی از عدم پاشیدن نمک در معابردر هنگام بارش برف هم از جمله مفاد بیمهنامه شهرداریها تلقی میشود.
غلامرضا رجایی درباره پایین بودن ضریب نفوذ بیمه در ایران صحبت کرد: «ما ۲۴ شرکت بیمه داریم که فرد بر اساس قیمت وعلاقه اش، بیمه را میخرد. متاسفانه ضریب نفوذ بیمه در کشور ما بسیار پایین است. یک علت آن پایین بودن درآمد مردم است و دلیل دیگر شاید عدم اطمینان مردم به بیمه است. بیمهها موقع حادثه به سرعت و با دقت به وظایفشان عمل نکردهاند و باعث شده ضریب نفوذ بیمه در کشور ما پایین باشد. ما تقریبا یک درصد از سهم حق بیمه تولیدی جهان راداریم و سهم ما هم در خاورمیانه حدود یک و ۱۳ صدم درصد است. بیشتر حق بیمههای تولیدی در قالب بیمه شخص ثالث قرار میگیرد که بیمه اجباری است. اگر این حق سهم را کم کنیم، جایگاه ما خیلی پایینتر میآید.»
بیمه خانهها به کجا رسید؟
رجایی از طرحی بیمهای صحبت کرد که انجام آن ضرروی است از سالها قبل قرار بوده اجرا شود اما به نتیجه نرسیده است: « در این طرح آمده بود که همه خانهها تا سقف مشخصی بیمه شوند و بخشی از حق بیمه را دولت و بخشیاش را مردم روی بقض برق پرداخت کنند. این طرح خوبی بود که از سال ۱۳۸۷ بارها مطرح شد اما به سرانجام نرسید.»
فخاری از دلیل عملیاتی نشدن این طرح پرسید و رجایی توضیح داد: «سهم دولت در این طرح عدد سنگینی میشود و دولت خیلی تمایل ندارد سهمی پرداخت کند. از طرف دیگر قمیت ساخت هر یک متر خانه مسکونی در هر جای ایران با حداقلها حدود شش میلیون تومان تمام میشود. با این قیمتها، هم به بیمهشدگان فشار میآورد و هم به دولت. من فکر میکنم یک کم ملاحظهکاری سیاسی میکنند که مردم ناراضی نشوند و بگویند چند هزار تومان ماهانه باید حق بیمه بدهند و به اجبار کم شود. دولت هم خیلی پای قضیه نمیآید چون برایش بار مالی دارد.»
اگر تهران زلزله بیاید...
نظر فخاری این بود که هر چقدر شرایط اقتصادی کشورها دچار فراز و فرودهای بیشتری باشد، بیمه شدن و بیمهگری دشوارتر میشود. رجایی با تایید این نظر گفت: «دولتهای ایران همیشه به دلیل این که به درآمد نفت وابسته بودهاند، هیچ وقت چارهجویی اقتصادی نکردهاند. منتظرند یک مشکل ایجاد شود، بعد آن مشکل را با توجه به منابع مالی که دارند، حل کنند. مثلا در بخش درمان، در کشورهای اروپایی که بیمه همکاری جاری است، از ۵۰ سالگی معاینات دورهای برای افراد میگذارند، دلیل کارشان این است که اگر فردی دچار سرطان شده، در همان مراحل اولیه متوجه شوند و درمان کنند. اما بیمههای پایه ما که گفته میشود به بیمارستانها بدهکاری هستند، معاینات دورهای برای بیمهشدگان تامین اجتماعی برگزار نمیکنند و میگویند بار هزینهای دارد اما وقتی فرد دچار بیماری لاعلاج شد، دویست سیصد میلیون هزینه میکنند و مشخص نیست او درمان شود یا نه. در بیمه واحدهای مسکونی هم همین نگاه وجود دارد. میگویند اتفاقی نیفتاده و وقتی اتفاقی افتاد، یک فکری میکنیم.» اما اگ در تهران اتفاقی بیافتد، مسوولان میتوانند از پس هزینههای خسارت بربیایند؟ پاسخ رجایی منفی است: « تهران ۲ میلیون و ۸۰۰هزار واحد مسکونی دارد، اگر زلزله در تهران بیاید و اگر به فرض ۵۰۰ واحد صدمه ببیند، هیچ دولتی توان پرداخت پول و هزینه بازسازی آنها را ندارد. در زلزله بم اگر اشتباه نکنم، ۲۰ هزار واحد مسکونی آسیب دید و پانزده شانزده سال طول کشید تا آنها ساخته شوند. این شرایط را باید پیشبینی کنیم اما از طرف دیگر بیمه کردن خانهها هم هزینه بالایی دارد. بیمه هر واحد در سال حدود یک تا دو میلیون هزینه دارد. پرداخت این مبلغ این برای افراد جامعه که درگیر حداقلهای هزینه زندگیشان هستند، سخت است.»
فخاری قبول دارد که مردم حاضر نمیشوند برای زلزله که در حد پیشبینی است، حق بیمه پرداخت کنند اما سوال او است که آیا مدیران شهری میتوانند مردم را قانع کنند که محل زندگی و کارشان را بیمه آتشسوزی کنند؟ رجایی این موضوع را به طرحی که قرار بود چند سال پیش در تهران انجام شود، ربط داد: «شهرداری تهران چند سال پیش طرحی را مطرح کرد مبنی بر این که هر خانهای که میخواهد پایان کار بگیرد، باید ۱۰ سال بیمه شود. این طرح خوب بود ولی مثل خیلی از طرحهای دیگر بایگانی شد. مدیریت شهری میتواند قوانینی بگذارد و افراد را اجبار کند که بیمه کنند. با بیمه خانه هم به کسی که میخواهد خانه را بخرد اطمینان میدهیم که در جای امنی زندگی میکنند و هم آینده مطمئنی را میشود برای شهر پیشبینی کرد. شورای شهر و شهرداری با ابزارهایی که دارند، باید خانههای تهران را مجبور کنند که حداقل بیمه آتشسوزی داشته باشند. هزینه بیمه آتشسوزی خیلی پایین از هزینه زلزله است. اگر شورای شهر بتواند این الزام را ایجاد کند، قدم مهمی را برای شهر برمیدارد.» پیشنهاد فخاری این بود که سازمان شهرداری میتواند قانون داشتن بیمه آتشسوزی را از خود کارکنان شهرداری آغاز کند، این که این کارکنان گروه پایلوت باشند و بعد این قانون برای همه افراد شهر تهران اجبار شود و در آینده در دیگر شهرهای استان هم اجرا شود. رجایی هم با تایید این پیشنهاد، تاکید کرد تهران میتواند الگوی بیمهای برای شهرهای دیگر باشد.
ارسال دیدگاه