تشکیل گروه ۵ نفره برای ارزیابی آرای دیوان عالی
تهران (پانا) - رئیس دیوان عالی کشور گفت اخیرا گروه علمی متشکل از ۱۵ نفر از قضات برجسته در دیوان عالی کشور، موارد پیچیده را مورد بررسی قرار میدهند و گروه ۵ نفرهای نیز به ارزیابی آرای دیوان عالی کشور میپردازند.
به گزارش قوه قضاییه، حجت الاسلام سید احمد مرتضوی مقدم رئیس دیوان عالی کشور در نشستی با قضات تجدیدنظر و کیفری یک استان خراسان رضوی ضمن عرض تسلیت به مناسبت رحلت حضرت فاطمه معصومه (س) و تبریک هفته بسیج، با توجه به شرایط بیماری کرونا مطالب خود را در ۴ بخش و به صورت مختصر بیان کرد.
حجت الاسلام مرتضوی مقدم با بیان اینکه قضات در دستگاه قضایی از جانب خداوند مامور به اجرای عدالت هستند و از این بابت وظیفه خطیری بر عهده دارند گفت: برای ایجاد تحول در دستگاه قضایی انگیزه اهمیت بسزایی دارد، اگر انگیزه قاضی از ورود به دستگاه قضایی، خدمت به جامعه و اجرای عدالت باشد، راه را باز میکند، حق را به حق دار میرساند و بن بستها را از بین میبرد.
وی با تاکید بر اینکه دومین عامل در ایجاد تحول در دستگاه قضایی سعه صدر، حلم و حوصله قاضی است، اضافه کرد: پاسخگویی به ارباب رجوع با صبر و حوصله موجب افزایش رضایتمندی در بین مردم میشود و بسیاری از نارضایتیها از دستگاه قضایی و یا اداری به همین دلیل است.
حجت الاسلام مرتضوی مقدم بر اهمیت توانمندی و آگاهی از عمل به وظیفه در ایجاد تحول در دستگاه قضایی اشاره کرد و افزود: قضات باید ابتکار و هنر قضایی داشته باشند، قاضی توانمند پیچیدهترین پروندهها را با هنر قضایی و بهترین راهکار به نتیجه میرساند.
وی تصریح کرد: با وجود معیارهایی همچون انگیزه، سعه صدر، توانمندی و عمل به وظیفه، قاضی میتواند بدون هیچ مانعی به احقاق حق و ابطال باطل بپردازد.
رئیس دیوان عالی کشور در بخش دیگری از سخنانش گفت: دادگاههای تجدیدنظر استانها عالیترین دادگاههای استان هستند، اگر خدای نکرده در مرحله بدوی، نقص و اشکالی در رای باشد، امید مردم به دادگاههای تجدیدنظر است، این دادگاهها باید ایرادات دادگاههای بدوی را شناسایی و آسیب شناسی کنند که دلیل نقض آرا چیست و در نهایت آن را به صورت کتابچه ارائه دهند، در واقع دادگاههای تجدیدنظر باید مرجع آموزش برای دادگاههای بدوی باشد و در اینجا معیارهایی همچون توانمندی، انگیزه، حسن خدمت و عمل به وظیفه قاضی بیشتر از سابقه مورد تاکید است.
حجت الاسلام مرتضوی مقدم با تاکید بر اینکه رای قاضی باید از استاندارد لازم برخوردار باشد اظهار کرد: بنده در هیات عمومی مرتب تاکید میکنم که ملاک برای ما رای است و باید به زوایای پرونده در رای اشاره کنید.
رئیس دیوان عالی کشور ادامه داد: اطاله دادرسی و عدم پاسخگویی سبب ایجاد رانت، میشود، به طوری که گاهی فرد برای پیگیری کارش دنبال دلال و واسطه میگردد و گرفتار میشود.
وی با تاکید مضاعف بر رعایت حقوق مردم و تکریم ارباب رجوع گفت: به این نکته توجه داشته باشید که خرج تراشی و هزینه درست کردن برای مردم، نزد خدا مسؤلیت دارد و در قیامت مورد مواخذه قرار میگیرید.
وی اضافه کرد: مجازات باید با جرم متناسب باشد و رای قاضی باید مطابق معیارهای شرعی و قانونی باشد، قضاتی که آرای آنها در دیوان عالی کشور تایید میشود، شناسایی و امتیازبندی میشوند.
حجت الاسلام مرتضوی مقدم تصریح کرد: اخیرا گروه علمی متشکل از ۱۵ نفر از قضات برجسته در دیوان عالی کشور، موارد پیچیده را مورد بررسی قرار میدهند، همچنین وحدت رویه نیز ابتدا در این هیات مطرح میشود، گروه ۵ نفرهای نیز که خود بنده هم در آن عضو هستم به ارزیابی آرای دیوان عالی کشور میپردازند، در این مدت تغییرات زیادی در دیوان عالی ایجاد شده است و آمار شعبی که اوقات رسیدگی آنها به بیش از یک سال میرسید، در حال حاضر تعداد پروندههای هر شعبه زیر ۱۰۰ است.
رئیس دیوان عالی کشور در پایان ضمن پاسخگویی به سوالات قضات خاطرنشان کرد: قضات سرمایههای دستگاه قضایی هستند و اگر آسیبی به هر یک از قضات وارد شود این در واقع آسیب به دستگاه قضایی است بنابراین در رفتارها و ارتباط هایتان هوشیار باشید.
ارسال دیدگاه