پیش بینی ها از تخلیه حباب دلار چه می گوید؟
از ظهر پنجشنبه گذشته ریزش نرخ دلار در صرافی های مجاز آغاز و روند آن حتی در روز جمعه که بازار تعطیل است ادامه یافت به طوری در ۱۶ آبان ماه برخی از شهروندان با حضور نزد دلالان، دلارهای خود را حتی تا ۲۳هزار تومان به فروش رساندند.
به گزارش خبرآنلاین، ریزش نرخ ارز که در ۲روز گذشته کلید خورد، سبب حدس و گمانهای فراوانی در میان کارشناسان و اقتصاددانان و حتی مردم عادی شد.
با هر خبری که از انتخابات آمریکا در رسانه ها منتشر می شود، درصدی از نرخ دلار که در ماههای اخیر به طرز شگفت انگیزی بالا رفته بود و در قله قیمت ها جاخوش کرده بود، می ریزد و با آن بخشی از سرمایه های سرگردان جامعه که به این بازار گسیل شده بود، نابود می شود. البته باید گفت بخشی از قیمت دلار در ماه های گذشته حباب بوده و غیر واقعی است که به نظر می رسد شرایط سیاسی جهان موجب ترکیدن این حباب در روزهای آینده خواهد شد.
به اعتقاد برخی از کارشناسان انتخاب بایدن به عنوان رییس جمهور آمریکا می تواند بازار ایران به ویژه بازار ارز را حداقل برای چند روز دستخوش تحولات مثبت کرده و موجب ریزش نرخ دلار تا رقمی بین ۱۵ تا ۲۰ هزار شود.
در این میان کارشناسان اقتصادی پیشنهادات مختلفی در رسانههای گوناگون دادهاند:
سید حمید حسینی، عضو هیأت رییسه اتاق بازرگانی ایران و عراق
بانک مرکزی باید در اقدامی هوشمندانه این حجم از ارزهای خانگی که بازار آمده و خواهد آمد را خریداری کند.
ارزی که در بازار معامله میشود، ارزی نیست که مصرفی باشد، زیرا مردم نه شرایط مسافرت دارند و نه امکان حواله آن وجود دارد. بلکه این ارز تنها برای پسانداز مدنظر است.
چشمانداز بازار، همچنان کاهشی است. حباب قیمت در بازار ارز در حال تخلیه شدن است و به تدریج شاهد کاهش حباب قیمت در سایر بازارها خواهیم بود.
بر مبنای تورم سالانه، قیمت دلار بین ۲۰ تا ۲۲ هزار تومان باید باشد و روند بازار نشان میدهد که نرخ دلار به این محدوده کاهش خواهد یافت و روز شنبه نیز باید منتظر کاهش بیشتر قیمت دلار تا بیست هزار تومان در بازار ارز باشیم.
باید مراقب رفتار باندهای مافیایی بود به دنبال جلوگیری از کاهش نرخ ارز هستند. بعضی صرافی ها در دبی و کردستان عراق وقتی میبینند قیمت ارز در حال کاهش است، شروع به خرید با نرخ های بالا میکنند تا به بازار سیگنال افزایشی بدهند.
کامران سلطانیزاده ، عضو شورایعالی کانون صرافان
روند کاهشی این بازار قابل پیشبینی بود. افزایش تزریق ارز توسط بانک مرکزی در سامانه نیما و بازار متشکل ارزی و اتفاقات جهانی همسو با سیاستهای بانک مرکزی از دلایل کاهش نرخها در این بازار بود.
همچنین صرافان نیز تمایلی برای خرید ندارند.
عباس هشی، اقتصاددان و تحلیلگر مسائل اقتصادی
ریزش نرخ ارز با پیشتازی جو بایدن برای ما بسیار خوب است و این ریزش حتما ادامهدار خواهد بود.
همانطور که عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی توصیه کرده بود که سرمایهگذاران از سرمایه گذاری در بازار ارز بپرهیزند و آنانی هم که در این بازار سرمایه گذاری میکنند، باید ریسک آن را نیز بپذیرند، امروز با ترکیدن حباب چهل روزه ارزی، بیش از پیش نوسانات این بازار نامطمئن آشکار و مبرهن شد.
برآورد ما این است که نرخ دلار قطعا ریزش بیشتری پیدا خواهد کرد و به زیر ۲۰ هزار تومان خواهد رسید.
همایون دارابی کاشناس بازار سرمایه
به طور کلی شاید اُفت قیمت ارز در بازار های جهانی و بازار های داخلی بیش از این رخ ندهد و این بازگشت قیمت دلار سبب می شود شرکت های صادرات محور بتوانند با یکدیگر رقابت داشته باشند.
پس از ماهها سختی و افزایش لحظهای نرخ ارز به نظر می رسد اکنون یک دوره تنفس هرچند کوتاه در بازار ارز اتفاق افتاده و همزمان با جریانات انتخابات ایالات متحده، ارزش دلار در بازارهای جهانی در حال کاهش است.
کاهش شدید ارزش دلار در بازارهای جهانی
کاهش ارزش دلار تنها به داخل مرزهای ایران منتهی نشده بلکه شاخص دلار که نرخ برابری آن در مقابل سبدی از ارزهای جهانی را اندازه میگیرد، در معاملات امروز با ۰.۹۱ درصد ریزش نسبت به روز گذشته در سطح ۹۲.۵۷۳ واحد بسته شد. نرخ برابری هر فرانک سوئیس نیز معادل ۱.۱۰۵ دلار اعلام شد (نرخ های فوق بر حسب ساعت پایانی معاملات بازارهای ارزی نیویورک محاسبه شده است).
ارزهای اروپایی
در تازهترین دور از معاملات، پوند با ۱.۱۷ درصد افزایش نسبت به روز قبل خود و به ازای ۱.۳۱۳ دلار مبادله شد. یورو ۰.۹۲ درصد بالا رفت و با ورود به کانال ۱.۱۸ به ۱.۱۸۲ دلار رسید.
ارزهای آسیایی
در معاملات بازارهای ارزی آسیایی، هر دلار با ۰.۹۶ درصد کاهش به ۱۰۳.۴۹۷ ین رسید. در برابر همتای استرالیایی، هر دلار آمریکا به ازای ۱.۳۷۴ دلار مبادله شد. همچنین نرخ برابری دلار معادل ۶.۶۰۵ یوان چین اعلام شد.
دلارهای ارزان در راه بازار ایران
با توجه به آنچه در بازارهای جهانی رخ داده به نظر می رسد اگر مانعی بر سر راه دولت و بانک مرکزی ایجاد نشود دلار ۱۵هزار تومانی و حتی کمتر از آن می تواند باردیگر تولید و صادرات را به ادامه راه امیدوار سازد.
ایران میلیاردها دلار از سایر کشورها به ویژه عراق و کرده جنوبی طلب دارد که به نظر می رسد دستیابی به این منابع فراوان ارزی، سهل تر از قبل شده و تزریق آنها به بازار می تواند شرایط را برای کاهش بیشتر نرخ ارز فراهم سازد.
بر اساس اعلام صرافهای خیابان فردوسی از عصر دیروز تعداد زیادی از مردم به دلیل ترس از ریزش بیشتر قیمتها در حال فروش ارزهای خود هستند؛ آنها میگویند از شنبه و با آغاز فعالیت شرکتها احتمال ریزش قیمتها بیش از پیش خواهد بود.
تقلاهای سودجویان برای گران نگهداشتن نرخ دلار
البته نباید فراموش کرد همان طور که سید حمید حسینی، عضو هیأت رییسه اتاق بازرگانی ایران و عراق گفته است؛ باید مراقب رفتار باندهای مافیایی بود به دنبال جلوگیری از کاهش نرخ ارز هستند. بعضی صرافی ها در دبی و کردستان عراق وقتی میبینند قیمت ارز در حال کاهش است، شروع به خرید با نرخ های بالا میکنند تا به بازار سیگنال افزایشی بدهند.
البته این هشدار فقط به وی محدود نمی شود بلکه در بین دلالان و صرافان خیابان فردوسی گفته می شود برخی از بازاری ها در تلاش هستند با خبرهای ساختگی و منفی کردن جو بازار، قیمت ارز را افزایش دهند تا دلارهای خود را با قیمت های بالا بفروشند هرچند تلاش آنها راه به جایی نبرده و در روز تعطیل هم ریزش نرخ ارز ادامه دار بوده است.
ارسال دیدگاه