علی قنبری*
انتظار طرحهای عقلانی از مجلس
ارائه طرحهایی از سوی مجلس که هدف آن کمک به معیشت مردم است اگر بدون در نظر گرفتن منابع مالی مطرح شود نه تنها کمککننده نیست بلکه منجر به ایجاد توقعات و انتظاراتی میشود که خود علاوه بر احساس بدبینی تورمزا هم هست؛ در واقع هر طرحی که مجلس مطرح میکند حتماً باید در بودجه سنواتی دیده شده باشد در غیر اینصورت فاقد اعتبار است و شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی چنین طرحهایی را رد میکند.
متأسفانه برخی اوقات مجلس جدید با توجه به عدم شناختی که از مسائل دارد سخنانی مطرح میکند که شرایط تحقق و امکان اجرا ندارند؛ در واقع میتوان گفت نوعی صحبتها و شعارهای عوامپسند مطرح میشود که منطبق بر حساب و کتاب نیست.
این رفتارها و رویههایی که تندروی محسوب میشود باید کنترل و مدیریت شود و مجلس بر اساس چارچوبهای قانونی حرکت کند چرا که هیچ دستگاهی قادر به اجرای آن نیست. از سوی دیگر دولت باید از طریق نماینده پارلمانی خود در مجلس، نمایندگان را توجیه کند.
از رئیس مجلس انتظار میرود فضای اقتصادی حاکم بر کشور را برای نمایندگان تبیین کنند. همچنین نماینده پارلمانی دولت هم باید در این زمینه کوشا باشد. از سوی دیگر خود نمایندگان هم باید قوانین و مقررات را بیشتر ملاحظه کنند و منطبق بر قانون رفتار کنند. اگر این موضوع به قدر کفایت مورد توجه قرار نگیرد با ارائه طرحها و شعارهایی که اکنون در مجلس ارائه میشود نتایج تورمزا برای دولت و کشور به بار میآورد. گاهی اوقات صحبتهای بیپایه و اساسی مطرح میشود که متأسفانه صداوسیما هم به آن دامن میزند و پیامدی جز ایجاد انتظارات تورمی و توقعات بیحساب و کتاب در جامعه ندارد.
این طرح و برنامههایی که نمایندگان مطرح میکنند فاقد منابع مالی هستند و با شکلگیری پایه پولی و نقدینگی و تورم برای دولت مشکل ایجاد میکنند. به نظر میرسد برای جلوگیری از این خسارت ابتدا باید مجلس به خوبی توجیه شود سپس شورای نگهبان بر اساس قانون اساسی طرحهایی را که فاقد اعتبار در بودجه سنواتی هستد رد کنند و جلوی خسارت به جامعه را بگیرد. مجلس باید بهجای رفتارهای پوپولیستی و شعارگونه به مسیر قانونگرایی و عقلگرایی برگردد. نمایندگان باید توجیه شوند که هر طرح و برنامهای را نمیتوانند مطرح کنند و باید حتماً طرحها منطبق بر منابع مالی مطرح شده در بودجه سنواتی باشد.
* استاد اقتصاد دانشگاه تربیت مدرس
منبع: ایران
ارسال دیدگاه