زنگ خطر چاقی کودکان در دوران کرونا

پروژه کوچ به کمک دانش‌‌آموزان چاق می‌آید

تهران (پانا) - برای اجرای پروژه کوچ (کنترل وزن و چاقی دانش‌‌آموزان با رویکرد ترویج زنگی فعال و سالم)، دستورالعملی با امضای وزیر آموزش و پرورش به سراسر کشور ابلاغ و در این دستورالعمل تاکید شده است تمام برنامه‌های تربیت بدنی و سلامت باید سیاست‌ها و برنامه‌های خود را با الهام از آموزه‌های سند تحول بنیادین دنبال کنند.

کد مطلب: ۱۱۲۵۳۳۰
لینک کوتاه کپی شد
زنگ خطر چاقی کودکان در دوران کرونا

با توجه به اهمیت موضوع سلامتی دانش‌‌آموزان، حفظ و ارتقای شخصیت فردی و پاسخگویی به نیازهای جسمی و روانی دانش‌آموزان از طریق ورزش و فعالیت‌های تفریحی در سند تحول بنیادین، موضوع کنترل چاقی دانش‌آموزان اهمیت بالایی پیدا می‌کند.

براساس گزارش سازمان جهانی بهداشت ۲ تا ۹ درصد هزینه سلامت جامعه، صرف پیامدهای چاقی می‌شود همچنین براساس گزارش‌های سازمان همکاری توسعه اقتصادی، چاقی نیم تا ۱.۷ درصد تولیدی ناخالص ملی کشورها را هدر می‌دهد. تحقیقات دیگر نشان می‌دهد هزینه درمان خانواده‌هایی که اعضای آنان با چاقی روبه‌رو هستند ۳۷ درصد بیشتر از دیگر خانواده‌هاست.

همه این موارد در برخی از کشورها به وضع هشدار رسیده است. حدود ۶۰ درصد خانواده‌ها دچار اضافه وزن هستند و چاقی در کودکان افزایش داشته است به طوری که در مطالعات وزارت بهداشت نشان می‌دهد ۲۱ درصد کودکان ایران در سنین مدرسه، چاق هستند.

بسته تحولی دفتر تربیت بدنی و سلامت وزارت آموزش و پرورش، تحت عنوان پروژه کوچ در دستور کار است هدف این پروژه تلاش برای افزایش آگاهی دانش‌آموزان، معلمان، خانواده‌ها و مدیران است تا از عوارض منفی ناشی از چاقی با غربالگری و شناسایی دانش‌آموزان و ارائه مشاوره و توصیه تغذیه کاسته شود.

هدف کلی از اجرای این طرح افزایش نگرش مثبت دانش‌آموزان در مدیریت چاقی و اهدف اختصاصی ما غربالگری و تبیین شاخص توده بدنی در ۲ مرحله است؛ گروه هدف این طرح را تمام دانش‌‌‌آموزان در دوره‌های مختلف تحصیلی در دو پایه ابتدایی و متوسطه است. افتتاح این طرح در هفته تربیت بدنی ۲۶ مهر تا ۲ آبان است که سنجش اولیه صورت می‌گیرد، سنجش ثانویه نیز از یک اسفند آغاز می‌شود. در روز ۱۶ اسفند با همکاری معاونت پرورشی و فرهنگی به مناسبت روز احسان و نیکوکاری افرادی که وزن خود را مدیریت و کنترل کرده‌اند، یک نهال برای سلامتی خود می‌کارند، در هفته سلامت در اواخر فروردین سال ۱۴۰۰ نیز در مراسم اختتامیه از افراد تقدیر خواهد شد.

گفتنی است که مدیریت و راهبری اجرای این طرح برعهده مدیر مدرسه است با توجه به کرونا پیش بینی شده است از ظرفیت والدین استفاده شود؛ در تولید محتوا کتابچه‌ای برای تبیین نقش مدیران و والدین تهیه شده که در زمان کرونا بتوانند قد و وزن دانش‌آموزان را اندازه گیری کنند و به مراقبان سلامت اطلاع دهند.

خطر افزایش وزن برای دانش‌آموزان در شرایط کرونا

اجرای طرح کنترل وزن و چاقی، مستلزم همسویی خانواده و مدرسه است

مهرزاد حمیدی نیز با اشاره به وضعیت چاقی دانش‌آموزان در شرایط کرونا و به خطر افتادن سلامتی نسل آینده عنوان کرد: خطر افزایش وزن برای دانش‌آموزان ما وجود دارد و در این شرایط باید تلاش کنیم نسل خود را از چاقی نجات دهیم و نگذاریم فاصله‌های فعلی منجر ‌به خطر افتادن نسل آینده ما شود.

وی افزود: هفت سال است سند تحول را اجرا می‌کنیم که چرخش تحول‌آفرین ما این بوده که پروژه‌هایمان به سمت مدارس رفته است. همچنین فعالیت‌های درون مدرسه‌ای و حیاط پویا و غیره را گسترش داده‌ایم چون مدرسه ارتباط با خانواده دارد.

معاون تربیت‌بدنی و سلامت وزارت آموزش‌وپرورش با اشاره به پروژه دستیابی به وزن مطلوب و کنترل وزن و چاقی در دانش‌آموزان تصریح کرد: پروژه‌ها، مدرسه محور و خانواده محور است و امیدوارم که همکاری موثری از سوی دستگاه ها برای نجات نسل آینده صورت گیرد.

حمیدی با اشاره به اینکه نزدیک به ۶۰ درصد جمعیت ما دچار اضافه‌وزن هستند و این فاجعه است گفت: ۹.۷ درصد دانش‌آموزان ما چاق هستند، قبل از کرونا در مدرسه بیشتر حضور فیزیکی دانش‌آموز را داشتیم و همکاری خانواده کم بود، در ایام کرونا همکاری فعال خانواده افزایش پیدا کرد و ارتباطات مجازی شکل گرفت، اما در پساکرونا تعادل ایجاد می شود و خانواده‌ها بیشتر مداخله می‌کنند.

وی افزود: کنترل وزن دانش‌آموز تمرینی برای پساکرونا است، البته بدون حضور فعال خانواده و آموزش‌هایی که به آن‌ها می‌دهیم نمی‌توانیم نتیجه بگیریم، از ای نرو باید دیوار خانواده و مدرسه برداشته شود و همسویی مدرسه و خانواده رخ دهد.

معاون تربیت‌بدنی و سلامت وزارت آموزش‌وپرورش با اشاره به مدل فعال ارتباط خانواده و مدرسه گفت: پروژه کنترل وزن و چاقی با دو بال خانواده و مدرسه حرکت می‌کند و این طرح شهریور به مدارس ابلاغ‌ شده و ماه مهر آموزش منابع به والدین انجام می‌شود.

حمیدی تصریح کرد: آبان تا بهمن راهنمایی و مشاوره در خصوص کنترل وزن انجام می‌شود و اسفندماه غربالگری ثانویه است، همچنین تا آخر اسفندماه نتایج را بررسی می‌کنیم و در روز درختکاری به شکرانه موفقیت در این پروژه درخت می‌کاریم و در فروردین غربالگری و تقدیر انجام می‌شود.

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار