در گفت و گوی پانا با رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران مطرح شد:

قیمت زعفران به یک پنجم ارزش واقعی آن در بازارهای جهانی رسیده است

وجود یک تشکل ملی در حوزه زعفران می‌تواند برای حل مشکلات کنونی موثر باشد/تولیدکنندگان در قالب صندوق‌های تخصصی زعفران در این حوزه منسجم شوند

تهران(پانا) - رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران نیاز به قوانین تکمیلی جدی و جدید را در صادرات محصول زعفران لازم می‌داند و می‌گوید برای اینکه در محصول زعفران ارزش افزوده و ارزآوری بیشتری وجود داشته و محصولی با کیفیت صادر شود حتما نیاز به قوانین تکمیلی جدی و جدید وجود دارد. مهمترین مسئله این است کار صادرات توسط افرادی که اهلیت دارند و در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده‌اند و خبره این کار هستند انجام شود.

کد مطلب: ۱۱۲۱۲۴۵
لینک کوتاه کپی شد
قیمت زعفران به یک پنجم ارزش واقعی آن در بازارهای جهانی رسیده است

علی شریعتی‌مقدم، رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی پانا در پاسخ به این سوال که با توجه به شیوع کرونا و محدودیت‌هایی که در روابط تجاری و صادرات به وجود آمده است مهمترین مشکلاتی که پیش روی صادرات زعفران در سال جاری قرار دارد چیست؟ گفت:«تولید محصول زعفران به دلیل اینکه گیاهی هفت ساله است و از سال هفتم از هر یک هکتار مجددا ۳ تا ۴ هکتار پیاز تولید می‌شود به عنوان محصولی است که تولید رو به افزایش دارد و از آنجایی که ایران به عنوان خواستگاه این محصول است و ارزشهای ملی کشور را در دل خودش دارد جزو میراث تمدن کشاورزی ایران است.»

وی افزود:« زعفران به عنوان داروی گیاهی هزاره سوم محسوب می‌شود و باید به این نکته توجه داشت که تولید این محصول در مقابل مصرف آن از نرخ بالاتری برخوردار است. مشکلاتی که شیوع بیماری کرونا در عرصه غذا، مسافرت و توریسم ایجاد کرد و رستوران‌های زیادی را به تعطیلی کشاند، روی مصرف محصول زعفران هم تاثیر منفی گذاشته است.»

کرونا زندگی را از حالت لوکس خود خارج کرد

رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران در ادامه افزود:«با توجه به شیوع کرونا پروازها محدود شد و چون اهمیت امنیت غذایی بیشتر مورد توجه قرار گرفت، سبک مصرف غذا در رستورانها و هتل‌ها تغییر پیدا کرد و به طور کلی زندگی از حالت لوکس خود خارج شد که استفاده از زعفران هم به عنوان یک محصول لوکس در هتل‌های ۵ ستاره و رستوران‌های معروف از این امر مستثنا نخواهد بود. البته این موضوع تغییر خواهد کرد و مجددا ارزش محصول زعفران بیش از پیش معرفی و شناخته خواهد شد.»

بحث واحدهای صنعتی و موضوع ارزش افزوده در محصول زعفران فراموش شده است

وی در پاسخ به این سوال که با توجه به تولید ۹۰درصدی زعفران در ایران و ارزآوری این محصول، دولت و مجلس برای ساماندهی این محصول چه اقداماتی انجام داده است؟ گفت:«اقداماتی توسط مجلس و دولت انجام شده است اما کار تاثیرگذار و جدی که بگوییم باعث ساماندهی زعفران شده باشد و تولیدکننده بتواند محصول را با قیمت مناسبی بفروشد و از عوائد صادرات محصول بهره‌مند شود و نظم و ساماندهی اقتصادی به وجود آید و صادرات از حالت خام فروشی که مقام معظم رهبری هم اشاره کردند و با حالت ارزش افزوده روندی پیدا کند انجام نشده است.»

وی ادامه داد:‌ « باوجود اینکه بخش خصوصی در این زمینه سرمایه‌گذاری بسیار زیادی کرده است صادرات به شکل موثر وجود نداشته است.با توجه به اینکه واسطه‌گری در عرضه این محصول بیداد می‌کند بحث واحدهای صنعتی و موضوع ارزش افزوده به فراموشی سپرده شده است.»

شریعتی‌مقدم گفت:«برای اینکه در محصول زعفران افزایش ارزش افزوده و ارزآوری بیشتری داشته باشیم و محصولی با کیفیت صادر کنیم حتما نیاز به قوانین تکمیلی جدی و جدید وجود دارد. مهمترین مسئله این است کار صادرات توسط افرادی که اهلیت دارند و در این زمینه سرمایه‌گذاری کرده‌اند و خبره این کار هستند انجام شود.»

محدود کردن افراد متفرقه بر مدیریت قیمت

رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران افزود:«همچنین وجود انسجامی به صورت قانونی و محدود کردن افراد متفرقه بر مدیریت قیمت و کیفیت زعفران و تشدید مبارزه با قاچاق هم می‌تواند موثر باشد.»

وی افزود:«هیچگونه ضعفی در بسته‌بندی و تکنولوژی این محصول وجود ندارد البته انجام اقدامات بیشتری در زمینه فناوری‌های جدید و ایجاد ارزش افزوده بیشتر در مورد همه محصولات کشاورزی از جمله زعفران مناسب است. دنیا در حال پیشرفت است و مشکلات اقتصادی که وجود دارد مانع سرمایه‌گذاری می‌شود و بعضی قوانین هم مانع صادرات است.»

مقدم افزود:«به طور کلی به یکسری اصلاحات در قوانین نیاز داریم ولی در مورد بسته‌بندی و کیفیت محصول زعفران، واحدهای بسیار خوبی هستند که بیش از ظرفیت زعفران ایران حدود هزار و دویست تن ظرفیت بسته‌بندی مناسب ایجاد شده که در بازار هم انواع آن موجود است.»

زعفران در سطح بین الملل ناشناخته است

رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران گفت:‌«زعفران در سطح بین الملل ناشناخته است و سرانه مصرف زعفران بسیار پایین است. مصرف ۲۵۰ تا ۳۰۰ تن بین ۷ و ۸ میلیارد نفر در جهان عدد بسیار ناچیزی است.»

وی افزود: « از نظر پزشکی اگر هر فرد در روز ۱۰۰ میلی گرم زعفران مصرف کند و به طور کلی سه گرم در ماه، از بسیاری از بیماریها پیشگیری می‌شود به طور مثال از بیماری‌های جنینی مثل فلج اطفال تا بیماریهایی که ممکن در سن جوانی و نوجوانی، میانسالی مثل پیرچشمی و سرطان و در دوران پیری هم از زوال عقل، پارکینسون، الزایمر می‌توان پیشگیری کرد.»

عدم انسجام بین بخش خصوصی و بخش دولتی

مقدم ادامه داد:«نقاط ضعف این محصول شامل بحث معرفی زعفران، به خصوص بازاریابی پیشرفته، بازارسازی و انسجام بین بخش خصوصی و بخش دولتی و مدیریت بازار است.»

رئیس صندوق توسعه صادرات زعفران در پاسخ به این سوال که نقش تشکل‌ها و صنایع مرتبط با این صنعت در بهبود وضعیت تولید و صادرات زعفران چه می‌تواند باشد؟ گفت:«متاسفانه در حوزه تولید محصول زعفران یک تشکل منسجم و قوی وجود ندارد، وجود یک تشکل ملی در این حوزه می‌تواند بسیار موثر باشد. نکات مهم در حوزه تشکل‌ها این است که تولیدکنندگان در قالب اتحادیه‌ها، تعاونی‌ها یا صندوق‌های تخصصی زعفران در این حوزه منسجم شوند و به روابط اقتصادی و مالی بین خود تولیدکنندگان به صورت راهبردی، سودآورتر و منسجم‌تر و مبتنی بر چانه‌زنی بیشتر با بقیه حوزه‌ها می‌توانند کمک کنند.»

تعادل بین ارزش واقعی زعفران و قیمت عرضه در بازار جهانی وجود ندارد

وی افزود:«تشکل‌های صادراتی باید در بحث مدیریت قیمت و‌ عدم ارزان فروشی زعفران فعالتر شوند و این نقطه ضعف هم وجود دارد که تعادلی بین ارزش واقعی زعفران و قیمت عرضه آن در بازار جهانی وجود ندارد و قیمت‌ها به یک پنجم قیمت واقعی زعفران در بازارهای خارجی رسیده است که اتحادیه‌های تخصصی در این حوزه وظیفه دارند.»

مقدم در پایان گفت:«امیدواریم در حوزه راهبردی هم اتفاقات مهمی برای زعفران بیفتد که منابعی از محل این محصول جذب شود و بتواند کمک کننده باشد.»

ارسال دیدگاه

پربازدیدترین ها
آخرین اخبار